Fysiotherapie vergoeding 2024

Een fysiotherapeut is een paramedici die klachten behandelt aan het beweging en steunapparaat van de mens. Het gebruik van de fysiotherapeut is dan ook een van de meest verbruikte zorg binnen de zorgverzekering.

fysiotherapie vergoeding basisverzekering

Fysiotherapie vanuit de basisverzekering

Een gedeelte van de behandelingen door een fysiotherapeut zitten in het basispakket van de zorgverzekering. Dit is onder meer indien men kan voldoen aan een aantal factoren en / of diagnoses heeft gekregen van een medisch specialist:

  • Fysiotherapie als gevolg van coronaklachten: maximaal 50 behandelingen
  • Fysiotherapie tijdens een ziekenhuisopname: volledige vergoeding
  • Bekkenfysiotherapie bij incontinentie: 9 behandelingen
  • Fysiotherapie bij artrose: 12 behandelingen
  • Fysiotherapie bij etalagebenen: 37 behandelingen
  • Fysiotherapie bij COPD: 5-70 behandelingen
  • Fysiotherapie “lijst chronische ziekten”: vanaf 20e behandeling

Aanvullend verzekeren voor fysiotherapie?

Zoals je kunt zien krijg je bij chronische aandoeningen die beschreven staan in de lijst “chronische aandoeningen” pas een vergoeding vanaf de 20e behandeling. Indien jij een aandoening hebt die in deze lijst staat dan krijg je hierna alles vergoed. Wil jij ook de eerdere behandelingen verzekeren, dan dien je hiervoor een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Maak jij maar een enkele keer gebruik van een fysiotherapeut?  Of denk jij dat je volgend jaar dit wellicht een aantal keer nodig gaat hebben? Vraag dan vooraf aan de fysiotherapeut wat de kosten zijn voor een behandeling. In sommige gevallen weegt het namelijk niet op om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor een paar behandelingen.

Niet gecontracteerde fysiotherapie?

Het komt helaas de laatste jaren steeds vaker voor dat een fysiotherapeut niet is gecontracteerd door de zorgverzekeraar. Een oorzaak hiervoor is dat de vergoedingen vanuit de verzekeraars ieder jaar lager en lager worden. In sommige gevallen zien de fysiotherapeuten zich dan genoodzaakt om het betreffende contract niet te tekenen. Wat betekent dit voor jouw verzekering? Dan kan het zijn dat jij een deel van de kosten van de behandeling zelf dient te betalen, daar jouw zorgverzekeraar in sommige gevallen slechts een deel van de behandeling betaald.

Fysiotherapie vergelijken?

Je kunt eenvoudig de zorgverzekeringen vergelijken met fysiotherapie middels onze zorgvergelijker. Je geeft hierin automatisch aan hoeveel behandelingen jij wenst en onze vergelijker zoekt razendsnel de polis die aansluit op jouw wensen. Je vindt dan snel de beste zorgverzekering.

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 9 december 2021
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 03 januari 2024