Aansprakelijkheidsverzekering

Schade is zo gemaakt. Je schiet een bal door iemand zijn ruit of je laat iets van een ander vallen. Het kan gebeuren dat je hiermee te maken krijgt. Dan is het fijn als de zaken goed geregeld zijn. Daarvoor is de aansprakelijkheidsverzekering. Hieronder hebben we de premies berekend van een aantal bekende verzekeraars. Het rekenvoorbeeld is gebaseerd op: dekking € 2.500.000, alleenstaande geboren op 03-07-1986.

usp1

De beste keuze staat bovenaan

Vergelijk en kies uit het beste aanbod speciaal voor jou geselecteerd op onze site.

usp2

Altijd de beste deal

Via onze vergelijkers ben je altijd verzekerd van de beste deal en bespaar je direct geld.

usp3

Duidelijke informatie

Bij ons vind je onafhankelijke en duidelijke productinformatie.

Waarom vergelijken via Zeker.com

Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com kun je verzekeringen vergelijken, zoals jouw autoverzekering of uitvaartverzekering. En vind je ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal.

Vast lasten vergelijken

Een greep uit de aansprakelijkheidsverzekeraars

inshared
klaverblad_198x58
ohra
anwb_96x35
aegon_198x58
unive_96x35

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering is de verzekering waarmee de kosten gedekt zijn tegen schade aan anderen. Ook schade aan andermans spullen zijn verzekerd. Hoewel het niet verplicht is raden we deze verzekering toch aan. Op die manier kun je een hoop problemen kunnen voorkomen. Je kunt te maken krijgen met kleine, maar ook grote schade. Wat te denken van een ruit die sneuvelt of waterschade wat per ongeluk door jou is veroorzaakt. Het is dan goed om het financieel geregeld te hebben.

Wanneer geldt het?

Er zijn meerdere voorbeelden waarbij een aansprakelijkheidsverzekering van pas komt. De kosten bij schade zijn vaak vele malen hoger dan de maandelijkse premie. Dit maakt het interessant om deze verzekering af te sluiten. Hier enkele voorbeelden van situaties wanneer een aansprakelijkheidsverzekering van pas kan komen:

 • Materiële schade (een vaas laten vallen of een kapot raam)
 • Letselschade (iemand loopt een blessure op doordat je kind tegen iemand aan fietst)

Feitjes en weetjes

De aansprakelijkheidsverzekering is een complexe verzekering. Wat valt er nu precies onder?

 • Deze verzekering wordt soms verward met een WA verzekering. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor jouw auto. Het grootste verschil is dat de WA autoverzekering wél een verplichte verzekering is.
 • Je bent tot 1,5 of 2,5 miljoen verzekerd. Dit bedrag verschilt per verzekeraar
 • Deze verzekering is voor materiële- én letselschade
 • Deze verzekering is voor particulieren, maar er bestaat ook een zakelijke verzekering voor aansprakelijkheid (AVB)
 • Schade die met opzet wordt veroorzaakt valt niet onder de verzekering.
 • De verzekering geldt ook in het buitenland. Bekijk de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar om te zien in welke landen je dekking hebt.
 • Het eigen risico kan worden afgekocht. Het is ook mogelijk dit te verlagen, maar daardoor stijgt de premie.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

De premie van een verzekering voor aansprakelijkheid is goedkoop. Voor slechts een paar euro per maand ben je al verzekerd. Voor dat bedrag ben je bij schade tot 2,5 miljoen. In sommige gevallen betreft het maximale bedrag 1,5 miljoen.

De volgende punten zijn van invloed op de kosten:

 • Het eigen risico
 • Welke dekking je kiest
 • Eventuele aanvullende wensen

Je kunt de aansprakelijkheidsverzekering aanvullen met bijvoorbeeld een opstal- of inboedelverzekering. Tijdens het aanvragen van een woonlastenverzekering kun je de verschillende verzekeringen aan of uitvinken.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

De prijs en kwaliteitsverschillen bij aansprakelijkheidsverzekeringen zijn minder groot dan bij bijvoorbeeld autoverzekeringen of uitvaartverzekeringen. Toch is het verstandig om vooraf wel te vergelijken, want ook bij verzekeringen voor aansprakelijkheid zitten verschillen in premie en kwaliteit.

