Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid met SharePeople

Iedere zzp’er kan zich op drie manieren verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

  1. Met een traditionele AOV via een verzekeraar
  2. Door lid te worden van een schenkkring zoals het Broodfonds
  3. Door deelnemer te worden van SharePeople.

Elke schenkkring doet, net als SharePeople, in de basis hetzelfde: je deelt het risico op arbeidsongeschiktheid met andere zzp’ers. Ieder lid draagt bij aan de kring of het netwerk en als je ziek bent, krijg je een schenking uit de groep. Er wordt geen geld verdiend aan de donaties. En deelnemers of leden worden niet van tevoren gescreend.

Hoe werkt SharePeople crowdsurance?

Crowdsurance is geen verzekering, maar gaat uit van het doen van onderlinge betalingen (donaties) via slimme technologie (fintech). SharePeople is een online ondernemersnetwerk en heeft haar arbeidsongeschiktheidsvoorziening gebaseerd op dit crowdsurance principe.

Er is bij SharePeople (in tegenstelling tot schenkkringen) geen maximum aantal leden, er zijn geen verplichte bijeenkomsten en je kunt direct meedoen: je kunt je online in 2 minuten inschrijven. Ook zet je geen geld vast op een geblokkeerde rekening, maar zorg je zelf dat je voldoende geld hebt om schenkingen te doen. Bij de aanmelding doe je de belofte dat je niet ziek bent en betaal je het inschrijfgeld van €125. Als je ziek bent, meld je je bij een onafhankelijke arbodienstverlener en is je privacy over de aard van je ziekte gewaarborgd.

SharePeople dekt slechts een periode van 2 jaar arbeidsongeschiktheid en is goed te combineren met een AOV met een wachttijd van 2 jaar.

Stap 1 Aanmelden

Meld je online aan, dat kost twee minuten. Je betaalt eenmalig de inschrijfkosten (€125) en bevestigt je aanmelding per email. Je belooft dat je niet ziek bent (of dit verwacht de komende zes maanden te worden door een reeds gediagnosticeerde aandoening) op het moment van aanmelding en je bent nog geen 60 jaar.

Stap 2 Doneren

Per maand doe je maximaal één donatie aan iemand in het netwerk die tijdelijk niet kan werken wegens ziekte of arbeidsongeschikt-heid. Gemiddeld is dat zo’n € 20. Daarnaast betaal je maandelijks €10 aan deelnemerskosten.

Stap 3 Zelf ziek

Een griepje kun je zelf wel opvangen. Maar ben je langer dan 2 maanden arbeidsongeschikt, dan meld je dat. Je ontvangt gedurende maximaal 24 maanden donaties. En je krijgt hulp van een onafhankelijke arbodienstverlener. Ook kun je dan gebruik maken van een bedrijfscoach vanuit SharePeople. We werken samen om te zorgen dat je weer duurzaam aan de slag kan gaan.

Nadelen schenkkring of crowdsurance

Er zitten ook nadelen aan alternatieve arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen. Elke schenkkring of crowdsurance netwerk gaat daar op zijn eigen manier mee om:

Tijdelijk
Alle schenkkringen en SharePeople zijn tijdelijk. Je zult de eerste 1 of 2 maanden van je ziek zijn zelf moeten overbruggen. En na 24 maanden stoppen de schenkingen weer, ook bij SharePeople. Veruit de meeste mensen die ziek worden, zijn na 2 jaar weer aan het werk. De kans is dus heel groot dat je een langere dekking niet nodig hebt.

Ziekteverzuim
Als er veel zieken zijn in je kring of netwerk, dan schenk je meer. Bij SharePeople schenk je maximaal 6% van je geselecteerde inkomen bij ziekte. Tot nu toe is dat gemiddeld slechts 1,4%. In het hypothetische geval dat er 12% of meer zieken zijn en jij ook ziek bent, zou je de helft van het door jou geselecteerde inkomen bij ziekte krijgen.

Vertrouwen
Je zult er op moeten vertrouwen dat een mede-deelnemer aan je schenkkring of crowdsurance netwerk echt ziek is, als hij of zij zich meldt. Onderlinge controles kunnen tot frictie leiden. Overigens lost SharePeople dit op doordat een zieke deelnemer zich meldt bij een onafhankelijke arbo-arts.

Fiscale gevolgen
Een schenking doen is niet aftrekbaar van de belastingen. De schenkingen die je ontvangt zijn wel vrijgesteld van belastingen, je hoeft ze dus niet op te geven als inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting.