Uitvaartverzekering vergelijken

Een uitvaartverzekering in geld keert na het overlijden een geldbedrag uit, waarmee de nabestaanden de uitvaartkosten kunnen voldoen.

 

De beste keuze staat bovenaan

Vergelijk en kies uit het beste aanbod speciaal voor jou geselecteerd op onze site.

 

Altijd de beste deal

Via onze vergelijkers ben je altijd verzekerd van de beste deal en bespaar je direct geld.

 

Duidelijke informatie

Bij ons vind je onafhankelijke en duidelijke productinformatie.

Waarom vergelijken via Zeker.com

Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com vind je naast de goedkoopste verzekeringen, ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal!

> Meer over Zeker.com
 

Een greep uit de uitvaartverzekeraars

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering zijn de kosten van je uitvaart (gedeeltelijk) gedekt. Hiermee voorkom je hoge kosten voor je nabestaanden. Na het overlijden komt er namelijk een bedrag vrij. Met dit bedrag kan de uitvaart worden betaald. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan je in geld, maar ook in natura verzekerd zijn.

Voordelen

 • Nabestaanden worden niet geconfronteerd met de kosten van jouw uitvaart
 • De uitvaart kan georganiseerd worden naar jouw wensen
 • In plaats van zorgen maken over de financiën kunnen nabestaanden de uitvaart regelen
 • Je kunt kiezen voor verschillende vormen van de verzekering
 • Je kunt ervoor kiezen om de verzekerde waarde mee te laten groeien met de kosten van een uitvaart

Nadelen

 • Wanneer je ouder bent kan de verzekeringsaanvraag geweigerd worden
 • Als je ziek of gehandicapt bent kun je geweigerd worden of een hogere premie moeten betalen
 • Als je kiest voor een natura verzekering hebben nabestaanden geen inspraak in de invulling van de uitvaart

Waardevaste uitvaartverzekering

Hoe jonger je bent tijdens het afsluiten van de verzekering, hoe lager de premie. Echter stijgen de kosten van een uitvaart jaarlijks. Dit zorgt ervoor dat de verzekerde waarde mogelijk niet meer genoeg is op het moment van jouw uitvaart geregeld moet worden. Om dit te voorkomen, kun je kiezen voor een waardevaste uitvaartverzekering. Op die manier blijft de verzekerde waarde in verhouding met een logische prijs van een uitvaart.

uitvaartverzekering.jpg

Goede uitvaartverzekering

Iedereen wilt een goede uitvaartverzekering. En het liefst natuurlijk ook de goedkoopste. Om die te vinden kun je verschillende verzekeraars vergelijken. Wij hebben de beste van 2020 op een rijtje gezet.

Verzekeraar* Maandelijkse premie**
Yarden€7,85
Ardanta€8,34
DELA€8,99
Monuta€9,88
* Dit onderzoek betreft enkel de meest bekende uitvaartverzekeraars
** Cijfers gebaseerd op iemand van 33 jaar met een verzekerd bedrag van € 6.000,-

Welke uitvaartverzekering heb ik nodig?

Bij de zoektocht is het vooral belangrijk voor welk type verzekering je wilt gaan. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Bekijk goed welke het beste bij jou én je nabestaanden past.

Natura verzekering

Met de natura verzekering ligt de invulling van de uitvaart vooraf vast. Je kiest bij het afsluiten van het pakket hoe de uitvaart eruit komt te zien. Dit geldt voor zaken als de uitvaartverzorger en de kist. Nabestaanden hebben dan bij overlijden geen zeggenschap over de uitvaart. Dat klinkt wellicht nadelig, maar biedt ook het voordeel dat ze hierover niet hoeven na te denken in tijden van rouw en verdriet. Bij deze verzekering krijgen de nabestaanden geen geld uitgekeerd.

Kapitaalverzekering

Wil jij, of jouw nabestaanden, zelf invulling geven aan de uitvaart? Dan is het verstandiger om te kiezen voor een kapitaalverzekering. Bij overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd. Hiermee worden de kosten van de uitvaart (deels) betaald. Bij deze vorm kunnen nabestaanden zelf kiezen waar ze het geld aan besteden. Bijvoorbeeld aan bepaalde muziek, een mooie rouwstoet, donatie aan een goed doel of aan een diner achteraf.

Combinatieverzekering

Het kan zijn dat je de twee bovenstaande verzekeringen beiden interessant vindt. In dat geval kun je kiezen voor de combinatieverzekering. Hierin is de basis geregeld én komt er een vooraf bepaald bedrag vrij. Hiermee kunnen de nabestaanden verdere invulling aan de uitvaart geven. Ook eventuele wensen kunnen worden ingewilligd.

H2 Uitvaartverzekering baby
Hoewel je er liever niet aan denkt is het goed om ook voor je baby iets te regelen. In principe is je baby gratis meeverzekerd. Je zult hem of haar wel zelf moeten aanmelden bij de verzekeraar. Het is ook mogelijk om een aparte verzekering af te sluiten voor jouw kind.

