Basisverzekering 2021

Basis zorgverzekering verplicht

basisverzekeringIedereen is in Nederland bij wet verplicht verzekerd voor de basisverzekering. Iedere maand betalen we hiervoor premie aan een zorgverzekeraar. Heb je zorg nodig? Dan kun je naar de huisarts of een arts gaan en worden de kosten vergoed. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd. Zij staan op de polis van een van de ouders. De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid. De basisverzekering is daarom bij iedere verzekeraar hetzelfde. Alleen naar hoeveel zorgverleners je kunt gaan verschilt. Kies je voor de natura basisverzekering dan worden de kosten alleen vergoed als je naar een gecontracteerde zorglener gaat. Kies je voor een restitutie basisverzekering dan bepaal je zelf naar welke zorgverlener je gaat en worden de kosten altijd vergoed.

Eigen risico basis zorgverzekering 2021

Voor de basisverzekering geldt een eigen risico. In 2021 betalen we 385 euro eigen risico per persoon. Je maakt dit bedrag eerst op en de kosten die daarna komen, worden betaald door de verzekeraar. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering en niet voor aanvullende zorgverzekeringen. Ook betaal je geen eigen risico voor kinderen. Je kunt het eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro. In ruil hiervoor ontvang je een flinke korting op de premie. Doe dit echter alleen als je verwacht geen zorgkosten te maken. Je betaalt geen eigen risico voor;
 • De kosten voor een bezoek aan de huisarts
 • De kosten van de basis kraamzorg
 • Kosten van de tandarts (let op: tot 18 jaar)
 • Medische kosten voor kinderen onder de 18 jaar

Acceptatieplicht verzekeraars voor basisverzekering

Omdat iedereen verplicht is om een basis zorgverzekering af te sluiten, zijn verzekeraars verplicht ons te verzekeren. Dit heet een acceptatieplicht. Waar je je ook wilt verzekeren, de verzekeraar moet jou accepteren. Ook als je ziek bent. Dit geldt overigens alleen voor de basis zorgverzekering en niet voor de aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering is namelijk niet verplicht en dus heeft een verzekeraar ook niet de plicht om jou te accepteren.

Vergoeding basisverzekering 2021

Veel mensen vragen zich af wat zit er in het basispakket van de zorgverzekering. Dat zit zo; De basisverzekering dekt de meest voorkomende basis zorgkosten. En dat houdt in dat niet alle kosten worden gedekt. De basis zorgverzekering vergoedt in 2021 in ieder geval;
 • Een bezoek aan de huisarts
 • Een ziekenhuisopname
 • Ambulancevervoer
 • De kosten van spoedeisende hulp
 • Basiskosten van kraamhulp
 • Bepaalde geneesmiddelen
 • Tandartskosten tot 18 jaar
 • Kosten voor fysiotherapie tot 18 jaar

Wijzigingen basisverzekering 2021

Ook is er een aantal wijzigingen in de basisverzekering 2021 doorgevoerd. Dat houdt in dat deze vergoedingen zijn toegevoegd of zijn aangepast ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste veranderingen in de basisverzekering van 2021 zijn:
 • Extra zorg ten gevolge van COVID-19 is toegevoegd
 • Vergoeding van verschillende soorten medicatie tegen kanker is toegevoegd
 • De dagbehandeling in groepsverband bij een niet aangeboren hersenletsel wordt in 2021 vergoed
 • Er geldt geen eigen risico meer voor medische zorg voor een donor
 • Er geldt geen eigen risico meer voor slachtoffers van seksueel misbruik
 • De vergoeding van diabetes hulp wordt eenvoudiger

Premie basisverzekering 2021

Ondanks dat de basisverzekering overal hetzelfde is, biedt iedere verzekeraar de basisverzekering aan voor een andere zorgpremie. Tussen de goedkoopste basisverzekering en de duurste zitten flinke verschillen. De basis zorgverzekering kosten gaan ieder jaar een stukje omhoog. Zo ook voor de basisverzekering 2021. Het kabinet houdt rekening met een premie stijging van 5 euro per maand voor de basisverzekering 2021. Dit houdt in dat je volgend jaar 60 euro meer betaalt voor jouw basisverzekering. Doordat er forse premie verschillen zijn, is het heel slim om jouw zorgverzekering 2021 te vergelijken. Zo kom je er snel achter bij welke verzekeraar je de goedkoopste basis zorgverzekering afsluit.

Goedkoopste basisverzekering

In onderstaande tabel zie je de goedkoopste basisverzekeringen. Allemaal met een standaard eigen risico van 385 euro.
VerzekeraarPremie
HEMA€ 113,00
Salland€ 113,90
VGZ€ 113,95
Besure€ 115,25
Promovendum€ 115,25

Goedkoopste basisverzekering met verhoogd eigen risico

In deze tabel zie je de top 5 goedkoopste zorgverzekeringen met een verhoogd eigen risico van 885 euro.
VerzekeraarPremie
HEMA€ 89,00
FBTO€ 94,95
Promovendum€ 95,25
Besure€ 95,25
Prolife€ 95,95

Aanvullende verzekering

Ondanks dat er wat extra zorg wordt vergoed uit de basisverzekering is het nog steeds mogelijk dat je kosten maakt die niet onder basis zorgverzekering vallen. Als je nu al weet dat dit het geval zal zijn dan is het aan te raden om een aanvullende verzekering te nemen. Bijvoorbeeld een tandartsverzekering, de kosten van fysiotherapie en de kosten voor brillen/lenzen.

Zorgverzekering vergelijken