Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

De overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert een bedrag uit als je overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Op deze pagina lees je alles over de ORV, wat het is, waarom je er een afsluit en kun je de overlijdensrisicoverzekering vergelijken.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken 2021

Veel mensen vragen zich af hoe een ORV werkt en dat is eigenlijk een simpel. Je kiest een bedrag en bepaalt aan wie het geld moet worden betaald. Gedurende een periode naar keus betaal je hiervoor premie. Dit is de looptijd van de verzekering. Overlijdt je binnen de looptijd? Dan keert de verzekeraar uit. Overlijdt je na de looptijd, dan keert de verzekeraar niets uit. Een overlijdensrisicoverzekering vergelijken is erg verstandig, omdat iedere verzekeraar een andere premie vraagt. Hieronder leggen we je uit hoe je snel overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken kunt.
 
 
 

Berekening: uitkering van € 100.000, looptijd 30 jaar, gelijkblijvende dekking en geboortedatum 01-02-1986. Deze is gemaakt op 18-02-2021.

usp1

De beste keuze staat bovenaan

Vergelijk de overlijdensrisicoverzekering en kies uit het beste aanbod.

usp2

Altijd de beste deal

Via onze vergelijkers ben je altijd verzekerd van de beste deal en bespaar je direct geld.

usp3

Duidelijke informatie

Bij ons vind je onafhankelijke en duidelijke productinformatie.

Top 5 populairste overlijdensrisicoverzekeringen

Waarom vergelijken via Zeker.com

Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com vind je naast de goedkoopste verzekeringen, ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal!

> Meer over Zeker.com

Vast lasten vergelijken

Een greep uit de overlijdensrisicoverzekeraars

dela
centraal-beheer
reaal
interpolis logo
delta-lloyd_198x58
taf_198x58

Waarom een overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Er zijn meerdere dekkingen en verzekeraars. Dat maakt dat er verschillen ontstaan tussen premies en voorwaarden. Door te vergelijken kom je erachter waar je de beste overlijdensrisicoverzekering afsluit. Dat is degene die het meest aansluit bij jouw wensen. Daarnaast wil je natuurlijk niet teveel betalen. Vergelijken zorgt ervoor dat je premies van meerdere verzekeraars naast elkaar legt. Je ziet dan snel waar je de goedkoopste afsluit.

In 5 stappen de overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Een ORV vergelijken kan snel in deze 5 stappen:
 
 1. Kies de verzekeraar en klik op “Bekijken”
 2. Vul de gegevens in zoals uw geboortedatum, roker en begunstigde
 3. Kies het verzekerd bedrag en de looptijd
 4. Bepaal welke dekking je wilt
 5. Vergelijk de premies

Soorten ORV verzekeringen

Er zijn drie vormen van de overlijdensrisicoverzekering;

 1. Gelijkblijvend – het uitgekeerde bedrag staat vast. Het maakt niet uit of je in het eerste of het laatste jaar dat de verzekering loopt overlijdt. 
 2. Annuïtair dalend – de uitkering daalt ieder jaar. Hij daalt aan het begin langzaam en later fors.
 3. Lineair dalend – het uit te keren bedrag daalt ieder jaar met hetzelfde bedrag. Er wordt dus iedere keer iets minder uitgekeerd.
overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Hypotheek en overlijdensrisicoverzekering

Vaak wordt het afsluiten van een ORV of levensverzekering verplicht gesteld zodra je een huis koopt. Hiermee heeft de geldverstrekker de zekerheid dat er geld voor handen is, ook als een van beide overlijdt. Zeker als je gebruikt wilt maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een ORV verplicht. De ORV wordt meestal direct aangeboden zodra je een hypotheek afsluit. Toch is het verstandig om deze niet meteen af te sluiten, omdat een losse overlijdensrisicoverzekering vaak goedkoper is. Je kunt dan zelf vergelijken en kijken waar je het voordeligst uit bent.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken, waar rekening mee houden?

Wil je een ORV nemen, dan is het goed om hiervan op de hoogte te zijn:
 
 • rokers betalen een hogere premie: rokers hebben een grotere kans om te overlijden en betalen daarom een hogere premie.
 • gezondheidsverklaring: bij het afsluiten van een ORV moet je een gezondheidsverklaring invullen. Blijkt dat je niet helemaal gezond bent, dan kan de verzekeraar een hogere premie vragen.
 • medische keuring: de verzekeraar kan je verzoeken een medische keuring te ondergaan. Op basis daarvan wordt bepaald of je wordt geaccepteerd. Je hoeft deze keuring niet te doen, maar dan kun je de ORV niet afsluiten.
 • overstappen van verzekeraar: je kunt overstappen van verzekeraar. Je verliest dan geen geld, omdat je met een ORV geen waarde opbouwt. Zie je ergens een goedkope overlijdensrisicoverzekering, dan kun je deze dus gewoon afsluiten. Je moet dan wel opnieuw een gezondheidsverklaring invullen.

Wat is het verschil met een uitvaartverzekering?

Vaak wordt de ORV verward met een uitvaartverzekering. Er is echter een heel duidelijk verschil. Een uitvaartverzekering keert uit zodra je overlijdt om jouw uitvaart te betalen. De verzekerd bedrag is daarom vaak rond de 7.000 euro en dat is meestal genoeg om de uitvaart te verzorgen. Een ORV wordt afgesloten om een dierbare niet met financiële zorgen achter te laten. Niet de uitvaart, maar juist het huidige leven wordt hiermee betaald. Zoals een huis, studie en vaste lasten. Hiervoor wordt dan ook een veel hoger verzekerd bedrag gekozen.


Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 29 april 2021
Leon Schouten is directeur van Zeker.com. Regelmatig is Leon te zien in de media naar aanleiding van onderzoeken. Hij werkt inmiddels meer dan 14 jaar in de verzekeringsbranche.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 12 mei 2021

Laatste klantbeoordelingen

Mijn vrouw is aan kanker overleden, de zorg en de vriendelijkheid van Klaverblad verbaasde mij enorm. Men was voorkomend en heeft op alle vlakken mij zo goed mogelijk geholpen of bijgestaan waar nodig Maar ook het uitbetalen ging naar vergelijking met andere verzekeraars best wel snel en gemakkelijk. Uiteraard moeten zij zich ook aan regels houden maar ik was letterlijk onder de indruk van het meedenken en helpen van deze medewerkers. Ik weet niet of dit is veranderd nu een deel van Klaverblad is overgenomen, maar voor mij zijn zij een goed en betrouwbare partij.

Korting op uitkering nadat reeds terminale verzekerde in zijn laatste levensfase begon met roken en zich in zijn situatie niet meer bewust was dat hij dit had moeten melden. Weinig begripvol voor de situatie terwijl het roken geen enkele invloed heeft gehad op het verloop van de terminale ziekte.

Slechte ervaringen Mail wordt naar 3 keer verkeerde email gestuurd . Wij bellen er steeds achteraan.. joh nog altijd niks ontvangen.. Wanneer hij eindelijk naar de goede is gestuurd, wordt wel geopperd dat hij echt zsm moet worden ingevuld, dat terwijl er van alles mee moet en je afhankelijk bent van anderen. Her eindbedrag wat we in de maand zouden moeten betalen was ook maar liefst 2 keer zoveel als eerst was voorgespiegeld. Wel wij zijn afgehaakt. Ik zou ze zeker niet aanraden aan familie en vrienden.

Jouw mening telt ook. Deel je beoordeling met anderen!

Beoordelen