Kosten begrafenis

Na het overlijden van een dierbare komt er veel op je af. Zo ook het regelen van een begrafenis. Voor veel mensen zijn de kosten van een begrafenis onduidelijk. Want met welke kosten houd je rekening? En wat kost een begrafenis precies? Hieronder vind je een overzicht van alle begrafenis kosten. Ook kun je met onze handige tool zelf de kosten voor een begrafenis in 2022 berekenen.

kosten begrafenis

Wat kost een begrafenis?

In 2022 kost een begrafenis in Nederland tussen de 7.000 en 10.000 euro. Gemiddeld is dit 8.000 euro. De kosten van een begrafenis worden door veel mensen te laag ingeschat. Zo blijkt uit onderzoek. Dat is niet zo gek, want het regelen van een begrafenis is niet iets wat je elke dag doet. Wat kost een begrafenis? Veel mensen vragen zich dit af. Hoe duur een begrafenis precies is, is lastig te zeggen. Dat komt omdat dit van veel factoren afhangt. De wensen rondom een begrafenis zijn voor iedereen anders. Een begrafenis kun je zo duur maken als je zelf wilt. Een sobere begrafenis is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een uitvaart waar heel veel mensen op af komen. Bovendien is een begrafenis duurder dan een crematie.

Wat zijn de gemiddelde begrafenis kosten in 2022?

Om je een idee te geven hoe hoog de kosten voor een begrafenis in 2022 zijn, hebben we de belangrijkste kosten op een rij gezet. Onthoud dat dit gemiddelde prijzen zijn voor standaard keuzes.

Grafkosten begrafenis

Het grootste deel van de begrafenis kosten bestaan uit grafkosten. Je betaalt grafkosten voor het begraven en de rechten om een graf te huren op een begraafplaats. Grafrechten betaal je voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Wil je het graf na deze periode behouden? Dan moet je de grafrechten verlengen. En extra kosten betalen.

Gemiddeld zijn de grafkosten 3.200 euro. Maar dit verschilt sterk per begraafplaats, gemeente en provincie en of je kiest voor een algemeen of eigen graf. De grafkosten variëren van 800 tot maar liefst 7.000 euro. Een groot verschil dus. De kosten voor de huur van een particulier graf voor 1 persoon voor 20 jaar bedragen gemiddeld 2.100 euro.

Onderdeel begrafenisGemiddelde kosten in 2022
Grafrechten€ 850
Graf delven€ 282
Grafsteen€ 2.200

Basiskosten begrafenis

Elke begrafenis heeft een aantal basiskosten. Dit zijn kosten voor de diensten van de begrafenisondernemer of uitvaartverzorger, de laatste verzorging van de overledene, het opbaren thuis of in een uitvaartcentrum, de kist en het rouwvervoer. Gemiddeld liggen de basiskosten voor een begrafenis tussen de 2.000 en 3.000 euro.

De kosten hangen af van jouw wensen. Zo wordt een dierbare steeds vaker thuis opgebaard. Nabestaanden vinden dit fijn omdat ze dan niet gebonden zijn aan de openingstijden van het uitvaartcentrum. Ook zijn er meer keuzes als het gaat om het rouwvervoer. De standaard zwarte rouwauto wordt steeds vaker vervangen door een grijze of witte auto, een motor of koets met paarden.

OnderdeelGemiddelde kosten 2022
Diensten begrafenisondernemer of uitvaartverzorger€ 1.500
Verzorging van de overledene€ 180
Opbaren overledene thuis of in een uitvaartcentrum€ 400 – € 600
Een standaard grafkist€ 500
Rouwvervoer€ 210

Kosten grafkist

Een begrafenis is meestal duurder dan een crematie. Dat heeft enerzijds te maken met de grafkosten. Maar ook de keuze voor de kist speelt hierin een rol. Voor een begrafenis wordt vaker gekozen voor een wat luxere kist. Daarnaast zijn er vier dragers nodig om de kist te dragen.

OnderdeelGemiddelde kosten 2022
Standaard kist€ 500
Massief eiken kist€ 600 – € 900
Luxe kist€ 5.000
Vier dragers€ 150 – € 500

Extra kosten begrafenis

Naast de graf-, kist- en basiskosten krijg je te maken met extra kosten voor een begrafenis. Denk hierbij aan rouwkaarten en een rouwadvertentie. Deze extra kosten zijn afhankelijk van je eigen wensen. Zo kun je kiezen voor broodjes na het afscheid, wel of geen advertentie in een regionale krant of om de begrafenis in het weekend te laten plaatsvinden. Maar dat hoeft niet. Je bepaalt zelf welke onderdelen je wel of niet wilt.

OnderdeelGemiddelde kosten
Rouwkaarten (100 stuks)€ 150 – € 550
Rouwadvertentie regionale krant€ 800
Rouwadvertentie landelijke krant€ 1.500
Standaard catering€ 425
Luxe catering€ 625
Standaard bloemstuk€ 100
Gebruik condoleanceregister€ 37
Kerkhuur€ 450
Toeslag avond en weekend€ 170
Uitvaartfotografie€ 350 – € 750
Filmen van de begrafenis€ 300 – € 750

Waarom zijn begrafenis kosten hoger dan voor een crematie?

Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie. Dat heeft als eerste te maken met de grafkosten. Bij een crematie betaal je deze kosten niet. Daarnaast speelt de kist en het aantal dragers mee. Bij een begrafenis wordt er vaak een luxere kist gekozen. Bijvoorbeeld een massief eiken grafkist. Hier hangt een hoger prijskaartje aan. De kist wordt vervolgens bij een eventuele kerkdienst naar binnen gedragen. En daarna naar de begraafplaats. Hiervoor zijn ten minste vier dragers nodig.

Bereken de kosten voor jouw begrafenis

Gemiddeld kost een begrafenis in 2022 tussen de 7.000 en 10.000 euro. Dit zijn gemiddelde kosten. Hoe duur een begrafenis precies is, dat hangt af van je eigen wensen. Zo kiest de een voor een sobere dienst en hoeft niet perse een dure begrafenis. Terwijl een ander een afscheidsdienst met veel mensen en luxe catering belangrijk vindt. Bovendien is een natuurbegrafenis vaak een stuk goedkoper. Gemiddeld kost een natuurbegrafenis 4.000 euro. Dat komt omdat je geen grafmonument en grafrechten hoeft te kopen. Wil je de kosten van je eigen begrafenis berekenen? Gebruik dan onze handige tool hieronder.

Kosten begrafenis 2022 verzekeren

Wat kost een begrafenis in 2022? Al snel duizenden euro’s. De kosten voor een begrafenis zijn hoog. Niet iedereen kan dat zomaar betalen. Begrafenis kosten kun je dekken met een begrafenisverzekering of uitvaartverzekering. Je nabestaanden hoeven dan niet in één keer duizenden euro’s te betalen. Maar krijgen een geldbedrag uitgekeerd of de begrafenis wordt verzorgd. Zodra je een goed beeld hebt van de kosten voor jouw begrafenis, kun je een verzekering vergelijken en afsluiten.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Consumentenbond 
  • Monuta
  • Dela 
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 6 augustus 2021
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 03 januari 2022