Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in een bedrijf. Veroorzaak je als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) schade aan een persoon of aan andermans spullen? Dan kun je aansprakelijk worden gesteld. Jij moet in dat geval alle kosten betalen. En dat kan een forse rekening zijn. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je hiertegen. Wat deze verzekering precies inhoudt, lees je in dit artikel.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gaat over – zoals het woord al zegt – bedrijven en hun aansprakelijkheid. Tijdens het ondernemen kan er van alles gebeuren. Misschien laat je per ongeluk iets vallen waardoor de vloer van je opdrachtgever beschadigd wordt.’. Of jouw reclamebord valt op een persoon die langsloopt. 

Als jij als zzp’er schade veroorzaakt aan iemand anders (letselschade) of aan de spullen van een ander (materiële schade), kun je aansprakelijk worden gesteld. De tegenpartij kan dan een schadevergoeding eisen. Zonder verzekering zijn deze kosten voor eigen rekening. Liever niet? Dan sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Je kunt dan terugvallen op je verzekeraar, zodat je niet alles uit eigen zak hoeft te betalen. 

AVB voor zzp’ers is niet voor thuis

Een AVB dekt schade veroorzaakt door de zzp’er zelf. Bijvoorbeeld omdat je bij een klant een dure vaas omstoot. Heb je een medewerker of stagiair(e)? Of lever je producten? Of ontstaat schade door personeel of geleverde producten dan is dit ook verzekerd. Bijvoorbeeld als je stagiair(e) koffie morst over de laptop van een klant.

Het gaat hierbij om schade ontstaan tijdens het werk. Op kantoor, in de werkplaats of tijdens een zakelijke autorit, bijvoorbeeld. Een AVB is dus niet hetzelfde als een AVP. AVP staat voor aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Deze verzekering dekt schade aan anderen en de spullen van een ander veroorzaakt in de privésfeer. Als zzp’er kun je je AVP dus niet gebruiken om zakelijke schade te dekken. 

Welke schade is wel en niet verzekerd?

Zoals we hierboven al even noemden, dekt een AVB schade aan een persoon en andermans spullen in de werksfeer. Denk hierbij aan een gebroken been of een deuk in een auto. Wat wel en niet is verzekerd, lees je in de voorwaarden van de verzekeraar. Meestal gaat het om de volgende punten:

Wel verzekerd

  1. Een bedrijfsongeluk
  2. Schade door de producten 
  3. Schade aan gehuurde of geleende spullen
  4. Letselschade veroorzaakt tijdens het werk 
  5. Materiële schade veroorzaakt tijdens het werk
  6. Schade die het personeel oploopt tijdens het werk

Niet verzekerd

  1. Schade aan eigen spullen
  2. Schade door opzet of roekeloosheid
  3. Schade door verkeerd advies en beroepsfouten

Niet elk soort schade valt onder een AVB. Er zijn een paar uitzonderingen. Eén daarvan is schade door een beroepsfout. Maak je een fout tijdens het uitoefenen van je beroep en ontstaat daardoor financiële schade bij je klant? Dan ben je met een AVB niet gedekt. Beroepsaansprakelijkheid verzeker je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Op deze pagina staat meer informatie over een BAV (interne link naar beroepsaansprakelijkheidsverzekering pagina).

Met de tool van onze Partner Yezzer kun je gemakkelijk online bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering laten vergelijken.

Premies en voorwaarden vergelijken

Voor een AVB betaal je elke maand een premie. De premie hangt af van een aantal punten:

  1. Het eigen risico
  2. Het type bedrijf
  3. Het verzekerde bedrag
  4. De dekking van de verzekering
  5. De jaaromzet van de onderneming
  6. De branche waarin de zzp’er actief is
  7. De risicofactor van de bedrijfsactiviteiten

Wil je een AVB vergelijken? Dan vul je de gevraagde gegevens in, in de vergelijker en de premies rollen eruit. Zo zie je meteen wat je betaalt voor een AVB. Maar de premie is niet het enige wat telt. De AVB moet aansluiten bij jouw bedrijf, zodat je voldoende verzekerd bent. Daarom leg je ook de polisvoorwaarden van een aantal verzekeraars naast elkaar. Kijk goed wat wel en niet is gedekt. En waar de verschillen in zitten. Heb je de beste AVB gevonden? Je kunt ‘m zelf online afsluiten!

Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 10 november 2022
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 24 mei 2023