Bootverzekering vergelijken

Als je een boot hebt, wil je hier lekker van genieten en zo veel mogelijk het water op gaan. Toch kan het gebeuren dat er schade ontstaat. In dat geval is het fijn als je een bootverzekering hebt. Vergelijk alle bootverzekeringen hieronder.

usp1

De beste keuze staat bovenaan

Vergelijk en kies uit het beste aanbod speciaal voor jou geselecteerd op onze site.

usp2

Altijd de beste deal

Via onze vergelijkers ben je altijd verzekerd van de beste deal en bespaar je direct geld.

usp3

Duidelijke informatie

Bij ons vind je onafhankelijke en duidelijke productinformatie.

Waarom vergelijken via Zeker.com

Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com kun je verzekeringen vergelijken, zoals jouw autoverzekering of uitvaartverzekering. En vind je ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal.

TIP: Je zorgverzekering vergelijken 2021 kan je veel geld besparen

Vast lasten vergelijken

Een greep uit de bootverzekeraars

fbto_198x58
aegon_198x58
anwb_96x35
centraal-beheer
unive_96x35
europeesche_198x58

Wat is een bootverzekering?

Met een bootverzekering dek je de kosten van de schade die jouw boot aan anderen toebrengt. Hierdoor kun je zorgeloos varen. Je kunt de verzekering zo eenvoudig of uitgebreid maken als je zelf wilt. Niet alleen de schade aan jouw boot is verzekerd. Ook letselschade aan anderen zit hierbij inbegrepen.

Feitjes en weetjes

 • Met een bootverzekering zijn de kosten bij schade gedekt
 • Je kunt zelf kiezen hoe eenvoudig of uitgebreid je verzekering is
 • Het is mogelijk om jouw boot te verzekeren zonder eigen risico
 • Je kunt voor verschillende soorten boten een verzekering afsluiten
 • Het is ook mogelijk om een zakelijke verzekering af te sluiten
 • Bij meerdere verzekeraars is het niet mogelijk om standaard wedstrijdvaren mee te verzekeren
 • Schadevrije jaren verlagen de premie

bootverzekering.jpg

Bootverzekering vergelijken

Via Zeker.com kun je verschillende bootverzekeringen vergelijken. Iedere verzekering is anders en door te vergelijken vind je de verzekering die het beste bij jou past. Het is belangrijk om enkele gegevens bij de hand te hebben, zoals de gegevens van de boot. Deze zijn bepalend voor de dekking en de premie. Beoordeel ook goed wat er bij jou past. Bijvoorbeeld of je het vervelend vindt dat je bij schade eerst een eigen risico zelf moet betalen. Controleer ook of de basisdekking al voldoende dekt of dat een aanvullende verzekering handiger is.

Voor- en nadelen

Een bootverzekering brengt voor- en nadelen met zich mee. Onder meer op het gebied van kosten en de inhoud van de verzekering.

Voordelen

 • Met een bootverzekering draai je bij schade (materieel of letsel) niet zelf op voor de kosten.
 • Je hebt de keuze om wel of geen eigen risico te nemen.
 • Je kunt tot een bepaalde hoogte je pakket zelf samenstellen.
 • Je kunt anderen meeverzekeren zodat zij ook in een verzekerde boot varen.
 • Hoe langer je schadevrij bent, hoe hoger de no-claim korting.

Nadelen

 • Het kan voorkomen dat je schade krijgt die niet vergoed worden vanuit de verzekering. Je betaalt de kosten dan alsnog zelf.
 • Als je een boot hebt voor standaard wedstrijdvaren kun je door sommige verzekeraars geweigerd worden.
 • Als schade ontstaat door eigen gebrek keert de verzekeraar niet altijd uit.

Wat kost een bootverzekering?

Boten zijn er in alle soorten en maten. Van een luxe jacht, speedboten, sloepjes en andere pleziervaartuigen. Voor iedere boot is er een verzekering. Echter kunnen de premies flink verschillen. De goedkoopste bootverzekering kun je al afsluiten vanaf 4 euro per maand. Er zijn echter ook verzekeringen die tientallen euro’s per maand of soms honderden euro’s per maand kosten. De premie van een bootverzekering wordt onder andere gebaseerd op onderstaande punten.

Type boot

Verzekeraars vragen je om wat voor type boot het gaat. Je kunt hierbij denken aan een speedboot, zeilboot of een rubberen boot. Bij een rubberen boot wordt er bijvoorbeeld gevraagd of er een motor bij zit.

Het bouwjaar

Een ander belangrijk gegeven is het bouwjaar. Dit heeft invloed op de inhoud van de pakketten en de extra mogelijkheden. Het kan namelijk gebeuren dat een verzekeraar de aanvraag weigert. Een andere mogelijkheid is dat je andere opties hebt qua dekkingen. Ook het bedrag wat er bij schade wordt uitgekeerd is (mede) gebaseerd op de leeftijd van de boot.

