Uitvaartverzekering vergelijken

Een uitvaartverzekering sluit je af om jouw uitvaart te betalen. Hij keert uit in geld na jouw overlijden, hiermee kunnen nabestaanden de uitvaart betalen. 
Onderstaande berekening is gemaakt op 15 januari 2021 met een verzekerd bedrag van € 7.000,-.

usp1

De beste keuze staat bovenaan

Vergelijk en kies uit het beste aanbod speciaal voor jou geselecteerd op onze site.

usp2

Altijd de beste deal

Via onze vergelijkers ben je altijd verzekerd van de beste deal en bespaar je direct geld.

usp3

Duidelijke informatie

Bij ons vind je onafhankelijke en duidelijke productinformatie.

Waarom vergelijken via Zeker.com

Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com kun je verzekeringen vergelijken, zoals jouw autoverzekering of uitvaartverzekering. En vind je ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal.

Vast lasten vergelijken

Een greep uit de uitvaartverzekeraars

dela
monuta
ardanta_198x58
yarden_198x58
ohra
nuvema_198x58

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering zijn de kosten van je uitvaart geheel of voor een deel gedekt. Hiermee voorkom je hoge kosten voor je nabestaanden. Na het overlijden komt er namelijk een bedrag vrij. Met dit bedrag kan de uitvaart worden betaald. Er zijn een aantal opties. Deze dekkingen leggen we hieronder verder uit.

Uitvaartverzekering vergelijken

Omdat je bij iedere verzekeraar een andere premie zult betalen, is het verstandig om de uitvaartverzekering te vergelijken. De premie verschillen zijn namelijk enorm. Door te vergelijken weet je zeker dat je niet teveel betaalt. Bij ons kun je de uitvaartverzekering vergelijken van DELA en Monuta. Dit zijn de grootste verzekeraars in Nederland op het gebied van uitvaart. Verzekeraar Yarden kun je sinds december 2020 niet meer vergelijken. Zij hebben besloten om geen nieuwe verzekeringen aan te bieden.

Wel of geen uitvaartverzekering

Het nemen van een uitvaartverzekering is niet verplicht. Toch blijkt dat ruim 70 procent van de Nederlanders er eentje heeft. Hiermee zadelen zij dierbaren niet op met de kosten van hun uitvaart.

Voordelen

 • Nabestaanden hoeven de kosten van jouw uitvaart niet te betalen
 • De uitvaart kan georganiseerd worden naar jouw wensen
 • Geen financiële zorgen voor nabestaanden 
 • Je kiest zelf de dekking en het bedrag
 • Je kunt ervoor kiezen om de verzekerde waarde mee te laten groeien met de kosten van een uitvaart

Nadelen

 • Wanneer je ouder bent kan de aanvraag geweigerd worden
 • Als je ziek of gehandicapt bent kun je geweigerd worden of een hogere premie moeten betalen
 • Als je kiest voor een natura verzekering hebben nabestaanden minder inspraak in de invulling van de uitvaart

Waardevaste uitvaartverzekering

Hoe jonger je bent tijdens het afsluiten van de verzekering, hoe lager de premie. Echter stijgen de kosten van een uitvaart jaarlijks. Dit zorgt ervoor dat de verzekerde waarde mogelijk niet meer genoeg is op het moment van jouw uitvaart geregeld moet worden. Om dit te voorkomen, kun je kiezen voor een waardevaste uitvaartverzekering. Op die manier blijft de verzekerde waarde in verhouding met een logische prijs van een uitvaart.

uitvaartverzekering.jpg

Goede uitvaartverzekering

Iedereen wil een goede uitvaartverzekering. En het liefst natuurlijk ook de goedkoopste. Om die te vinden kun je uitvaartverzekeringen vergelijken. Wij hebben de beste van 2021 op een rijtje gezet.

Verzekeraar*Maandelijkse premie**
Monuta€ 7,29
DELA€ 7,64
Ardanta€ 7,76

* Dit onderzoek betreft enkel de meest bekende uitvaartverzekeraars
** Cijfers gebaseerd op iemand geboren op 08-07-2000 met een verzekerd bedrag van € 7.000,-

Welke uitvaartverzekering heb ik nodig?

Bij de zoektocht is het vooral belangrijk voor welk type verzekering je wilt gaan. Er zijn namelijk een aantal opties qua dekking. Bekijk goed welke het beste bij jou én je nabestaanden past.

