Begrafenisverzekering

Een uitvaartverzekering in geld keert na het overlijden een geldbedrag uit, waarmee de nabestaanden de uitvaartkosten kunnen voldoen.

 

De beste keuze staat bovenaan

Vergelijk en kies uit het beste aanbod speciaal voor jou geselecteerd op onze site.

 

Altijd de beste deal

Via onze vergelijkers ben je altijd verzekerd van de beste deal en bespaar je direct geld.

 

Duidelijke informatie

Bij ons vind je onafhankelijke en duidelijke productinformatie.

Waarom vergelijken via Zeker.com

Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com vind je naast de goedkoopste verzekeringen, ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal!

> Meer over Zeker.com
 

Een greep uit de begrafenisverzekeraars

Wat is een begrafenisverzekering?

De begrafenisverzekering is er om te voorkomen dat nabestaanden bij het overlijden van hun naasten zelf voor de kosten opdraaien. Het is een zekerheid dat het leven niet eeuwig is. Daarom kiezen veel mensen voor een verzekering. Zo zorgen zij dat de (meeste) kosten gedekt zijn bij hun uitvaart. Je ontneemt nabestaanden de zorgen rondom het financiële deel en geeft ze de tijd om de uitvaart te regelen.

Wat kost een begrafenisverzekering?

In 2018 koos 65 procent van de overledenen voor een crematie. 35 procent koos voor een begrafenis. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke vereniging van Crematoria. Maar wat kost een begrafenis eigenlijk? De gemiddelde prijs voor een begrafenis ligt tussen de € 6.000 en € 10.000. Dit hangt af van jouw wensen. Met een verzekering voorkom je dat je zelf of jouw nabestaanden dit bedrag moeten ophoesten. Je betaalt een maandelijkse premie en weet dat het geld beschikbaar is op het moment dat het nodig is.

Goedkoopste begrafenisverzekering

Naast dat het goed geregeld moet zijn willen mensen graag de goedkoopste verzekering. Het is raadzaam om hierin de juiste balans te vinden tussen de premie en de voorwaarden. De premie van de verzekering wordt aan de hand van verschillende factoren bepaald.

 • Het verzekerde bedrag
 • De leeftijd van de verzekerde
 • De lichamelijke gesteldheid
 • De premieduur
 • Eventuele wensen
begrafenisverzekering.jpg

Soorten begrafenisverzekeringen

Het is allereerst goed om te bepalen wat voor soort verzekering je wilt. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden. Ieder type heeft logischerwijs een ander prijskaartje.

Natura verzekering

Wanneer je kiest voor de natura verzekering neem je al het werk uit handen van de nabestaanden. Er is dan vooraf al vastgelegd wie de uitvaartverzorger is, of er een advertentie in de krant geplaatst moet worden en hoe het graf eruit moet komen te zien. Hiervoor betaal je een relatief lage premie. Een nadeel van deze vorm is dat nabestaanden geen zeggenschap hebben over de invulling van de uitvaart.

Kapitaalverzekering

Met de kapitaalverzekering zorg je dat je nabestaanden de invulling zelf bepalen. Zij krijgen een vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd en kunnen dit naar wens besteden. Zij zullen zelf alles moeten regelen. Uiteraard kunnen ze hier ook een uitvaartverzorger voor inschakelen. De premie van deze verzekering is iets hoger.

Combinatieverzekering

Wil je van bovenstaande verzekeringen allebei wat? Dan is er de combinatie begrafenisverzekering. Hierbij is de basis geregeld door de verzekeraar. Daarnaast ontvangen de nabestaanden ook een bepaald bedrag. Hiermee kunnen zij onder meer de invulling van de begrafenis zelf bepalen. Ook aanvullende wensen kunnen zelf worden geregeld. De combinatie verzekering heeft over het algemeen de hoogste premie.

Begrafenisverzekering vergelijken

Om de beste keuze te maken kun je via zeker.com de verschillende begrafenisverzekeringen vergelijken. Er zijn meerdere factoren die belangrijk zijn.

Premie
De premie is het bedrag wat jij maandelijks moet betalen. Dit verschilt per verzekeraar, maar ook per pakket. Anno september 2019 is de premie gemiddeld tussen de € 7,50 en € 11,00.

Voorwaarden
Bij het afsluiten van een begrafenisverzekering raden wij aan om de voorwaarden goed door te nemen. Hier kunnen belangrijke regels/punten in staan. Lees dit zorgvuldig door om verrassingen achteraf te voorkomen.

Medische keuring
Normaliter wordt er een medische keuring of een gezondheidsverklaring gevraagd. Verzekeraars willen zo uitsluiten dat je ernstig ziek bent. Hierbij is de kans op overlijden namelijk groter. Er wordt gekeken naar eventuele chronische aandoeningen, wel of geen (terminale) ziekte of lichamelijke/geestelijke beperkingen. Ook de lengte, leeftijd en gewicht zijn hier van belang. Aan de hand daarvan kan de premie hoger uitvallen. Een verzekeraar kan de aanvraag ook weigeren.

Partner of kind meeverzekeren
Tegenwoordig is het mogelijk om je samen met je partner te verzekeren. Wel betaal je ieder een eigen premie. Wat ook mogelijk is om je partner bij te schrijven. Dit kan als je zelf al een verzekering hebt.

Daarnaast is er de mogelijkheid om een kind mee te verzekeren. Dit kan al gedaan worden zodra jij of je partner twintig weken in verwachting is. Wanneer je kind 25 jaar is kan hij of zij de polis overnemen. Voor je kinderen betaal je over het algemeen geen premie. Als dit wel zo is betreft het een laag bedrag.

Leeftijd
Logischerwijs heeft je leeftijd invloed op de premie. Hoe ouder je bent tijdens het afsluiten van de verzekering, hoe hoger de premie is.

Jonge leeftijd
Het is mogelijk om vanaf je achttiende een begrafenisverzekering af te sluiten. Wat ook kan is dat je ouders je van jongs af aan al hebben meeverzekerd. In dat geval kan je die polis vanaf je vijfentwintigste overnemen. Hoe jonger je bent hoe lager de maandelijkse premie is.

Ouderen
Voor ouderen is het erg lastig om nog een begrafenisverzekering af te sluiten. Voor 65 plussers is de kans op overlijden groter dan bij jongeren en verzekeraars willen veelal dat risico niet lopen. Meestal hanteren verzekeraars 70 jaar als grens. In sommige gevallen ligt de grens wat lager of hoger.

Toch zijn er manieren om toch iets te regelen. Zo kun je bijvoorbeeld een koopsompolis nemen. Hier stort je eenmalig het gehele bedrag in. Bij overlijden wordt dit bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden om de uitvaart te regelen.

Waarom een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering scheelt je nabestaanden veel kosten. Zij hoeven immers niet jouw uitvaart te financieren. De voor- en nadelen van een begrafenisverzekering hebben we voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • De begrafenis is financieel geregeld
 • Jouw nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over de kosten
 • Je krijgt de uitvaart die je wilt
 • Je bepaalt zelf wat en hoeveel je wilt verzekeren
 • Je hebt, afhankelijk van het soort verzekering, zelf de keuze voor een uitvaartverzorger
 • Je kunt ook na het afsluiten nog dingen aanpassen

Nadelen

 • Als je ouder bent wordt het premiebedrag duur
 • Als je een aandoening hebt is het lastiger om een verzekering af te sluiten
 • Wanneer je binnen een paar maanden na het afsluiten van een verzekering komt te overlijden wordt er in vele gevallen niet uitgekeerd
 • De verzekeraar mag je weigeren vanwege je leeftijd en/of ziekte

Begrafenisverzekering afsluiten

Het is vooral belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen. Voor je iets afsluit is het goed om alles goed door te nemen. Door te vergelijken zie je de verschillen tussen de verzekeraars. Zeker.com heeft de volgende tips:

 • Ga na wat jouw wensen zijn
 • Vergelijk de verschillende verzekeraars met elkaar op basis van prijs en voorwaarden
 • Kijk welk pakket het beste bij jou past
 • Lees de voorwaarden zorgvuldig door

Laatste klantbeoordelingen

Mijn overleden moeder had bij Yarden 3 polissen 1 in natura pakketverzekering en 2 om de extra kosten te dekken... Nu blijft ervan de laatste 2 zoveel geld over en in de polis staat (art 6punt 3) Wanneer de kosten van de uitvaart lager zijn dan het verzekerde...

Mijn schoonouders hebben 50 jaar geleden een polis afgesloten voor mijn man, na een brief te hebben gehad over winstdeling (?) werden wij hieraan herinnert, mijn man gebeld met Ardenta om deze deze af te kopen omdat wij als gezin als 30 jaar bij de Dela...

Gaan over lijken geld en geld is hun doel ze zijn erg onbehulp zaam tot veel verdriet nabestaande chris

Jouw mening telt ook. Deel je beoordeling met anderen!

Beoordelen