De premiebedragen liggen gemiddeld rond de €2,50 tot €4,00 per maand. Daardoor zijn de verschillen niet zo heel groot. We raden aan om met name de polisvoorwaarden zorgvuldig door te nemen. Verzekeraars hanteren namelijk verschillende polisvoorwaarden. Je kunt hierbij denken aan verschil in het eigen risico. Hierin heb je verschillende keuzes. Het eigen risico kan worden afgekocht. Daarnaast kun je kiezen voor een lager eigen risico, maar dan wordt het premiebedrag hoger.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is een eenvoudig proces. Er komen de nodige vragen bij kijken, maar deze zijn makkelijk te beantwoorden. Tijdens het afsluiten van deze verzekering heb je onderstaande gegevens nodig.

 • Je voor- en achternaam
 • Je adresgegevens
 • Of je een koop- of huurhuis hebt
 • De gezinssamenstelling
 • Welke andere verzekeringen je er eventueel mee wilt verzekeren (denk aan opstalverzekering of inboedelverzekering)

Is een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Een veelgestelde vraag is of deze verzekering nodig is. Het is geen verplichte verzekering, maar wel aan te raden. Bij schade kan het kostenplaatje fors oplopen. Het is niet altijd direct op te hoesten. Daarvoor is de aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee voorkom je dat je in één keer een grote rekening moet betalen. Omdat de premie relatief goedkoop is heeft dat zeker een meerwaarde.

AVP en AVB

De termen AVP en AVB zijn binnen de verzekeringswereld erg bekend. De meeste Nederlanders die niet in deze branche werkzaam zijn zegt het meestal niets. Het is echter heel makkelijk. De AVP is voor particulieren en de AVB voor bedrijven.

Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB)

Bedrijven lopen een grotere kans op schade. Zeker bij grote bedrijven die veel werknemers hebben. Dan zijn er meer mensen die anderen schade kunnen toebrengen. Ook kan er op de werkvloer iets gebeuren. Om dit risico te verkleinen is er de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven. Ook schade aan apparatuur die je huurt van derden is verzekerd. Net zoals mogelijke juridische kosten bij verweer en juridische bijstand zijn gedekt.

Het kan voorkomen dat je bedrijf gaat groeien. In dat geval is er niets aan de hand. Het gekozen pakket groeit in de meeste gevallen mee met de groei van het bedrijf. Neem dit wel goed door in de voorwaarden.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

Naast de AVB is er ook de aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP). Deze is gericht op particuliere. Wijzigd je gezinssituatie? Geen probleem, dan kun je de polis gemakkelijk aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld gaan samenwonen. Op dat moment is het mogelijk om je partner bij je verzekering te betrekken. Dan kun je partner zijn of haar verzekering laten vallen. Ook op het moment dat je kinderen krijgt kun je de verzekering wijzigen. Controleer dit vooraf goed of neem contact op met de verzekeraar.

Dekking aansprakelijkheidsverzekering

De dekking van aansprakelijkheidsverzekeringen is bij veel verzekeraars hetzelfde. Hieronder vind je een voorbeeld van wat wel en niet onder de dekking valt.*

Wel verzekerdNiet verzekerd
Schade aan derdenSchade aan gehuurde spullen
Schade aan andermans spullenMet opzet veroorzaakte schade
Schade door jouw huisdierSchade gemaakt tijdens je werk
Schade door je huis 
Juridische kosten (bijstand of verweer) 
1. Dit voorbeeld is gebaseerd op een algemene aansprakelijkheidsverzekering. Kijk altijd goed of jouw verzekeraar ook deze dekking hanteert.