De lengte

Om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van jouw aanvraag wil de verzekeraar zoveel mogelijk weten. Ook de lengte van jouw boot bijvoorbeeld. Een boot van zo’n zeven meter vraagt natuurlijk iets anders dan een kleine rubberboot.

De buitenboordmotor en welke brandstof

Het is voor een verzekeraar goed om te weten wat voor motor jouw boot heeft, inclusief het vermogen en de leeftijd van de motor. Hoe ouder de motor, hoe minder er bij schade wordt uitgekeerd. Welke brandstof (benzine, diesel, LPG of elektrisch) er gebruikt wordt is ook belangrijk.

De waarde

Eén van de belangrijkste factoren is de waarde van de boot. Een dure boot vraagt om een andere dekking dan een relatief goedkope boot. Dit gegeven levert bepaalde opties op. De dekkingen zijn dus niet voor iedereen hetzelfde.

In welke wateren je wilt varen

Wat ook gevraagd wordt is in welk gebied jij gaat varen. Je kunt hierbij denken aan de volgende gebieden:

 • Nederlandse binnenwateren
 • Grote wateren (onder meer IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee)
 • Binnenwateren van West-Europa
 • Kustvaart langs de Middellandse Zee
 • Vijfmijls kustzone in Europa

Het eigen risico

Doorgaans heb je bij verzekeringen te maken met een eigen risico. In het geval van boten is dit een keuze. Je kunt er namelijk zelf bepalen of en hoeveel je eigen risico is. Dit kan € 250,- of € 500,- zijn. Het kan echter ook het vijfvoud hiervan zijn. De hoogte hiervan heeft invloed op het premiebedrag. Als je geen eigen risico wilt, zal de premie omhoog gaan.

De schadevrije jaren

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de no-claim korting. Verzekeraars belonen klanten die geen schade oplopen/aanbrengen. Voor diegenen is er een korting. Voor de verzekeraar is het namelijk voordelig als jij geen schade claimt. In ruil hiervoor word je beloond. Hoeveel dit is verschilt per verzekeraar. Je kunt dit zien in de voorwaarden of navragen bij de verzekeraar voordat je de verzekering afsluit.

Stalling

Als jouw boot in het buitenland is gestald kan dat invloed hebben op de verzekering. Je hebt immers geen/minder zicht op jouw boot. Het kan daarom gebeuren dat een aanvraag geweigerd wordt.

Ook de locatie in Nederland kan van invloed zijn. Zo kunnen meerdere verzekeraars bij grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) de eis hebben dat de boot in een jachthaven ligt. Wanneer dit niet het geval is zullen verschillende schadegevallen niet worden verzekerd.

Tevens kan als voorwaarde worden gesteld dat de boot op een afgesloten terrein staat. Hier dient permanent toezicht te zijn door de beheerder. Je leest hier meer over in de voorwaarden.

Bootverzekering dekking

De premie die je moet betalen hangt af van de gekozen dekking. Welke dekkingen er allemaal zijn lees je hieronder. Iedere verzekering begint met een basisverzekering. Als dit voor jou onvoldoende is kun je het aanvullen. Er zijn verschillende modules die je erbij kunt nemen.

Basisdekking

Bij een bootverzekering heb je altijd een aansprakelijkheidsverzekering die je naar wens kunt uitbreiden.

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

De eenvoudigste verzekering is WA. Deze vorm is bij bijna alle verzekeraars gelijk. Met WA ben je verzekerd tegen schade aan anderen en schade aan andermans spullen. Hier betaal je de laagste premie voor.

WA + Diefstal/brand

Er zijn meerdere verzekeraars die een WA verzekering bieden met een aparte dekking voor diefstal en/of brand. De invulling hiervan verschilt per verzekeraar. Sommigen kiezen er voor om ook ontploffing in deze dekking mee te nemen.

WA + Casco

Wie een uitgebreider pakket wilt kan kiezen voor WA + Casco. Dit is per verzekeraar anders samengesteld. Zo vergoeden bepaalde verzekeraars schade aan je eigen boot, motor, inboedel en scheepsuitrusting. Anderen kiezen ervoor om de schade door brand, storm of diefstal te dekken.

WA + Uitgebreid Casco (ook wel All Risk genoemd)

Sommige verzekeraars hebben met de WA + Uitgebreid Casco ook nog een derde pakket. Hierin zijn extra schadegevallen opgenomen.

 • Vandalisme
 • Storm/bliksem
 • Ontploffing
 • Vorst
 • Eigen gebrek
 • Aanschafwaardegarantie
 • Schade tijdens transport of berging

Aanvullende dekking

Naast de drie genoemde dekkingen is het mogelijk om aanvullende modules te kiezen. Zo kan jouw trailer worden meeverzekerd. Ook behoort het meeverzekeren van derden tot de opties. Rechtshulp is ook een andere module die je erbij kunt nemen. Net zoals hulp op het moment dat jouw boot is gezonken.

