Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken

Als je arbeidsongeschikt wordt als gevolg van een ongeval of door ziekte, geeft de arbeidsongeschiktheidsverzekering een periodieke uitkering tot maximaal 67 jaar.

 • Kies zelf wat u verzekert
 • Al vanaf € 28 per maand
 • Direct opzegbaar

Bereken uw premie
 • Binnen 2 minuten ontdekken wat bij u past
 • Betaal alleen voor wat u nodig heeft
 • Een passend vangnet voor iedere ZZP'er

Bereken uw premie
 • Vergelijk veel verzekeraars
 • Makkelijk online te regelen
 • Collectiviteitskorting, dus lagere premies

Bereken uw premie
 • Betaal alleen voor wat u nodig heeft
 • Zelf regelen met of zonder advies
 • Eerste 3 jaar korting op de premie

Bereken uw premie
usp1

De beste keuze staat bovenaan

Vergelijk en kies uit het beste aanbod speciaal voor jou geselecteerd op onze site.

usp2

Altijd de beste deal

Via onze vergelijkers ben je altijd verzekerd van de beste deal en bespaar je direct geld.

usp3

Duidelijke informatie

Bij ons vind je onafhankelijke en duidelijke productinformatie.

Waarom vergelijken via Zeker.com

Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com kun je verzekeringen vergelijken, zoals jouw autoverzekering of uitvaartverzekering. En vind je ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal.

TIP: Je zorgverzekering vergelijken 2021 kan je veel geld besparen

Vast lasten vergelijken

Een greep uit de AOV's

centraal-beheer
aegon_198x58
interpolis_198x58
nationale-nederlanden_198x58
ohra
yezzer_198x58

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze verzekering is bedoeld voor zelfstandig ondernemers en directeuren-grootaandeelhouders, die geen aanspraak (kunnen) maken op uitkeringen van een werknemersverzekering, zoals de WIA.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit voor iedere dag dat je arbeidsongeschikt bent. Je hebt een grote vrijheid om de verzekeringsvoorwaarden mee te bepalen. Doorgaans echter wordt met de verzekeraar afgesproken dat je maximaal tachtig procent van het (gemiddelde) inkomen mag verzekeren.
Raak je gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan vindt ook een gedeeltelijke uitkering plaats volgens een in de polis vastgelegde uitkeringsschaal. Het is gebruikelijk dat je een bepaalde wachttijd bepaalt; een eigenrisicoperiode waarover geen uitkering plaatsvindt.

Vangnetverzekering

Hoewel verzekeraars natuurlijk hun uiterste best doen om iedereen (soms onder voorwaarden) te accepteren voor een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), kan het voorkomen dat je er, vanwege medische problemen, niet in slaagt om een reguliere AOV af te sluiten. In dat geval is de vangnetverzekering die veel verzekeraars aanbieden, misschien een alternatief.

Openstelling

Sinds 1 november 2008 staat de vangnetregeling voor zelfstandigen weer volop in de belangstelling. Dit omdat, tot 1 februari 2009, zowel bestaande als startende ondernemers in aanmerking komen voor deze vangnetregeling. Na 1 februari 2009 staat de vangnetverzekering alleen nog open voor startende ondernemers (korter dan drie maanden werkzaam als zelfstandige).

Hoe vraag je een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan?

Voor de meeste mensen biedt de reguliere markt voldoende mogelijkheden voor het afsluiten van een geschikte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Vraag daarom eerst voor 1 februari 2009 een offerte aan voor een reguliere AOV. Word je toch op medische gronden afgewezen, dan bieden veel verzekeraars een vangnetverzekering aan.

Eigenschappen arbeidsongeschiktheidsverzekering

De al een paar jaar bestaande vangnetverzekering is op verzoek van de overheid en organisaties van zelfstandigen door veel verzekeraars verbeterd. De verbeterde vangnetverzekering heeft over het algemeen de volgende eigenschappen. Voor exacte voorwaarden en ook voor de premies, kun je informeren bij je verzekeraar of verzekeringsadviseur.