Veelgestelde vragen

 • Zijn mijn huisdieren ook meeverzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering?
  Schade veroorzaakt door huisdieren (bijvoorbeeld honden en katten) is meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Ook zijn er speciale dierenverzekeringen, zoals een kattenverzekering of een hondenverzekering.
 • Ik heb een kind die niet meer thuis woont. Is hij nog wel meeverzekerd op mijn aansprakelijkheidsverzekering?
  In sommige gevallen is jouw kind meeverzekerd als hij tijdelijk niet meer thuis woont. Bijvoorbeeld als je kind studeert. Zodra je de verzekering gaat afsluiten is het verstandig om dit nog even goed na te kijken op de website van de betreffende verzekeraar.
 • Heb ik nog bedenktijd na het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering?
  Je hebt na het afsluiten van een verzekering altijd 14 dagen bedenktijd. Dit is bij de AVP ook het geval.
 • Ik wil geen eigen risico op mijn aansprakelijkheidsverzekering. Kan dat?
  Ja, bij de meeste verzekeraars kun je het eigen risico verlagen of afkopen.
 • We hebben een kindje gekregen. Moet ik dat doorgeven aan de verzekeraar?
  Ja, veranderingen in je gezinssituatie dien je door te geven aan je verzekeraar.
1.InShared Aansprakelijkheidsverzekering8.9/10
2.Klaverblad Aansprakelijkheidsverzekering8.4/10
3.ABN AMRO Aansprakelijkheidsverzekering8.4/10
4.OHRA Aansprakelijkheidsverzekering8.2/10
5.Promovendum Aansprakelijkheidsverzekering7.9/10
6.Turien & Co. Aansprakelijkheidsverzekering7.8/10
7.United Insurance Aansprakelijkheidsverzekering7.8/10
8.Aegon Aansprakelijkheidsverzekering7.7/10
9.Woongarant Aansprakelijkheidsverzekering7.7/10
10.Nationale-Nederlanden Aansprakelijkheidsverzekering7.6/10
11.Interpolis Aansprakelijkheidsverzekering7.6/10
12.National Academic Aansprakelijkheidsverzekering7.6/10
13.ASR Aansprakelijkheidsverzekering7.6/10
14.Bruns ten Brink Aansprakelijkheidsverzekering7.6/10
15.ZLM Aansprakelijkheidsverzekering7.5/10
16.Avéro Achmea Aansprakelijkheidsverzekering7.5/10
17.Kruidvat Aansprakelijkheidsverzekering7.3/10
18.Delta Lloyd Aansprakelijkheidsverzekering7.1/10
19.Univé Aansprakelijkheidsverzekering7.1/10
20.DAK Aansprakelijkheidsverzekering7.1/10
21.Eigen Huis Aansprakelijkheidsverzekering7.0/10
22.onna-onna Aansprakelijkheidsverzekering7.0/10
23.AnsvarIdéa Aansprakelijkheidsverzekering7.0/10
24.Zevenwouden Aansprakelijkheidsverzekering7.0/10
25.Neckermann Aansprakelijkheidsverzekering7.0/10
26.Nedasco Aansprakelijkheidsverzekering7.0/10
27.Florius Aansprakelijkheidsverzekering7.0/10
28.Polis Direct Aansprakelijkheidsverzekering7.0/10
29.EAG Aansprakelijkheidsverzekering7.0/10
30.Aon Direct Aansprakelijkheidsverzekering7.0/10
31.Verzekeruzelf.nl Aansprakelijkheidsverzekering6.9/10
32.Unigarant Aansprakelijkheidsverzekering6.8/10
33.Reaal Aansprakelijkheidsverzekering6.6/10
34.SV Direct Aansprakelijkheidsverzekering6.6/10
35.ING Aansprakelijkheidsverzekering6.5/10
36.MoneYou Aansprakelijkheidsverzekering6.5/10
37.FBTO Aansprakelijkheidsverzekering6.4/10
38.Allianz Aansprakelijkheidsverzekering6.4/10
39.SNS Aansprakelijkheidsverzekering6.4/10
40.ANWB Aansprakelijkheidsverzekering6.4/10
41.Centraal Beheer Aansprakelijkheidsverzekering6.3/10
42.BLG Aansprakelijkheidsverzekering6.3/10
43.Ditzo Aansprakelijkheidsverzekering6.0/10
44.De Goudse Aansprakelijkheidsverzekering6.0/10
45.London Aansprakelijkheidsverzekering6.0/10
46.Nationaal Spaarfonds Aansprakelijkheidsverzekering5.9/10
47.HEMA Aansprakelijkheidsverzekering5.9/10
48.Zelf Aansprakelijkheidsverzekering5.8/10
49.BNP Paribas Cardif Aansprakelijkheidsverzekering5.8/10
50.Kroodle Aansprakelijkheidsverzekering5.7/10
51.Generali Aansprakelijkheidsverzekering5.4/10
52.Proteq Aansprakelijkheidsverzekering5.4/10
53.RVS Aansprakelijkheidsverzekering5.4/10
54.Allsecur Aansprakelijkheidsverzekering5.3/10
55.nowGo Aansprakelijkheidsverzekering5.2/10
56.De Zeeuwse Aansprakelijkheidsverzekering4.6/10
57.VvAA Aansprakelijkheidsverzekering4.6/10
58.Meeùs Aansprakelijkheidsverzekering4.1/10
59.Nh1816 Aansprakelijkheidsverzekering3.7/10
60.Lancyr Aansprakelijkheidsverzekering
61.De Vereende Aansprakelijkheidsverzekering
62.Trekpleister Aansprakelijkheidsverzekering
63.ZEKUR Aansprakelijkheidsverzekering
64.WitGeld Aansprakelijkheidsverzekering
65.IAK Aansprakelijkheidsverzekering
66.PolisVoorMij Aansprakelijkheidsverzekering
67.Huis In Eén Aansprakelijkheidsverzekering
68.Polis Pakket Aansprakelijkheidsverzekering
69.Deck Aansprakelijkheidsverzekering

