Eigen risico zorgverzekering 2021

Het eigen risico is een belangrijk onderdeel van onze zorgverzekering. In 2021 is het eigen risico 385 euro per persoon. Hieronder lees je alle informatie over het eigen risico en voor welke zorg je eigen risico betaalt.

Feiten over het eigen risico 2021

 • het eigen risico 2021 bedraagt 385 euro
 • het eigen risico geldt alleen voor zorg vanuit de basisverzekering
 • het eigen risico geldt per persoon
 • voor kinderen betaal je geen eigen risico
 • voor een bezoek aan de huisarts betaal je geen eigen risico
 • het eigen risico is voor iedereen gelijk
 • je kunt het bedrag vrijwillig verhogen

Wat is het eigen risico?

Eigen risico zorgverzekeringVoor iedere volwassene in Nederland geldt in 2021 een eigen risico van 385 euro voor de basisverzekering. Concreet houdt dit in dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betaalt en daarna de zorgverzekeraar. Het eigen risico is in het leven geroepen om de zorgpremie zo laag mogelijk te houden. Maak je geen gebruik van zorg? Dan hoef je het eigen risico ook niet te betalen. Je krijgt echter ook geen geld terug als je geen zorg gebruikt.

Wat valt er onder het eigen risico 2021?

Onder het eigen risico van 2021 betaal je voor zorg vanuit de basisverzekering. Denk hierbij aan medicijnen, hulpmiddelen of een ziekenhuisopname.

Waar betaal je geen eigen risico voor?

Een aantal dingen zijn uitgesloten. Hier betaal je dus geen eigen risico over. Dit zijn onder andere;

 • een bezoek aan de huisarts of huisartsenpost
 • een bevolkingsonderzoek
 • een griepprik (voor risico groep)
 • tandarts en fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar
 • verloskundige zorg
 • zorg dat vanuit de aanvullende zorgverzekering wordt vergoed

Hoogte eigen risico zorgverzekering

De hoogte van het eigen risico wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. De hoogte is de laatste jaren flink toegenomen.

2011 was het eigen risico € 170
2012 was het eigen risico € 220
2013 was het eigen risico € 350
2014 was het eigen risico € 360
2015 was het eigen risico € 375
2016 tot en met 2021 is het eigen risico € 385

Dit betekent dat je dit bedrag eerst zelf betaalt voordat je überhaupt aanspraak kunt maken op vergoedingen uit jouw zorgverzekering.

Vrijwillig eigen risico zorgverzekering 2021

Ook voor de zorgverzekering 2021 kun je kiezen voor een verhoogd vrijwillig eigen risico. In ruil voor een hoger eigen risico krijg je een fikse korting op de premie. Je kunt het eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro. Dit doe je in stappen van 100 euro. Je kunt daardoor kiezen voor een verhoogd eigen risico van 485, 585, 685, 785 of 885 euro. Dit houdt dus in dat je maximaal € 885 eerst zelf moet betalen, voordat je een beroep kunt doen op vergoedingen vanuit jouw zorgverzekering.

Hou er dus rekening mee, dat mocht er toch iets aan de hand zijn waardoor jij jouw zorgverzekering aan moet spreken, je dit bedrag wel zelf op moet kunnen brengen. Kies je voor een hoger eigen risico dan kan dit soms wel 20 tot 30 euro per maand schelen aan zorgpremie. Een flink bedrag!

Verschil eigen risico en eigen bijdrage

Er bestaat ook een eigen bijdrage. Dit houdt in dat je voor een aantal zorgkosten een eigen bijdrage moet betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige medicijnen, kraamzorg, kunstgebit en hoortoestellen. Een eigen bijdrage moet je altijd zelf betalen en kun je niet verhalen op de verzekeraar. De eigen bijdrage is voor iedereen gelijk en wordt door de overheid vastgesteld.Zorgverzekering vergelijken