WachttijdEén jaar (wás twee jaar)In het geval van arbeidsongeschiktheid start je uitkering na één jaar
Verzekerd bedrag€ 12.100,- (70% minimumloon)Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een percentage van dit bedrag
UitkeringscriteriumGangbare arbeidAls je arbeidsongeschikt bent, dan wordt er gekeken of je eventueel nog ander werk kunt doen
Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheidJaJe betaalt geen premie als je arbeidsongeschikt bent
IndexeringJaJaarlijkse aanpassing van het te verzekeren risico, de uitkering en de premie met hetzelfde percentage als het wettelijk minimumloon
Beperkte uitkeringsduurNeeAls je arbeidongeschikt bent en blijft, loopt de uitkering door tot je de leeftijd van 67 hebt bereikt

De vangnetverzekering is bedoeld voor moeilijk verzekerbare risico’s. Het gaat dan om zelfstandigen die geweigerd worden door een verzekeraar of alleen een verzekering kunnen afsluiten met uitsluitingen of hoge premies. Voorwaarde is wel dat er binnen drie maanden na de start van de onderneming een offerte is aangevraagd voor een (normale) arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Tips

 • Veel verzekeraars hebben een aparte verzekering voor startende ondernemers (die nog geen drie jaar zelfstandig ondernemer zijn. Deze ‘instapverzekering’ biedt de meest noodzakelijke dekkingen tegen een relatief geringe premie. Als je als ondernemer een tijd actief bent en over wat meer financiële middelen beschikt, kun je overstappen naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering met ruimere voorwaarden.
 • Je kunt voor een belangrijk deel de hoogte van de premie zelf bepalen door kritisch naar de dekking te kijken.
 • Wil je een uitkering gelijk aan 80% van je gemiddelde inkomen, of kan het minder omdat je een kapitaal achter de hand hebt, of omdat je partner een inkomen heeft?
 • Heb je voldoende financiële middelen om een bepaalde periode te overbruggen, dan kun je de wachttijd verlengen.
 • Wil je dat de uitkering wordt geïndexeerd, of niet om dat je bijvoorbeeld verwacht dat je maandlasten zullen afnemen (bijvoorbeeld omdat kinderen uit huis gaan)?
 • Voor welk ‘arbeidsongeschiktheidscriterium’ kies je? Misschien raak je arbeidsongeschikt voor het werk dat je nu verricht, maar ben je bereid ander werk aan te nemen dat je nog wel kunt verrichten. In dat geval zal de premie lager uitvallen.
 • Meestal wordt uitgegaan van een eindleeftijd van 67 jaar. Als je toch al van plan was eerder te stoppen met werken kun je de maximale uitkeringsduur verminderen en zo de hoogte van de premie.
 • De premie is fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Laatste klantbeoordelingen

Ik ben al jaren bij Allianz verzekerd en als ik ze bel dan krijg ik altijd meteen iemand aan de lijn. Geen wachttijden dus.

Na dertien jaar al bij hun verzekerd te zijn werd ik toch een keer ernstig ziek en moest gebruik maken van de AOV verzekering, de aanmelding dat ik ziek was ging prima maar wat je dan allemaal moet toesturen vond ik erg irritant, kwam natuurlijk ook dat je in het ziekenhuis ligt en dat je niet erg lekker voelt, maar is uiteindelijk allemaal gelukt. Ben een jaar ziek geweest en heb tussentijds regelmatig contact met de TAV en hun medisch adviesbureau eSedgwick MAZ over hoe het mijn gezondheid ging, die contact was erg vriendelijk, vakkundig en zeker niet opdringerig, erg goede adviezen van beide instanties. Ben erg blij dat ze er waren en dat ze mij door een moeilijke tijd hebben geholpen.

Op 13 Januari ziek gemeld 13 weken eigen risico. En nu 19 Juli nog geen uitkering. Klacht duidelijke hernia.

Jouw mening telt ook. Deel je beoordeling met anderen!

Beoordelen