Begrafenispolis

Met een begrafenispolis dek je de kosten voor jouw uitvaart. Zodat je nabestaanden hier niet mee komen te zitten. Maar hoe kies je de beste begrafenispolis? Dat lees je op deze pagina. Ook reken je met onder handige tool hieronder zelf je kosten uit.

begrafenispolis

Wat is een begrafenispolis?

De kosten van een begrafenis kunnen aardig hoog oplopen. Uit eerder onderzoek blijkt dat veel mensen deze kosten te laag inschatten. En na het overlijden van een dierbare met een hoge rekening komen te zitten. Een begrafenispolis voorkomt dit. De kosten van jouw begrafenis zijn dan gedekt. Het heet ook wel een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering.  Een begrafenispolis sluit je af voor je nabestaanden, zodat zij niet de hele uitvaart hoeven te betalen. Op het moment dat je overlijdt, krijgen je nabestaanden een bedrag uitgekeerd of regelt de uitvaartverzekeraar jouw uitvaart.

Waarom een begrafenispolis afsluiten?

Gemiddeld kost een uitvaart 8.500 euro in 2023. Een erg hoog bedrag, dat niet zomaar iedereen kan missen. Veel mensen sluiten een begrafenispolis af omdat zij hun nabestaanden niet met deze hoge kosten willen opzadelen. Met een begrafenispolis betaal je elke maand premie. En op deze manier betaal je eigenlijk steeds een klein stukje van je eigen uitvaart. Zo zorg je ervoor dat je familie of vrienden niet in een keer een paar duizend euro hoeven te betalen.

Wat kost een begrafenis?

Een begrafenis kent veel vormen. Van een sober afscheid tot aan een luxe dienst. Persoonlijke wensen spelen een grote rol bij een uitvaart. Daarom is het lastig te zeggen hoe duur een begrafenis precies is. Dat hangt van veel zaken af. Denk aan wat voor kist je kiest, hoeveel mensen er komen en hoe uitgebreid de afscheidsdienst is. Bovendien is een begrafenis duurder dan een crematie. Dat komt door de grafkosten. Een begrafenis kun je op veel manieren regelen; elke begrafenis is uniek. Daarom is er ook een verschil in kosten. Toch moet je al snel denken een paar duizend euro. Een begrafenis kost tussen de 7.000 en 10.000 euro.

Begrafenispolissen: welke opties zijn er?

Een begrafenis is niet goedkoop. Wil je je nabestaanden niet met deze hoge kosten opzadelen? Dan sluit je een begrafenispolis af. Hiermee zijn de kosten van je uitvaart gedekt. Bij de meeste verzekeraars zijn er drie soorten begrafenispolissen.

Kapitaal begrafenispolis

Een kapitaal verzekering keert een vast geldbedrag uit zodra je overlijdt. Hoe hoog dit bedrag is, is vooraf afgesproken. Je nabestaanden krijgen het geld uitgekeerd. En hiermee regelen zij zelf de uitvaart. De begrafenis wordt geheel naar eigen wens ingevuld. Er ligt niks vast. Het nadeel is dat een uitvaart ieder jaar iets duurder wordt. Het kan daarom zo zijn dat na verloop van tijd het verzekerde bedrag niet meer genoeg is om de hele begrafenis te regelen. Een indexatie van de premie is dan nodig.

Natura begrafenispolis

Bij een natura begrafenispolis werkt het anders. Niet de nabestaanden, maar de uitvaartverzorger krijgt geld van de verzekeraar. En met dit geld wordt jouw uitvaart verzorgd. Vooraf kun je vastleggen hoe jouw begrafenis eruit moet komen te zien. Zodra je overlijdt, zorgt je uitvaartverzorger ervoor dat alles rondom de uitvaart wordt geregeld. Je nabestaanden hoeven dit dus niet zelf te doen. Zij worden als het ware uitgekeerd in diensten. Een nadeel hiervan is dat er minder keuzevrijheid is. Er ligt al veel vast.

Combinatie begrafenispolis

Een combinatie begrafenispolis is een mix van natura en kapitaal. Dit houdt in dat de standaard diensten zijn geregeld. Maar dat er een deel van het bedrag overblijft om vrij te besteden. Hiermee kunnen bijvoorbeeld persoonlijke wensen ingevuld worden. Over het algemeen is de premie voor een combinatie begrafenispolis hoger dan de natura- en kapitaal begrafenispolis. 

Bereken de kosten van jouw uitvaart

Er zijn veel manieren om je uitvaart te regelen. Het is daarbij van belang dat het verzekerd bedrag bij je wensen past. Zo weet je zeker dat alle kosten gedekt zijn. Met de tool hieronder kun je makkelijk zelf de kosten van je gewenste begrafenis berekenen. En op basis daarvan bekijk je welke begrafenispolissen bij je wensen aansluiten. Hoeveel premie je betaalt, hangt onder andere af van het soort begrafenispolis, het verzekerd bedrag, de looptijd, je gezondheid en je leeftijd.

Begrafenispolissen vergelijken en afsluiten

Een begrafenispolis sluit je af voor een langere tijd. Het is daarom van belang dat je goed onderzoekt welke polis het beste bij je past. Er zijn diverse begrafenispolissen waar je uit kunt kiezen. Vergelijken helpt je om de juiste keuze te maken. Met een vergelijking zie je snel wat het verschil in prijs en voorwaarden is tussen de verzekeraars. Heb je de begrafenispolis gevonden die helemaal aansluit bij je wensen? Dan kun je deze eenvoudig online afsluiten.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • DELA
  • Monuta
  • Uitvaartverzekeringwijzer
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 22 augustus 2021
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 24 mei 2023