Zakelijke bootverzekering

Naast particulieren kunnen ook bedrijven kiezen voor een bootverzekering. Het gaat in deze gevallen vaak om plezierjachten of boten voor de verhuur. Hier gelden andere pakketten. De voorwaarden zijn (veelal) wel gelijk aan die van een particuliere bootverzekering.

Bootverzekering afsluiten

Voor je een bootverzekering afsluit is het verstandig om de voorwaarden door te nemen. Hierin staat wat er nu precies wél en niet verzekerd is. Door dit te bestuderen voorkom je dat je dingen over het hoofd ziet. Ook verklein je de kans op onaangename verrassingen. Let er bij het afsluiten van de verzekering op dat je alle vragen naar waarheid invult. Zo voorkom je problemen op het moment dat je schade hebt.

 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste bootverzekering?

Een goede bootverzekering is erg belangrijk, maar wij krijgen regelmatig de vraag welke verzekering de beste is. Dit is voor iedereen anders en daarom is het belangrijk om goed te vergelijken. Door te vergelijken kom je erachter welke verzekering de beste is voor jouw boot.

Is een bootverzekering verplicht?

In Nederland is een bootverzekering geen verplichting. Als je wedstrijden vaart dan kan de organisatie dit echter wel als eis stellen.

In andere landen verschillen de regels omtrent bootverzekeringen. Zo hebben landen als Spanje, Italië en Kroatië het wel verplicht gesteld. Per land verschilt de minimale verzekering die je moet hebben. Zo heb je in het ene land genoeg aan een WA dekking, terwijl het in een ander land uitgebreider moet. Dit verzekeringsbewijs moet je ook kunnen overleggen. Neem deze daarom mee zodra je met jouw boot naar het buitenland gaat.

Mogen kinderen ook in mijn boot varen?

Ja, dit mag. Wel gelden er een aantal regels. Zo mag een kind vanaf 12 jaar varen in een boot van maximaal zeven meter. Voorwaarde is wel dat deze op volle snelheid niet sneller gaat dan 13 km/u. 16 jarige mogen in een boot met een maximumsnelheid van 20 km/u varen. Wanneer de boot harder gaat moet de bestuurder minimaal 18 jaar zijn. Tevens is een vaarbewijs dan verplicht.

Kan ik de inboedel van mijn boot meeverzekeren?

Ja, dit behoort tot de mogelijkheden bij een bootverzekering. De meeste verzekeraars hebben dit opgenomen in de WA + Casco dekking. We raden aan om per verzekeraar te kijken in welk pakket dit zit.

Kan ik mijn verzekering wijzigen?

Het kan gebeuren dat je de afgesloten bootverzekering wilt wijzigen. Controleer voor het afsluiten of dit mogelijk is bij jouw verzekeraar. Dat kan achteraf een hoop gedoe besparen.

Hoe kan ik schade melden?

Schade kan op twee manieren worden gemeld. Je kunt dit telefonisch doorgeven aan de verzekeraar. Het is vaak ook mogelijk om dit online te regelen bij de verzekeraar, mogelijk via een zogenoemde “mijn omgeving”. Het is altijd goed dit vooraf te bekijken zodat je bij schade direct weet hoe je moet handelen.

Laatste klantbeoordelingen

Ik heb een offerte voor een boot verzekering aangevraagd bij verz. mij. Allianz. Dit is ongeveer een week geleden. Ik heb er van de zijde van de Ver. Mij. nooit meer iets over gehoord. Hartelijk dank.E.W.Kruse emailadres: ernestiperro10@gmail.com

Ik had een bootverzekering bij de ANWB afgesloten voor een kajuitboot. de berekening bij de anwb kwam uit op 138,29 premie per jaar. blijkbaar heeft de ANWB een eigen definitie van het woord "kajuitboot" gemaakt en bleek mijn boot volgens hun geen kajuitboot te zijn. mijn premie werd daardoor dus 232.20 per jaar. kortom… slechte zaak!

Op de website een speedboot willen verzekeren, deze staat ook netjes in de lijst van te selecteren boten. Krijgen we een paar dagen later een email.Uw aanvraag is niet goedgekeurd omdat de boot sneller kan dan 20km/h mvg. P. de Jager Unive.!??Dit was nergens bij de aanvraag te lezen dat er geen acceptatie wordt verleend als de boot sneller dan 20km/h kan (welke speedboot kan dat niet?).Vervolgens in de email lees ik dat deze afwijzing wordt geregistreerd, dus de komende 5 jaar moet ik vermelden dat een verzekering is afgewezen bij een willekeurige verzekeringsaanvraag (door misleidende informatie van Unive. ) en wordt dus voor iedere verzekering apart beoordeeld even een auto voorlopig verzekeren is niet meer mogelijk dankzij Univé, diep triest.

Jouw mening telt ook. Deel je beoordeling met anderen!

Beoordelen