Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers

Iedereen maakt wel eens een fout. We zijn nu eenmaal mensen. En geen robots. Maar soms loopt een klein foutje uit tot een flinke schadeclaim. Om jezelf als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) te beschermen, kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten. Wat zo’n verzekering precies is, lees je in dit artikel.

Wat houdt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering in?

Als zzp’er oefen je een beroep uit. Je werkt bijvoorbeeld in de zorg of techniek. Je bent zelfstandig financieel adviseur. Of je werkt als advocaat. Wat voor soort werk je ook doet, een ongeluk zit in een klein hoekje. Misschien laat je per ongeluk de laptop van een klant vallen. Of een klant glijdt uit over jouw pas gedweilde vloer en breekt zijn been. 

Materiële schade (zoals de laptop die valt) en letselschade (zoals het gebroken been) vallen onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) (interne link naar bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering pagina). Hiermee ben je verzekerd tegen schade aan anderen en andermans spullen. Dit is niet hetzelfde als een BAV. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt financiële schade door een beroepsfout. Bijvoorbeeld omdat je verkeerd advies geeft en je klant daardoor omzet misloopt. Of omdat je bent vergeten een contract op te zeggen en je opdrachtgever nu met dubbele kosten zit.

BAV voor ZZP’ers: van foutje tot schadeclaim

Als zzp’er kun je tijdens je werk een fout maken. Als architect heb je je bijvoorbeeld vergist in een bouwtekening. Afmetingen heb je omgedraaid en daardoor is er lekkage ontstaan. Je opdrachtgever is daar niet blij mee, want hij is veel geld kwijt om het probleem te herstellen. Word jij aansprakelijk gesteld? Dan kan dit leiden tot een forse schadeclaim. Zonder BAV moet je alle kosten zelf vergoeden.  

Zo kan een leesfoutje veranderen in een hoge rekening. Een BAV biedt dekking tegen dit soort aanspraken. De verzekeraar handelt de schadeclaim voor je af, verdedigt je of vergoedt de kosten. 

Wat is wel en niet verzekerd met een BAV?

Een BAV dekt zuivere vermogensschade. Dit is financiële schade die puur voortvloeit uit een beroepsfout. Bijvoorbeeld door verkeerd advies, nalatigheid of verkeerd handelen. Een medewerker, stagiair(e) of uitzendkracht is ook verzekerd. Daarnaast dekt de verzekeraar de kosten voor juridische hulp of een rechtszaak bij een schadeclaim. 

De verzekeraar vergoedt schadeclaims tot het verzekerde bedrag. Niet meer. Ook is er een eigen risico. Dit is het bedrag dat de zzp’er zelf betaalt. Sommige schades zijn uitgesloten. Deze schade dekt de verzekeraar niet. Bijvoorbeeld schade door beleggingsadviezen, schade door opzet of schade door strafbare feiten.

Het verschilt per verzekeraar wat de BAV wel en niet dekt. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden door. Let op, want de voorwaarden kunnen per beroep verschillen. 

Wel of geen BAV?

Voor sommige beroepen is een BAV volgens de wet verplicht. Denk hierbij aan financieel adviseurs, advocaten, notarissen en accountants. Is een BAV voor jou niet verplicht? Maar geef je wel vaak advies? Dan kan een BAV ook voor jou nuttig zijn. Bijvoorbeeld omdat er eens kans is op een (grote) schadeclaim.

Verzekeraars hebben meestal BAV’s voor verschillende beroepsgroepen. Denk hierbij aan medische beroepen, juridische beroepen en technische beroepen. De verzekeraar brengt het risico op een schadeclaim in kaart. Hiervoor zijn bepaalde documenten nodig, zoals diploma’s of leveringsvoorwaarden. Zo krijg je als zzp’er een BAV op maat, zodat je zeker weet dat je voldoende beschermd bent tegen claims als gevolg van een beroepsfout.

Met de tool van onze Partner Yezzer kun je gemakkelijk online beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen laten vergelijken.

Een BAV vergelijken en afsluiten

Voor een BAV betaal je elke maand een premie. De premie hangt af van:

  1. Je beroep
  2. De dekking
  3. Het eigen risico
  4. Het verzekerde bedrag
  5. De jaaromzet van het bedrijf
  6. Het risico op een beroepsfout

Maak je een vergelijking tussen een paar BAV’s? Dan zie je dat de premies tussen verzekeraars verschillen. Daarom is vergelijken slim. Zo ontdek je bij wie je het goedkoopste uit bent. Maar vergeet de polisvoorwaarden niet. Ook deze kunnen per verzekeraar anders zijn. Het gaat er uiteindelijk om dat de BAV goed aansluit bij jou als zzp’er!

Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 10 november 2022
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 24 mei 2023