Caravanverzekering

Deze verzekering dekt schade aan een caravan en ook aan de daarbij behorende voortent/luifel en de inboedel door vrijwel alle schadeoorzaken.

Caravanverzekeringen vergelijken
Ontdek hier ook de goedkoopste verzekering
Sorteer op:

Vergelijking van alle caravanverzekeraars

Wat is een caravanverzekering?

Deze verzekering dekt schade aan een caravan en ook aan de daarbij behorende voortent/luifel en de inboedel door vrijwel alle schadeoorzaken.

Je caravan kan op veel manieren beschadigen. Kortsluiting heeft brand veroorzaakt. Hagel heeft het dak beschadigd. Of vandalen hebben je ruiten ingetikt. Met de caravanverzekering kun je schade door dit soort gebeurtenissen verzekeren.

Welke risico’s dekt een caravanverzekering?

De caravan en spullen
Over het algemeen dekt een caravanverzekering schade aan je caravan veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, hagel, vandalisme of diefstal. De caravan zelf is dus verzekerd. Maar ook spullen in, aan en op je caravan. Welke spullen precies verzekerd zijn, lees je in de polisvoorwaarden van je eigen verzekering.

Aansprakelijkheid
Kies je voor een wettelijke aansprakelijkheidsdekking? Dan vergoedt de verzekeraar de schade waarvoor je aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld als je schade met je caravan aan anderen veroorzaakt. Let op: je bent alleen gedekt als de caravan is losgekoppeld van je auto. Is de caravan aan je auto vastgekoppeld? Dan is schade aan anderen gedekt onder de verplichte WAM-verzekering van de auto.

Materiële schade
Gaat het om blikschade of kapotte spullen? Dan is sprake van materiële schade. De afhandeling van dit soort schade kost meestal weinig moeite.

Letselschade
Zijn er doden of gewonden in het spel? Er is dan letselschade. Het is dan erg belangrijk dat de schade zorgvuldig wordt afgehandeld. Het kan gaan om gevoelige en ingewikkelde situaties. Hierdoor kunnen de schadebehandeling en -vergoeding langer duren. Hoe groot de schade van een slachtoffer is, kun je meestal pas goed beoordelen als het slachtoffer (vrijwel) is genezen.
Schade die je met opzet hebt veroorzaakt, wordt nooit vergoed. Voor de caravanverzekering geldt soms een eigen risico.

Nieuwwaarde of dagwaarde?

De caravan is gedurende een bepaalde periode na aanschaf tegen nieuwwaarde verzekerd, daarna – meestal na een periode van vaste afschrijving – tegen dagwaarde. De inboedel is tegen nieuwwaarde verzekerd. De verzekering geldt ook als de caravan aan een motorrijtuig is gekoppeld.
De verzekering is bedoeld voor particulier en recreatief gebruikte caravans. Voor zakelijk gebruik en ook voor permanent gebruik gelden doorgaans afwijkende voorwaarden.
Er bestaan soortgelijke verzekeringen voor stacaravans, waarbij dan ook bijgebouwtjes en tuinaanleg kunnen worden meeverzekerd.

Tips

  • Reisbagage is in het algemeen uitdrukkelijk van de dekking uitgesloten.
  • Er bestaan veel verschillende termijnen waarbinnen verzekeraars nog de nieuwwaarde vergoeden (soms zelfs tot tien jaar).
  • Uitgesloten is schade door catastroferisico’s, geleidelijk werkende invloeden en achterstallig onderhoud.
  • Ook de schade die ontstaat door gebreken aan de caravan of de inboedel zelf komt niet voor vergoeding in aanmerking
  • Bij cascoschade geldt doorgaans een eigen risico.
  • Diefstal van de gehele caravan is doorgaans alleen gedekt als aan speciale preventie-eisen is voldaan. Denk daarbij aan een disselslot en/of gedemonteerde wielen.
  • Soms biedt de verzekering een aanvullende dekking voor de huur van een vervangende caravan gedurende de reparatieperiode bij een gedekte schade in de vakantieperiode.
  • Caravanverzekeringen hebben meestal ook een dekking tegen het aansprakelijkheidsrisico. Maar dan zijn altijd uitdrukkelijk de risico’s verbonden aan het deelnemen aan het verkeer uitgesloten. Daarvoor heb je een (wettelijk verplichte) Wam-verzekering nodig.