Lijfrenteverzekering

Deze verzekering verstrekt vanaf een afgesproken moment een periodieke uitkering (lijfrente), zolang de verzekerde leeft.

Lijfrenteverzekeringen vergelijken
Ontdek hier ook de goedkoopste verzekering

Wat is een lijfrenteverzekering?

Deze verzekering verstrekt vanaf een afgesproken moment een periodieke uitkering (lijfrente), zolang de verzekerde leeft.

Met een direct ingaande lijfrente krijg je een uitkering zolang je leeft. Je krijgt daarmee een aanvulling op je inkomen. Een lijfrenteverzekering is dan ook bedoeld om je pensioenvoorziening aan te vullen.

Als je de verzekering afsluit, spreek je af hoe vaak en wanneer je de uitkering krijgt. Je betaalt de premie in één keer. Dat wordt een koopsom genoemd. De uitkering gaat over het algemeen meteen van start.

Twee soorten

Je kunt kiezen uit twee soorten lijfrenten:

  • De levenslange lijfrente: je krijgt een uitkering zolang je leeft. Dit is gunstig voor als je oud wordt;
  • De tijdelijke lijfrente: je krijgt een uitkering voor een paar jaar. Of de uitkering stopt als je overlijdt.

Bij beide soorten lijfrenten kun je minder geld terugkrijgen dan je hebt ingelegd. Bijvoorbeeld als je overlijdt vlak nadat je de verzekering hebt afgesloten. Je hebt dan nog niet zoveel uitkeringen gekregen.
Hoe kunt je dit voorkomen? Daarvoor heb je twee mogelijkheden:

  • Je spreekt af dat de uitkering overgaat op uw partner of nabestaanden. Hierdoor is de uitkering vanaf het begin wel lager. Voor de overgang kun je ervoor kiezen dat de partner of nabestaanden dezelfde uitkering krijgen of een lagere.
  • Je sluit een overlijdensrisicoverzekering af. Je betaalt daarvoor een extra premie.

Belasting

Regels over belastingen zijn erg belangrijk bij de direct ingaande lijfrente. Deze stellen vooral grenzen aan de looptijd en hoogte van de tijdelijke lijfrente. Dat betekent dat je de duur en hoogte van de uitkeringen niet helemaal zelf kunt kiezen.