Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Met een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een bedrag uit als u overlijdt voor het einde van de verzekering.

usp1

De beste keuze staat bovenaan

Vergelijk en kies uit het beste aanbod speciaal voor jou geselecteerd op onze site.

usp2

Altijd de beste deal

Via onze vergelijkers ben je altijd verzekerd van de beste deal en bespaar je direct geld.

usp3

Duidelijke informatie

Bij ons vind je onafhankelijke en duidelijke productinformatie.

Waarom vergelijken via Zeker.com

Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com kun je verzekeringen vergelijken, zoals jouw autoverzekering of uitvaartverzekering. En vind je ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal.

Vast lasten vergelijken

Een greep uit de overlijdensrisicoverzekeraars

dela
centraal-beheer
reaal_198x58
interpolis_198x58
delta-lloyd_198x58
gewoonidee_198x58

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Veel mensen sluiten een overlijdensrisicoverzekering af als ze een hypotheek afsluiten. Op deze manier kan je man of vrouw de hypotheek of een deel daarvan afbetalen als je overlijdt.

Als je de verzekering afsluit, spreek je af welk bedrag de verzekeraar uitkeert als je overlijdt. Dit bedrag kan hoger worden door winstdeling. Als je nog leeft als de verzekering stopt, krijg je soms een bedrag. Dat hangt af van de winstdeling.

Korte omschrijving

Je kunt kiezen voor een gelijkblijvende en een aflopende risicoverzekering. Bij een gelijkblijvende verzekering is sprake van een de uitkering van een gelijkblijvend vast bedrag. Bij een aflopende risicoverzekering wordt de dekking lager naarmate de looptijd verstrijkt. Dat laatste levert premievoordeel op. Voor deze variant kun je bijvoorbeeld kiezen wanneer je de overlijdensrisicoverzekering koppelt aan de hypotheekschuld. Als je regelmatig op die schuld aflost, kan ook de dekking van de risicoverzekering navenant afnemen.

De polis keert uit aan degene die daartoe in de polis als ‘begunstigde’ is aangewezen.

Deze verzekering (ook wel tijdelijke kapitaalverzekering bij overlijden genoemd) wordt voor veel doeleinden gebruikt, vaak in combinatie met andere vormen van levensverzekering. Meestal om ervoor te zorgen dat nabestaanden niet onverzorgd achterblijven of met hoge lasten blijven zitten (aanvulling nabestaandenpensioen, aflossing hypotheek, uitkoop erfgenamen van zakelijke partner).

Vaak kun je premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid van de verzekerde en een extra uitkering bij overlijden door een ongeval meeverzekeren.

Over de uitkering hoeven de nabestaanden geen inkomstenbelasting te betalen. Of successierechten moeten worden betaald, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Spreek die goed door met de verzekeraar of je verzekeringsadviseur: een juiste verwerking van de gegevens op de polis, kan later veel belastinggeld uitsparen.

Wanneer moet je de premie betalen?

Meestal kun je de premie per maand, kwartaal, halfjaar of per jaar betalen. Je betaalt premie totdat de verzekering stopt. Of tot de datum die je hebt afgesproken.
Hoeveel premie moet je betalen?

De premie die je betaalt kan gelijk blijven of tijdens de looptijd veranderen. Je kiest hiervoor als je de verzekering afsluit. Dit kan betekenen dat:

  • Je premie gelijk blijft: je premie blijft gelijk.Je betaalt altijd evenveel premie. Aan het begin van de verzekering kan je premie hoger zijn dan bij een verzekering waarbij de premie verandert. Maar na een tijd kan je premie lager zijn dan de premie die verandert;
  • Je premie verandert: de verzekeraar bepaalt hoeveel premie je moet betalen. De verzekeraar kijkt daarbij naar de hoogte van de uitkering, hoe lang de verzekering nog duurt, en hoe oud je bent. Meestal wordt de premie hoger naarmate je ouder wordt. Bij sommige verzekeringen betaalt je één keer een premie. Dat heet een koopsom. 

 

Hoe hoog is de uitkering?

Als je overlijdt, keert de verzekeraar een bedrag uit. Hoe hoog het bedrag is, spreekt je af als je de verzekering afsluit. Dit bedrag kan een vast bedrag zijn.
Het kan ook een bedrag zijn dat vanaf het begin van de verzekering tijdens de looptijd lager wordt. Hiervoor kunt je kiezen als de verzekering is bedoeld om bij overlijden een lening af te betalen, en die lening geleidelijk wordt afgelost.
Het bedrag kan ook hoger worden door winstdeling, maar nooit lager dan wat je hebt afgesproken. De verzekeraar weet van tevoren niet hoe hoog de winstdeling is. Dus de verzekeraar kan niet van tevoren zeggen hoe hoog de totale uitkering is als je overlijdt.
Als je nog leeft als de verzekering stopt, krijg je een deel van de winst.Ook hierb ij geldt dat de de verzekeraar niet van tevoren kan zeggen hoe hoog de uitkering is als de verzekering stopt.

Wat is winstdeling?

Een winstdeling kan worden gerealiseerd op basis van een contractuele overrentedeling. De verzekeraar belegt je premie in dat geval in staatsobligaties. De hoogte van de winstdeling hangt af van de waarde van de staatsobligaties.
Een andere manier om tot winstdeling te komen is op basis van maatschappijwinstdeling. In dat geval kun je een deel van de winst krijgen, indien je verzekeraar winst maakt. Dan wordt de uitkering hoger. De verzekeraar bepaalt meestal elk jaar hoe hoog je winstdeling is.

Wat doet de verzekeraar met de premie?

De verzekeraar gebruikt de premie voor drie dingen.

 1. De uitkering als je overlijdt.
 2. Je risicodekking:
  1. Arbeidsongeschiktheid: bij sommige overlijdensrisicoverzekeringen kun je ook verzekeren dat je geen premie of maar een deel van de premie hoeft te betalen als je arbeidsongeschikt wordt. Dan betaalt de verzekeraar de premie of een deel van de premie.
 3. De verzekeraar maakt kosten:
  1. Kosten van de verzekeraar: dit zijn bijvoorbeeld kosten voor het bedenken en verkopen van de verzekering. En voor de administratie, en voor het geven van informatie aan klanten.
  2. Kosten van de tussenpersoon of verzekeringsadviseur: sluit je de verzekering af via een tussenpersoon of verzekeringsadviseur? Dan betaalt de verzekeraar meestal ook een bedrag aan de tussenpersoon of verzekeringsadviseur voor het adviseren en verkopen van de verzekering. Dit heet provisie.

Wat gebeurt er als je de verzekering eerder wilt stoppen?

Je mag de verzekering eerder stoppen. Dan betaal je geen premie meer. In het algemeen krijg je dan ook geen uitkering.

De verzekeraar gebruikt de premie voor uitkeringen en andere kosten. Daarom krijg je geen uitkering als je de verzekering eerder stopt.

Het kan zijn dat de verzekering wel een bedrag vertegenwoordigt. Als je ervoor hebt gekozen altijd dezelfde premie af te dragen, dan kan deze premie aan het begin van de verzekering hoger zijn dan bij een verzekering waarbij de premie laag begint en steeds hoger wordt. Daarom krijg je soms een bedrag als je de verzekering vlak na het begin stopt. Je hoeft dan ook geen premie meer te betalen.
Krijg je een medische keuring?

Je moet een vragenlijst over je gezondheid invullen voordat de verzekering begint. Dit heet een gezondheidsverklaring. Met deze gezondheidsverklaring beslist de verzekeraar of je de verzekering kunt afsluiten. Soms zijn er aanvullende voorwaarden nodig.
Heb je bijvoorbeeld een ziekte? Dan moet je misschien meer premie betalen. Of is het niet mogelijk om een arbeidsongeschiktheidsdekking af te sluiten. Als de verzekeraar het nodig vindt, kan deze vragen om een onderzoek door een arts.

Tips

 • Op het gebied van deze polissen bestaat een levendige concurrentie. Het is dus zinvol de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken. In de polisvoorwaarden zitten weinig verschillen, omdat nauwelijks sprake is van uitsluitingen; alleen zelfdoding wordt gedurende een beperkte termijn uitgesloten.
 • De premie wordt uitgedrukt in euro’s per 5000 euro verzekerd bedrag en is afhankelijk van leeftijd en geslacht van de verzekerde en van de looptijd van de verzekering.
 • Veel verzekeraars hebben op hun site een module, waarmee je de voor jou geldende premie vrijblijvend kunt berekenen.
 • Soms geldt een korting voor niet-rokers.
 • Bij verzekerde bedragen boven 160.000 euro kan ook een medische keuring naar het hiv-virus worden gedaan.
1.GewoonIdee Overlijdensrisicoverzekering9.6/10
2.BNP Paribas Cardif Overlijdensrisicoverzekering9.5/10
3.Delta Lloyd Overlijdensrisicoverzekering9.4/10
4.GoedIdee Overlijdensrisicoverzekering9.4/10
5.TAF Overlijdensrisicoverzekering9.3/10
6.NHP Overlijdensrisicoverzekering9.2/10
7.Generali Overlijdensrisicoverzekering8.9/10
8.Finvita Overlijdensrisicoverzekering8.9/10
9.DAK Overlijdensrisicoverzekering8.0/10
10.Leidsche Overlijdensrisicoverzekering7.9/10
11.Brand New Day Overlijdensrisicoverzekering7.8/10
12.Chubb Overlijdensrisicoverzekering7.8/10
13.Scildon Overlijdensrisicoverzekering7.6/10
14.De Amersfoortse Overlijdensrisicoverzekering7.5/10
15.Onderlinge ‘s-Gravenhage Overlijdensrisicoverzekering7.5/10
16.Hera Life Overlijdensrisicoverzekering7.5/10
17.Allianz Overlijdensrisicoverzekering7.4/10
18.Florius Overlijdensrisicoverzekering7.4/10
19.Nationale-Nederlanden Overlijdensrisicoverzekering7.4/10
20.OHRA Overlijdensrisicoverzekering7.3/10
21.BLG Overlijdensrisicoverzekering7.0/10
22.Interlloyd Overlijdensrisicoverzekering7.0/10
23.Innofin Overlijdensrisicoverzekering6.9/10
24.Loyalis Overlijdensrisicoverzekering6.7/10
25.MoneYou Overlijdensrisicoverzekering6.7/10
26.Friesland Bank Overlijdensrisicoverzekering6.7/10
27.Patronale Life Overlijdensrisicoverzekering6.7/10
28.Callas Overlijdensrisicoverzekering6.6/10
29.SNS Overlijdensrisicoverzekering6.6/10
30.Avéro Achmea Overlijdensrisicoverzekering6.5/10
31.Reaal Overlijdensrisicoverzekering6.5/10
32.Falcon Leven Overlijdensrisicoverzekering6.3/10
33.FBTO Overlijdensrisicoverzekering6.3/10
34.Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering6.1/10
35.Aegon Overlijdensrisicoverzekering5.9/10
36.Klaverblad Overlijdensrisicoverzekering5.9/10
37.Univé Overlijdensrisicoverzekering5.8/10
38.DELA Overlijdensrisicoverzekering5.8/10
39.ASR Overlijdensrisicoverzekering5.7/10
40.ING Overlijdensrisicoverzekering5.7/10
41.Interpolis Overlijdensrisicoverzekering5.5/10
42.Zwitserleven Overlijdensrisicoverzekering5.5/10
43.WitGeld Overlijdensrisicoverzekering5.5/10
44.AXA Overlijdensrisicoverzekering5.1/10
45.De Goudse Overlijdensrisicoverzekering5.1/10
46.ABN AMRO Overlijdensrisicoverzekering4.5/10
47.Conservatrix Overlijdensrisicoverzekering4.3/10
48.RVS Overlijdensrisicoverzekering4.1/10
49.Nationaal Spaarfonds Overlijdensrisicoverzekering4.1/10
50.Waerdevol Overlijdensrisicoverzekering
51.Woongarant Overlijdensrisicoverzekering
52.Obvion Overlijdensrisicoverzekering
53.Argenta Overlijdensrisicoverzekering
54.Kruidvat Overlijdensrisicoverzekering
55.ERGO Overlijdensrisicoverzekering
56.GoedGenoeg Overlijdensrisicoverzekering
57.Meeùs Overlijdensrisicoverzekering
58.VvAA Overlijdensrisicoverzekering
59.Verzekeruzelf.nl Overlijdensrisicoverzekering
60.Fairvie Overlijdensrisicoverzekering

