Sterilisatie vergoeding 2024

Indien de man of een vrouw geen kinderwens meer heeft, dan bestaat er de mogelijkheid tot sterilisatie. Dit zorgt ervoor dat er definitief geen mogelijkheid meer bestaat tot het vermenigvuldigen*. Wel is het zo dat deze ingreep bij mannen een stuk minder aangrijpend is dan voor de vrouw.

Vergoeding sterilisatie

Sterilisatie vergoeding bij mannen

Bij een man wordt er door de uroloog een vasectomie uitgevoerd. Bij deze ingreep haalt de uroloog nadat hij een verdoving heeft geplaatst, een stuk tussen de zaadleiders weg. Deze uiteinden worden overhecht en uiteindelijk wordt de balzak weer gesloten met een oplosbare hechting. Twee maanden na de ingreep of na 30 ejaculatiemomenten dient de man een zaadonderzoek te laten plaatsvinden. Hierin wordt gekeken of er nog “levende” zaadcellen aanwezig zijn in het ejaculaat.

Overigens wordt er nog steeds vocht geproduceerd wat vrijkomt bij een ejaculatie en heeft een sterilisatie geen enkel invloed op het libido.

*Bij mannen bestaat er een kans van 1:10.000 dat ondanks een succesvolle sterilisatie. De zaadleiders een nieuwe weg vormen naar elkaars uiteinden, en er een kans is dat er alsnog zaadcellen kunnen vrijkomen bij een ejaculatie.

Sterilisatie vergoeding bij vrouwen

Bij de sterilisatie van een vrouw dient er veel meer te gebeuren dan bij een man. Er dient namelijk een klipje geplaatst te worden op de eileiders van de vrouw. Aangezien het voor de hand ligt dat deze bij een vrouw, niet als bij een man, binnen het lichaam zitten. Dient er een operatie plaats te vinden om dit voor elkaar te krijgen.

Zoals je zult begrijpen, kost een (buik) operatie, veel meer dan een poliklinische behandeling van de man. Voor een dergelijke operatie is het verstandig om vooraf verschillende instellingen te benaderen qua kosten. De gemiddelde prijs ligt op dit moment op ongeveer 1.500 euro.

Wat wij in de praktijk zien, is dat de vrouwen zich enkel laten steriliseren tijdens een buikoperatie die al plaatsvindt. Dit kan zijn na bijvoorbeeld een keizersnede, hier wordt vaak door de gynaecoloog gevraagd of er nog een kinderwens is en of deze behandeling gewenst is tijdens de operatie.

Vergoeding sterilisatie vanuit de basisverzekering

Er geldt geen vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering

Vergoeding sterilisatie vanuit de aanvullende zorgverzekering

Er zijn dit jaar een aantal zorgverzekeraars die voor zowel mannen als vrouwen een vergoeding bieden voor sterilisatie. Je kunt deze bekijken door te starten met je zorgverzekering vergelijken. Tijdens dit proces kun je in het filter aangeven of jij een sterilisatie wenst bij aanvullende verzekeringen. Daarna zie je direct in het volgende scherm de zorgverzekeraars die voldoen aan jouw wensen. Onder het kopje extra informatie kun je dan exact zien hoe hoog de vergoeding is omtrent de sterilisatie.

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 17 november 2022
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 30 november 2023