Natura verzekering

Met de natura verzekering ligt de invulling van de uitvaart vooraf vast. Je kiest bij het afsluiten van het pakket hoe de uitvaart eruit komt te zien. Dit geldt voor zaken als de uitvaartverzorger en de kist. Nabestaanden hebben dan bij overlijden geen zeggenschap over de uitvaart. Dat klinkt wellicht nadelig, maar biedt ook het voordeel dat ze hierover niet hoeven na te denken in tijden van rouw en verdriet. Bij deze verzekering krijgen de nabestaanden geen geld uitgekeerd.

Kapitaalverzekering

Wil jij, of jouw nabestaanden, zelf invulling geven aan de uitvaart? Dan is het verstandiger om te kiezen voor een kapitaalverzekering. Bij overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd. Hiermee worden de kosten van de uitvaart (deels) betaald. Bij deze vorm kunnen nabestaanden zelf kiezen waar ze het geld aan besteden. Bijvoorbeeld aan bepaalde muziek, een mooie rouwstoet, donatie aan een goed doel of aan een diner achteraf.

Combinatieverzekering

Het kan zijn dat je de twee bovenstaande verzekeringen beiden interessant vindt. In dat geval kun je kiezen voor de combinatieverzekering. Hierin is de basis geregeld én komt er een vooraf bepaald bedrag vrij. Hiermee kunnen de nabestaanden verdere invulling aan de uitvaart geven. Ook eventuele wensen kunnen worden ingewilligd.

Uitvaartverzekering baby

Hoewel je er liever niet aan denkt is het goed om ook voor je baby iets te regelen. In principe is je baby gratis meeverzekerd. Je zult hem of haar wel zelf moeten aanmelden bij de verzekeraar. Het is ook mogelijk om een aparte verzekering af te sluiten voor jouw kind.

Ziekte/handicap

Voor bepaalde mensen is het kiezen van een verzekering lastig. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die ziek of gehandicapt zijn. De verzekeraar is vrij om een verzekering te weigeren of om een hogere premie te vragen. Als je een ziekte of een handicap hebt, is het verstandig om contact op te nemen met de verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.

Uitvaartverzekering buitenland

Het komt geregeld voor dat mensen kiezen voor een uitvaart in het buitenland, bijvoorbeeld als men is geëmigreerd. Ook kan het een persoonlijke wens zijn. Het is belangrijk hier over na te denken bij het afsluiten van de verzekering. De kosten kunnen in dit geval namelijk hoger zijn. Er gelden ook andere regels, bijvoorbeeld over het vervoer van de overledene of de uitvaartverzorger.

Overlijden in het buitenland

Wat ook kan gebeuren is een overlijdensgeval in het buitenland. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een vakantie. Het is belangrijk om te weten wat je dan moet doen.

 • Het overlijden moet worden gemeld bij de reisverzekering. Zij zorgen voor het vervoer van de overledene naar Nederland.
 • Je stelt de uitvaartverzekeraar op de hoogte. Wanneer je weer terug bent in Nederland krijg je van hen hulp met het regelen van verschillende zaken.
 • Het kan zijn dat je geen reis- en uitvaartverzekering hebt. In dat geval moet je contact opnemen met de lokale politie, de Nederlandse ambassade of het consulaat.
 • De (huis)arts van de overledene moet op de hoogte gebracht worden. De arts stelt een verklaring van overlijden op.
 • Er zal in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden aangifte moeten worden gedaan. Je hebt hier een verklaring van overlijden voor nodig, waarna de akte wordt opgesteld. Met dat document kun je overige zaken regelen.

Uitvaartverzekering afkopen

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de uitvaartverzekering tussentijds stop te zetten. De premie hoeft dan niet meer betaald te worden en de dekking vervalt.

Een uitvaartverzekering kan soms ook afgekocht worden. Er komt dan een afkoopwaarde vrij. Dit bedrag krijg je uitgekeerd van de verzekeraar. Let erop dat dit een lager bedrag is, dan de waarde die je tot dan toe hebt opgebouwd. Dit geldt ook als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar of als je de premie niet meer kunt betalen. Als het niet noodzakelijk is, adviseert de Consumentenbond om een verzekering niet af te kopen. De waarde die uitgekeerd wordt, is altijd lager dan de waarde in de polis.

Veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Nee, het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet verplicht. Je kunt er voor kiezen om de kosten zelf te dragen. Dit kun je doen door hier zelf voor te sparen.

Wat kost een uitvaartverzekering?

Je uitvaart verzekeren kan al vanaf een paar euro per maand. Dit is afhankelijk van je leeftijd en het bedrag waar je voor verzekerd wilt zijn. Op jonge leeftijd een uitvaartverzekering kiezen kan over de gehele looptijd duizenden euro’s aan premie schelen.

Kun je ook kiezen voor een begrafenisverzekering?

Het is mogelijk om te kiezen voor een begrafenisverzekering. Net zoals er ook een crematieverzekering is. Toch kiest zeventig procent van de mensen voor een uitvaartverzekering. Zo kan er later worden bepaald of er een begrafenis of crematie gewenst is.

Wat kost een gemiddelde uitvaart?

De kosten voor een gemiddelde uitvaart in Nederland bedragen tussen de € 6.000 en € 10.000. Dit hangt onder meer af van de wensen voor de uitvaart. Ook speciale extra’s kunnen een uitvaart duurder maken. Let hierbij goed op voor je een verzekering afsluit. Je wensen hebben namelijk invloed op de kosten.

Wat als je geen uitvaartverzekering afsluit?

Je kunt er voor kiezen om geen verzekering af te sluiten. Het gevolg is dat nabestaanden jouw uitvaart moeten betalen. Op het moment dat je geen verzekering afsluit is het raadzaam om zelf geld te sparen. Daarmee bespaar je jouw nabestaanden een hoop kopzorgen.

Moet ik een medische verklaring invullen voor het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Je moet vrijwel altijd een medische verklaring invullen voordat je een uitvaartverzekering kunt afsluiten. Een verzekeraar wil weten hoe gezond je bent en schat daarmee de kans in dat je (snel) overlijdt. De verzekeraar kan – aan de hand van de ingevulde vragen – beslissen om je niet te verzekeren of een hogere premie te vragen. In vrijwel de meeste gevallen word je gewoon geaccepteerd.

Let op; via Zeker.com kun je uitvaartverzekeringen vergelijken. Wij geven geen advies. Wil je wel advies, neem dan contact op met een tussenpersoon of verzekeraar. De premies in onze vergelijking zijn gemaakt op basis van ijkgegevens. Deze staan bij de vergelijker. De premie kan daarom voor jou hoger of lager uitvallen.

Laatste klantbeoordelingen

Nu er genoeg geld gespaard is voor een eventueel overlijden om de begrafenis/crematie te bekostigen, wenste ik de aanvullende polis te beëindigen.Na het insturen van een getekende opzegging, ontving ik een geautomatiseerde mail waarin men verwijst naar de reactie termijnen. 10 dagen zou de reactie termijn zijn.Inmiddels is er ruim 1 maand!! verstreken en nog steeds wordt er geld van mijn rekening afgeschreven.Na herhaaldelijk, dringend verzoek de polis te beëindigen, geeft men niet thuis.Opzeggen kan niet zo maar. Afkopen, dat wel. Het kost je alleen maar meer geld. Wordt er een restant bedrag uitgekeerd wanneer de kosten lager zijn dan het gespaarde bedrag,? Nee 👎. Je bent je geld kwijt.Waardeloos. Ik heb de betalingen geblokt. Mevrouw R. B. uit Enschede.

Dela incasseert 28 jaar lang een premie tot een totaal bedrag van zo’n 5.500 euro en keert bij overlijden slechts een bedrag van ca.3.500 uit. De rest verdwijnt in de eigen zak. Oorzaak: je mag geen eigen uitvaartondernemer kiezen van Dela. Als Dela zelf de uitvaart verzorgt, dan zijn de kosten niet belangrijk, maar als je een eigen uitvaartondernemer kiest, dan gaat de hand op de (dikke) knip. Niks begrip, niks souplesse (mijn tante was 88 en barstte van de vrienden/vriendinnen en wilde haar uitvaart graag laten verzorgen door een bekende vriendin. Daar heeft Dela geen boodschap aan. Geen begrip, hand op de knip. Dela zorgt, is de slogan. Mijn antwoord: Ja, voor de eigen portemonnee! Heeft u een polis bij Dela? Ik adviseer u dringend om van verzekeraar te wisselen want de prestaties van Dela zijn teleurstellend en totaal niet begripvol. Bespaar uzelf deze ijskonijnen.

Na vele mailtjes en telefoontjes eindelijk een antwoord over uitleg hoe de afkoopwaarde tot stand kwam kwam berekening. Ze konden het niet uitleggen ivm met concurrentie….. Hoe transparant kun je zijn! Al die jaren netjes betaald maar he kunt het beter zelf aan de kant leggen voor de nabestaanden. Voel me gewoon belazert op deze manier!

Jouw mening telt ook. Deel je beoordeling met anderen!

Beoordelen