Laatste klantbeoordelingen

Na maar liefst 6 maanden zijn wij afgewezen met als reden dat zij niet verzekeren bij iemand van Diabetes Type 1 , terwijl dit al vanaf het begin bekend was. Naast de zeer trage verloop van aanvraag ook een zeer slechte service. Zij pretenderen een paar keer contact opgenomen te hebben met de huisarts, waar na aanvraag bij de huisarts dit helemaal niet zo bleek te zijn. Als vervolgens gevraagd werd hoe zij contact hadden opgenomen, bleef het stil. Uiteindelijk een e-mailadres opgegeven van de huisartspost en toen bleek de reactie van de huisarts niet voldoende maar moesten zij ook meer informatie hebben van de Diabetes verpleegkundige. Prima, maar ook weer hier hetzelfde verhaal. Ze kregen zogenaamd geen reactie van hen, maar na navraag bij de verpleegkundige bleek niemand contact met hen opgenomen te hebben. Ook nu weer stil aan de kant van Callas. Na nog een paar maanden nu dus een reactie dat Diabetes Type 1 niet kan en te risicovol is voor hun overlijdensrisicoverzekering. Terwijl dit al vanaf het begin bij de aanvraag bekend was. Het gaat dus niet om hoe goed (of slecht) Diabetes type 1 de ziekteverloop bij de persoon in kwestie is, iemand met Diabetes type 1 wordt hoe dan ook afgewezen. Had dit dan 5 maanden geleden gelijk gedaan.

Heb deze (intussen gehad) maakte in eerste gesprek een fout bij informatie n.a.v. een probleem. Daardoor veel langdurige ellende gehad. Wat tussendoor ook verkeerd ging. werd aan tegenpartij gemeld dat ik geen zaak bij hun had enz.. Ging door naar DAS die je dan doorverwijst naar de rechtswinkel !!!! Hoezo verzekerd van…. Heb hem daarom opgezegd maar ze weigeren gewoon de datum van opzegging aan mij door te geven.Had gewoon ineens een terugstorting van hun. Einddatum is zeer belangrijk i.v.m. doorlopend verzekerd zijn bij nieuwe verzekering. Als hier dank zij hun een gat inzit heb je weer wachttijden. Vele mail gezonden. Bellen geeft geen zekerheid. Geen fatsoenlijk antwoord. Alleen nu “Ik zal vragen of ze hem opzeggen per …..” Maar ja dat is geen zekerheid. Gewoon diep triest omdat zij als rechtsbijstand verzekering beter zouden moeten weten. Hoeveel moeite is het nou even netjes te melden dat de verzekering is geëindigd op ….. Inloggen naar b.v. mijn account kan niet omdat het per internet was rechtstreeks is afgesloten en niet via een kantoor. Dan kan hun site niet aan !!! Welkom kan wel afsluiten per internet maar daar na …

moeder is overleden en heeft een drietal levensverzekeringen afgesloten, nu zeggen ze dat de polissen niet op mijn moeder haar naam staan maar willen niet zeggen op welke naam dan wel. Nu zit ik met een schuld omdat ze me niets willen zeggen.

Jouw mening telt ook. Deel je beoordeling met anderen!

Beoordelen