Laatste klantbeoordelingen

Als ik 0 sterren had kunnen geven, zou ik dat doen. Mijn vriendin moest het land verlaten na een periode van au-pair te zijn geweest voor een jaar in Nederland. Hierbij moest zij bij KLM een coronatest laten doen, keurig een mailtje gehad van OOM-verzekeringen dat dit simpel terug te claimen valt, doordat het een verplichting is om te vliegen. Vervolgens keurig netjes met pin afgerekend, de negatieve resultaten, de afspraakbevestiging en het de bonnetjes opgestuurd naar OOM-verzekeringen met een declaratie om vervolgens te horen te krijgen dat het geld niet teruggeëist kan worden totdat OOM een factuur heeft gezien. Daarbij hebben wij vermeld geen factuur te hebben ontvangen doordat het is afgerekend via pin om vervolgens door de medewerkers van OOM de deur dichtgesmeten te krijgen. Kortom, ongelofelijke on-klantvriendelijke service en wispelturige behandeling van de declaraties (bij de ene au-pair is er geen probleem en bij de ander wel). Ronduit inconsistent BAH.

Wat een asociale behandeling krijg je daar aan de telefoon , autoverzekering inboedel en rechtsbijstandsverzekering zeg ze allemaal op. Klantvriendelijkheid kennen ze niet.all risk inboedel verzekering en nog word het niet vergoed door een onbegrijpelijke uitleg.

Premie betalen is nooit een probleem, maar heb je eens een kleine schade te melden hebt dan verschuilt men zich achter de kleine lettertjes en juridisch geneuzel, niets klantwaardering of coulance

Jouw mening telt ook. Deel je beoordeling met anderen!

Beoordelen