Aanvullende zorgverzekeringen weer uitgekleed

Vergelijkingssite Zeker.com deed in samenwerking met consumentenprogramma RADAR onderzoek naar de aanvullende zorgverzekeringen en concludeerde dat er weer polissen zijn uitgekleed. Terwijl de premie is gestegen, nemen het aantal behandelingen af. Zo kun je bijvoorbeeld minder vaak naar de fysiotherapeut of is er minder vergoeding voor de tandarts of alternatieve geneeswijzen.

Premie alternatieve geneeswijzen pas interessant na 14 behandelingen

Verzekeraars vergoeden bij alternatieve geneeswijzen vaak maar een deel van de rekening. Zo krijg je bijvoorbeeld 25 – 45 euro per dag vergoed, terwijl een behandeling al snel ruim 50 euro kost.

Een voorbeeld: Een 26-jarige vrouw met een basisverzekering en aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen betaalt bij CZdirect in 2022 een maandpremie van 137,10 euro. Kiest deze vrouw alleen voor de basisverzekering, dan betaalt zij per maand 108,25 euro bij ZieZo. Een verschil van 28,85 euro per maand. Een behandeling bij haar chiropractor kost 50 euro per keer en er wordt door CZdirect 25 euro per dag vergoed. Zij moet dus naast haar maandelijkse premie, ook 25 euro per behandeling zelf betalen. Dat komt erop neer dat de aanvullende dekking pas loont zodra zij meer dan 14 bezoeken per jaar aan haar chiropractor brengt.

Fysiotherapie vergoeding bij Menzis flink uitgekleed

Zeker.com constateerde tevens dat veel aanvullende pakketten van Menzis een lagere vergoeding bieden voor standaard fysiotherapie ten opzichte van vorig jaar. En dat terwijl de premie en de pakketnaam hetzelfde is gebleven.

Een voorbeeld: Een 40-jarige man koos in 2021 voor het ExtraVerzorgd 3 pakket van Menzis. Hierbij had hij recht op 32 fysiotherapie behandelingen. In 2022 zijn dit nog maar 20 behandelingen. Hij krijgt er dus 12 minder, maar betaalt daarvoor wel dezelfde premie van 43,50 euro per maand.

JaarMaandpremieBehandelingen
2021€ 43,5032
2022€ 43,5020
Menzis ExtraVerzorgd 3

Fysiotherapie vergoeding Menzis na ongeval of specifieke aandoening

Goed om te weten is dat Menzis het aantal fysiotherapiebehandelingen na een ongeval of bij een specifieke aandoening juist heeft verhoogd. Bij een ongeval heeft de verzekerde recht op 16 extra behandelingen (na een machtiging van Menzis).

Bij een specifieke aandoening worden er 20 extra behandelingen vergoed. Op de website van Menzis is daarover het volgende te lezen: “Er worden in de aanvullende verzekering 20 behandelingen per indicatie vergoed. Het gaat om de aandoeningen en klachten die staan op een door het ministerie van VWS vastgestelde lijst, de zogenaamde bijlage 1. Voor deze specifieke aandoeningen en klachten is een vergoeding in de Basisverzekering vanaf de 21e behandeling. Met deze aanvullende verzekering zijn dus ook de eerste 20 behandelingen vergoed.”

Zelfde pakketnaam maar minder vergoeding

De pakketnamen blijven veelal gelijk. Femke Koning van Zeker.com vindt dit misleidend: “Veel mensen zullen er vanuit gaan dat zij volgend jaar hetzelfde pakket hebben, omdat de naam van het pakket gelijk blijft. Maar zodra zij gebruik willen maken van zorg, zullen zij onaangenaam worden verrast. Zo ook in dit voorbeeld van het Menzis Extra Verzorgd 3 pakket, dezelfde naam, maar 12 fysiotherapiebehandelingen minder voor ‘vrije zittingen’. Ook zien we dat er binnen dit pakket gesneden is in de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Volgend jaar krijgt de verzekerde daar 100 euro minder vergoeding voor.”

Tandartsrekening wordt niet volledig vergoed

Veel verzekeraars vergoeden tandartsrekeningen maar voor 75 procent. Klanten moeten daarom goed uitrekenen of een aanvullende tandartsdekking wel de moeite waard is. Naast de maandelijkse zorgpremie, betalen zij alsnog een deel van iedere rekening zelf. Maar ook als de verzekeraar wél 100 procent van de rekening vergoedt, is het nog maar de vraag of deze aanvullende dekking wel nodig is.

Een voorbeeld: Een 30-jarige vrouw met een dochtertje van 4 jaar kan alleen voor een basisverzekering met ruime ziekenhuiskeuze kiezen voor een maandpremie van 110,95 euro. Of zij kiest voor de FBTO basisverzekering met 250 euro dekking voor de tandarts (100 procent vergoeding). Hiervoor betaalt zij iedere maand 125,45 euro. Een verschil van 174 euro per jaar. Voor dit bedrag kan de vrouw niet alleen 2x op controle bij de tandarts, maar ook nog eens 2 gaatjes laten vullen en 2 röntgenfoto’s laten maken. Pas zodra zij dat jaar 4 gaatjes moet laten vullen én 2x op controle gaat én 2 röntgenfoto’s laat maken, loont hier een aanvullende tandartsdekking.

Wel of niet aanvullend verzekeren

De vraag is of een aanvullende zorgverzekering de moeite is. Soms is het afsluiten van alleen een goedkope basisverzekering voldoende en kun je de behandelingen beter uit eigen zak betalen.

Een voorbeeld: Een 23-jarige studente wil volgend jaar graag een vergoeding van 250 euro voor de tandarts, een aantal keer alternatieve zorg en misschien nog een nieuwe bril van 100 euro. Kiest zij ervoor om dit allemaal te verzekeren, dan is ze het voordeligst uit met de verzekering van CZdirect + Aanvullend 5 + Tand 1. Hiervoor betaalt zij iedere maand 154,60 euro. Kiest ze alleen voor een goedkope basisverzekering dan betaalt ze 108,25 euro per maand. Per jaar scheelt dat haar ruim 556 euro. Voor het geld dat zij met een basisverzekering bespaart kan zij veel zorg behandelingen zelf betalen. Zoals 7 alternatieve zorg behandelingen, 2x op controle bij de tandarts, een gaatje laten vullen en 100 euro aan een bril besteden. Wie dit voor zichzelf uitrekent merkt al snel op of een aanvullende dekking de moeite waard is.

Alleen een basisverzekeringPremie per maandPremie per jaar
ZieZo van Zilveren Kruis ZieZo Selectief€ 108,25€ 1.299,00
Basis en aanvullende verzekeringPremie per maandPremie per jaar
CZdirect + Aanvullend 5 + Tand 1 (100%)€ 154,60€ 1.855,20
PremieverschilPer maandPer jaar
€ 46,35€ 556,20

Hier kun je jouw zorgverzekering vergelijken.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn