Begrafenisverzekering

Met een begrafenisverzekering dek je de kosten van jouw eigen begrafenis of crematie. Ruim 70% van de Nederlanders heeft deze verzekering. Wil jij ook een begrafenisverzekering? Hieronder kun je eenvoudig de begrafenisverzekering vergelijken.
Onderstaande berekening is gemaakt op 15 januari 2021 met een verzekerd bedrag van € 7.000,-.

usp1

De beste keuze staat bovenaan

Vergelijk en kies uit het beste aanbod speciaal voor jou geselecteerd op onze site.

usp2

Altijd de beste deal

Via onze vergelijkers ben je altijd verzekerd van de beste deal en bespaar je direct geld.

usp3

Duidelijke informatie

Bij ons vind je onafhankelijke en duidelijke productinformatie.

Waarom vergelijken via Zeker.com

Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com kun je verzekeringen vergelijken, zoals jouw autoverzekering of uitvaartverzekering. En vind je ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal.

Vast lasten vergelijken

Een greep uit de begrafenisverzekeraars

dela
monuta
ardanta_198x58
nuvema_198x58
yarden_198x58
pc-hooft_198x58

Wat is een begrafenisverzekering?

Met een begrafenisverzekering dek je de kosten van jouw begrafenis. Hiermee voorkom je dat jouw nabestaanden dit moeten betalen. Omdat iedereen een keer overlijdt, is dit een verzekering die je zeker een keer zult gebruiken. Ruim 70 procent van de Nederlanders heeft iets geregeld voor zijn of haar uitvaart. 

Wat kost een begrafenis?

In 2019 en 2020 koos bijna 67 procent van de overledenen voor een crematie. De overige groep van 33 procent voor een begrafenis. Deze laatste groep is al jaren dalende. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke vereniging van Crematoria. Maar wat kost een begrafenis eigenlijk? De gemiddelde prijs voor een begrafenis ligt tussen de € 6.000 en € 10.000.

Kosten begrafenisverzekering

Je kiest al een begrafenisverzekering voor een paar euro per maand. Dit hangt echter geheel af van jouw wensen en bijvoorbeeld van jouw leeftijd. Om er zeker van te zijn dat je niet teveel premie betaalt, is het slim om een begrafenisverzekering te vergelijken.

Begrafenisverzekering vergelijken

Om de beste begrafenisverzekering te vinden, kun je het best een vergelijking maken. Je ontdekt dan snel hoeveel je moet betalen bij de verschillende verzekeraars.

Premie
De premie is het bedrag wat jij per maand betaalt. Dit verschilt per verzekeraar, maar ook per pakket. In onze top 3 bovenaan deze pagina vind je een vergelijking op basis van ijkgegevens. De premie voor jouw verzekering kan lager of hoger zijn.

Voorwaarden
Bij het afsluiten van een begrafenisverzekering raden wij aan om de voorwaarden goed door te nemen. Hier kunnen belangrijke regels/punten in staan. Lees dit met zorg door om verrassingen achteraf te voorkomen.

Medische keuring
Voor het afsluiten van een begrafenisverzekering wordt een medische keuring of een gezondheidsverklaring gevraagd. Verzekeraars willen zo uitsluiten dat je erg ziek bent. Hierbij is de kans op overlijden namelijk groter. Er wordt gekeken naar eventuele chronische aandoeningen, wel of geen (terminale) ziekte of lichamelijke/geestelijke beperkingen. Ook jouw lengte, leeftijd en gewicht zijn hier van belang. Aan de hand daarvan kan de premie hoger uitvallen. Een verzekeraar kan de aanvraag ook weigeren.

Partner of kind meeverzekeren
Het is een optie om je samen met je partner te verzekeren. Wel betaal je ieder een eigen premie. Wat ook mogelijk is om je partner bij te schrijven. Dit kan als je zelf al een verzekering hebt.

Daarnaast is er een optie om een kind mee te verzekeren. Dit kan al gedaan worden zodra jij of je partner twintig weken zwanger is. Kinderen zijn veelal tot 18 jaar gratis verzekerd. Daarna kunnen zij een eigen polis nemen. 

Leeftijd
Ook jouw leeftijd heeft invloed op de premie. Hoe ouder je bent tijdens het afsluiten van de verzekering, hoe hoger de premie is.

Jonge leeftijd
Het is mogelijk om vanaf je 18e een begrafenisverzekering af te sluiten. Wat ook kan is dat je ouders je van jongs af aan al hebben meeverzekerd. In dat geval kan je deze polis overnemen. Hoe jonger je bent hoe lager de premie is.

Ouderen
Voor ouderen is het erg lastig om nog een begrafenisverzekering af te sluiten. Voor 65 plussers is de kans op overlijden groter dan bij jongeren en verzekeraars willen dat risico meestal niet lopen. Vaak hanteren verzekeraars 70 jaar als grens. In sommige gevallen ligt de grens wat lager of hoger.

Toch zijn er manieren om toch iets te regelen. Zo kun je bijvoorbeeld een koopsompolis nemen. Hier stort je eenmalig het gehele bedrag in. Bij overlijden wordt dit bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden om de uitvaart te regelen.

Goedkoopste begrafenisverzekering

Naast dat het goed geregeld moet zijn willen mensen graag de goedkoopste begrafenisverzekering. Het is raadzaam om hierin de juiste balans te vinden tussen de premie en de voorwaarden. De premie van de verzekering wordt aan de hand van verschillende factoren bepaald.

 • Het verzekerde bedrag
 • De leeftijd van de verzekerde
 • De gezondheid
 • De premieduur
 • Eventuele wensen

Soorten begrafenisverzekeringen

Het is allereerst goed om te bepalen wat voor soort verzekering je wilt. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden. Ieder type heeft logischerwijs een ander prijskaartje.

Natura verzekering

Wanneer je kiest voor de natura verzekering neem je al het werk uit handen van de nabestaanden. Er is dan vooraf al vastgelegd wie de uitvaartverzorger is, of er een advertentie in de krant geplaatst moet worden en hoe het graf eruit moet komen te zien. Hiervoor betaal je een relatief lage premie. Een nadeel van deze vorm is dat nabestaanden geen zeggenschap hebben over de invulling van de uitvaart.

Kapitaalverzekering

Met de kapitaalverzekering zorg je dat je nabestaanden de invulling zelf bepalen. Zij krijgen een vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd en kunnen dit naar wens besteden. Zij zullen zelf alles moeten regelen. Uiteraard kunnen ze hier ook een uitvaartverzorger voor inschakelen. De premie van deze verzekering is iets hoger.

Combinatieverzekering

Wil je van bovenstaande verzekeringen allebei wat? Dan is er de combinatie begrafenisverzekering. Hierbij is de basis geregeld door de verzekeraar. Daarnaast ontvangen de nabestaanden ook een bepaald bedrag. Hiermee kunnen zij onder meer de invulling van de begrafenis zelf bepalen. Ook aanvullende wensen kunnen zelf worden geregeld. De combinatie verzekering heeft over het algemeen de hoogste premie.

Waarom een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering scheelt je nabestaanden veel kosten. Zij hoeven immers niet jouw uitvaart te financieren. De voor- en nadelen van een begrafenisverzekering hebben we voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • De begrafenis is financieel geregeld
 • Jouw nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over de kosten
 • Je krijgt de uitvaart die je wilt
 • Je bepaalt zelf wat en hoeveel je wilt verzekeren
 • Je hebt, afhankelijk van het soort verzekering, zelf de keuze voor een uitvaartverzorger
 • Je kunt ook na het afsluiten nog dingen aanpassen

Nadelen

 • Als je ouder bent wordt het premiebedrag duur
 • Als je een aandoening hebt is het lastiger om een verzekering af te sluiten
 • Wanneer je binnen een paar maanden na het afsluiten van een verzekering komt te overlijden wordt er in vele gevallen niet uitgekeerd
 • De verzekeraar mag je weigeren vanwege je leeftijd en/of ziekte

Begrafenisverzekering afsluiten

Het is vooral belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen. Voor je iets afsluit is het goed om alles goed door te nemen. Door te vergelijken zie je de verschillen tussen de verzekeraars. Zeker.com heeft de volgende tips:

 • Ga na wat jouw wensen zijn
 • Vergelijk de verschillende verzekeraars met elkaar op basis van prijs en voorwaarden
 • Kijk welk pakket het beste bij jou past
 • Lees de voorwaarden zorgvuldig door

Let op; via Zeker.com kun je de begrafenisverzekeringen vergelijken. Wij geven geen advies. Wil je wel advies, neem dan contact op met een tussenpersoon of verzekeraar. De premies in onze vergelijking zijn gemaakt op basis van ijkgegevens. Deze staan bij de vergelijker. De premie kan daarom voor jou hoger of lager uitvallen.

Laatste klantbeoordelingen

Nu er genoeg geld gespaard is voor een eventueel overlijden om de begrafenis/crematie te bekostigen, wenste ik de aanvullende polis te beëindigen.Na het insturen van een getekende opzegging, ontving ik een geautomatiseerde mail waarin men verwijst naar de reactie termijnen. 10 dagen zou de reactie termijn zijn.Inmiddels is er ruim 1 maand!! verstreken en nog steeds wordt er geld van mijn rekening afgeschreven.Na herhaaldelijk, dringend verzoek de polis te beëindigen, geeft men niet thuis.Opzeggen kan niet zo maar. Afkopen, dat wel. Het kost je alleen maar meer geld. Wordt er een restant bedrag uitgekeerd wanneer de kosten lager zijn dan het gespaarde bedrag,? Nee 👎. Je bent je geld kwijt.Waardeloos. Ik heb de betalingen geblokt. Mevrouw R. B. uit Enschede.

Dela incasseert 28 jaar lang een premie tot een totaal bedrag van zo’n 5.500 euro en keert bij overlijden slechts een bedrag van ca.3.500 uit. De rest verdwijnt in de eigen zak. Oorzaak: je mag geen eigen uitvaartondernemer kiezen van Dela. Als Dela zelf de uitvaart verzorgt, dan zijn de kosten niet belangrijk, maar als je een eigen uitvaartondernemer kiest, dan gaat de hand op de (dikke) knip. Niks begrip, niks souplesse (mijn tante was 88 en barstte van de vrienden/vriendinnen en wilde haar uitvaart graag laten verzorgen door een bekende vriendin. Daar heeft Dela geen boodschap aan. Geen begrip, hand op de knip. Dela zorgt, is de slogan. Mijn antwoord: Ja, voor de eigen portemonnee! Heeft u een polis bij Dela? Ik adviseer u dringend om van verzekeraar te wisselen want de prestaties van Dela zijn teleurstellend en totaal niet begripvol. Bespaar uzelf deze ijskonijnen.

Na vele mailtjes en telefoontjes eindelijk een antwoord over uitleg hoe de afkoopwaarde tot stand kwam kwam berekening. Ze konden het niet uitleggen ivm met concurrentie….. Hoe transparant kun je zijn! Al die jaren netjes betaald maar he kunt het beter zelf aan de kant leggen voor de nabestaanden. Voel me gewoon belazert op deze manier!

Jouw mening telt ook. Deel je beoordeling met anderen!

Beoordelen