De opstalverzekering dekt de schade aan uw huis als gevolg van in de polis genoemde risico’s, zoals brand, storm, inbraak, neerslag, bliksem of vorst.
De beste keuze staat bovenaan
Vergelijk en kies uit het beste aanbod speciaal voor jou geselecteerd op onze site.
Altijd de beste deal
Via onze vergelijkers ben je altijd verzekerd van de beste deal en bespaar je direct geld.
Duidelijke informatie
Bij ons vind je onafhankelijke en duidelijke productinformatie.
Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com kun je verzekeringen vergelijken, zoals jouw autoverzekering of uitvaartverzekering. En vind je ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal.
De financiële gevolgen hiervan zijn vaak zeer groot. De schade die de verzekeraar vergoedt, is vaak vele malen hoger dan de door u betaalde premie voor de verzekering.
Polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar. Vaak kunt u naast de standaarddekking ook kiezen voor een uitgebreidere dekking.
Wanneer u voor uw koophuis een hypotheek afsluit, bent u vaak verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering wordt vaak op basis van de herbouwwaarde van uw huis afgesloten.
Een groot aantal gevaren is verzekerd (brand, ontploffing, blikseminslag, rook- en roetschade, storm, inbraak en diefstal, diverse vormen van waterschade, aanrijding, vandalisme). Niet verzekerd zijn oorzaken met een catastrofeachtig karakter, zoals oorlogssituaties, atoomkernreacties en overstroming (beperkte overstroming kan wel gedekt zijn).
Deze verzekering wordt ook wel brandverzekering genoemd naar het belangrijkste risico dat vroeger gedekt was of gevarenverzekering.
Hoewel de verzekering bedoeld is voor particuliere woningen, is beperkt zakelijk gebruik (praktijk aan huis) meestal geen probleem. Naast het woonhuis zelf zijn ook bijgebouwen, schuren, schuttingen e.d. verzekerd en ook in beperktere mate de tuinaanleg.
De meeste verzekeraars bieden zeer uitgebreide dekkingen. Soms kun je kiezen tussen een standaarddekking, een extra uitgebreide dekking of een topdekking. Er bestaan diverse opstal- of woonhuispolissen, elk met eigen voorwaarden en premies. Vergelijken is dus nuttig.
Wanneer u een schade bij de verzekeraar of uw verzekeringsadviseur meldt, zal de verzekeraar of uw verzekeringsadviseur u zo snel mogelijk informeren of uw schade onder de dekking van uw verzekering valt. Wanneer dit het geval is, zal de verzekeraar zo snel mogelijk overgaan tot de daadwerkelijke schaderegeling.
Wanneer u het oneens bent met de wijze waarop de schade door een expert is vastgesteld, dan kunt u een contra-expertise laten uitvoeren. Deze contra-expertise wordt door de verzekeraar vergoed.
Er moet premie voor deze verzekering worden betaald. Over de premie wordt assurantiebelasting geheven. Soms worden er ook poliskosten in rekening gebracht.
Heeft u schade, dan moet u dit zo snel mogelijk aan uw verzekeraar of uw verzekeringsadviseur melden.
Als er iets in uw situatie verandert, moet u dit ook zo snel mogelijk laten weten aan uw verzekeraar of uw verzekeringsadviseur. Schade en de gevolgen ervan moet u zo veel mogelijk beperken.
Een aantal dingen is belangrijk als de verzekeraar de premie bepaalt. De volgende zijn het belangrijkst:
Van de premie wordt, behalve schade, ook het volgende betaald:
De schade-expert van de verzekeringsmaatschappij heeft ons stevig in de kou gezet door enorm prutswerk te leveren bij de afhandeling van onze schade. De lapswans was in den beginne nog niet eens tot enige actie te bewegen. En tooen het moment daar was heeft hij zich er met een Jantje-van-Leiden van afgedaan waardoor wij uiteindelijk voor honderden euro’s het schip zijn ingegaan. Wij zijn dan ook zwaar gefrustreerd achtergebleven.
A. Mudde (Lekkerkerk)
BekijkOp 25 februari ontving ik een brief dat de premie van mijn opstalverzkering per 1 maart (extreem) verhoogd wordt. Weliswaar gedagtekend 13 maart, maar datum ontvangst is bepalend. Ik meende dat vezekeraars klaten ruim een maand voor de prolongatiedatum moeten informeren. De premie wordt met maar liefst 6,2 % (!!) verhoogd, Zij vermelden dat dit berekend is op basis van de bouwkostenindex van het CBS. Klantcontact beloofde mij een uitvoerige toelichting per e-mail (nog steeds niet ontvangen!). Ik komt niet verder dan 1,8% (van 1 jan 2020 tot 1 jan 2021) via Bouwkostenkompas.nl
K. B (Schagen)
BekijkPrima afhandeling en oplossing van zaken. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
J. Mann (BROEK OP LANGEDIJK)
BekijkJouw mening telt ook. Deel je beoordeling met anderen!
BeoordelenVerzekeringen