Ziekte/handicap

Voor bepaalde mensen is het kiezen van een verzekering lastig. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die ziek of gehandicapt zijn. De verzekeraar is vrij om een verzekering te weigeren of om een hogere premie te vragen. Als je een ziekte of een handicap hebt, is het verstandig om contact op te nemen met de verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.

Uitvaartverzekering buitenland

Het komt geregeld voor dat mensen kiezen voor een uitvaart in het buitenland, bijvoorbeeld als men is geëmigreerd. Ook kan het een persoonlijke wens zijn. Het is belangrijk hier over na te denken bij het afsluiten van de verzekering. De kosten kunnen in dit geval namelijk hoger zijn. Er gelden ook andere regels, bijvoorbeeld over het vervoer van de overledene of de uitvaartverzorger.

Overlijden in het buitenland

Wat ook kan gebeuren is een overlijdensgeval in het buitenland. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een vakantie. Het is belangrijk om te weten wat je dan moet doen.

 • Het overlijden moet worden gemeld bij de reisverzekering. Zij zorgen voor het vervoer van de overledene naar Nederland.
 • Je stelt de uitvaartverzekeraar op de hoogte. Wanneer je weer terug bent in Nederland krijg je van hen hulp met het regelen van verschillende zaken.
 • Het kan zijn dat je geen reis- en uitvaartverzekering hebt. In dat geval moet je contact opnemen met de lokale politie, de Nederlandse ambassade of het consulaat.
 • De (huis)arts van de overledene moet op de hoogte gebracht worden. De arts stelt een verklaring van overlijden op.
 • Er zal in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden aangifte moeten worden gedaan. Je hebt hier een verklaring van overlijden voor nodig, waarna de akte wordt opgesteld. Met dat document kun je overige zaken regelen.

Uitvaartverzekering afkopen

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de uitvaartverzekering tussentijds stop te zetten. De premie hoeft dan niet meer betaald te worden en de dekking vervalt.

Een uitvaartverzekering kan soms ook afgekocht worden. Er komt dan een afkoopwaarde vrij. Dit bedrag krijg je uitgekeerd van de verzekeraar. Let erop dat dit een lager bedrag is, dan de waarde die je tot dan toe hebt opgebouwd. Dit geldt ook als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar of als je de premie niet meer kunt betalen. Als het niet noodzakelijk is, adviseert de Consumentenbond om een verzekering niet af te kopen. De waarde die uitgekeerd wordt, is altijd lager dan de waarde in de polis.

Veelgestelde vragen over Uitvaartverzekeringen

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Nee, het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet verplicht. Je kunt er voor kiezen om de kosten zelf te dragen. Dit kun je doen door hier zelf voor te sparen.

Wat kost een uitvaartverzekering?

Je uitvaart verzekeren kan al vanaf een paar euro per maand. Dit is afhankelijk van je leeftijd en het bedrag waar je voor verzekerd wilt zijn. Op jonge leeftijd een uitvaartverzekering kiezen kan over de gehele looptijd duizenden euro’s aan premie schelen.

Wel of geen uitvaartverzekering?

Het staat mensen vrij om zelf de keuze te maken. Toch is het verstandig om een verzekering af te sluiten. De kosten voor een uitvaart zijn vrij hoog. Om nabestaanden niet met een flinke kostenpost achter te laten is een verzekering handig. Een andere manier is zelf een spaarpot op te bouwen.

Kun je ook kiezen voor een begrafenisverzekering?

Het is mogelijk om te kiezen voor een begrafenisverzekering. Net zoals er ook een crematieverzekering is. Toch kiest zeventig procent van de mensen voor een uitvaartverzekering. Zo kan er later worden bepaald of er een begrafenis of crematie gewenst is.

Wat kost een gemiddelde uitvaart?

De kosten voor een gemiddelde uitvaart in Nederland bedragen tussen de € 6.000 en € 10.000. Dit hangt onder meer af van de wensen voor de uitvaart. Ook speciale extra’s kunnen een uitvaart duurder maken. Let hierbij goed op voor je een verzekering afsluit. Je wensen hebben namelijk invloed op de kosten.

Wat als je geen uitvaartverzekering afsluit?

Je kunt er voor kiezen om geen verzekering af te sluiten. Het gevolg is dat nabestaanden jouw uitvaart moeten betalen. Op het moment dat je geen verzekering afsluit is het raadzaam om zelf geld te sparen. Daarmee bespaar je jouw nabestaanden een hoop kopzorgen.

Laatste klantbeoordelingen

Mijn overleden moeder had bij Yarden 3 polissen 1 in natura pakketverzekering en 2 om de extra kosten te dekken... Nu blijft ervan de laatste 2 zoveel geld over en in de polis staat (art 6punt 3) Wanneer de kosten van de uitvaart lager zijn dan het verzekerde...

Mijn schoonouders hebben 50 jaar geleden een polis afgesloten voor mijn man, na een brief te hebben gehad over winstdeling (?) werden wij hieraan herinnert, mijn man gebeld met Ardenta om deze deze af te kopen omdat wij als gezin als 30 jaar bij de Dela...

Gaan over lijken geld en geld is hun doel ze zijn erg onbehulp zaam tot veel verdriet nabestaande chris

Jouw mening telt ook. Deel je beoordeling met anderen!

Beoordelen