Aanvullende zorgverzekering 2024

Een aanvullende zorgverzekering dekt de zorg die vanuit de basisverzekering niet wordt vergoed. Je dekt hiermee de zorg die je verwacht te gaan maken. Bijvoorbeeld voor de tandarts of voor fysiotherapie. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. In 2020 heeft 84,9 procent van de Nederlanders een aanvullende zorgverzekering.

Aanvullende zorgverzekering 2024 vergelijken

Alle zorgverzekeraars bieden aanvullende dekkingen. En iedereen vraagt daarvoor een andere premie. Start dus altijd met de aanvullende zorgverzekering te vergelijken. Geef via de filters aan welke dekking je wilt hebben en start de vergelijking. Er wordt dan op basis van jouw wensen een vergelijking gemaakt. De goedkoopste verzekeraar staat altijd bovenaan. Let er echter op dat de vergoedingen per verzekeraar verschillen. Het kan zo zijn dat de goedkoopste verzekeraar maar 50% van de rekening vergoedt en een iets duurdere verzekeraar de hele rekening betaalt. Check dus altijd de vergoedingen en voorwaarden.

Veel gekozen aanvullende zorgverzekeringen

Er zijn een aantal aanvullende dekkingen die met name interessant zijn voor velen:

Aanvullende verzekering wel of niet

Veel mensen vragen zich af of een aanvullende zorgverzekering in 2024 nuttig is. Die vraag kun je eigenlijk alleen zelf beantwoorden. Denk je zorg nodig te hebben en is het duurder om deze zelf te betalen, dan om je hiervoor te verzekeren? Dan kan het slim zijn om een aanvullende verzekering te nemen. Ga je mogelijk gebruik maken van fysiotherapie, maar heb je dat de afgelopen jaren ook niet gedaan. Dan is een aanvullende dekking wellicht overbodig. Kies de aanvullende dekking alleen als je denkt deze echt nodig te hebben en de kosten anders zelf niet kunt betalen.

Hoeveel mensen kiezen voor aanvullende verzekering?

Jaar% met een aanvullende zorgverzekering
201684,3%
201784,1%
201883,6%
201983,7%
202083,2%
202184,9%
202283,5%
202382,70%

Aanvullende zorgverzekering zwangerschap

Als je zwanger bent, wil je alles zo goed mogelijk regelen. Voor jezelf maar ook zeker voor de baby. Vanuit de basisverzekering wordt al veel vergoed. Toch kiezen veel vrouwen voor een extra aanvullende dekking zwangerschap. Deze dekt bijvoorbeeld ook een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak, zwangerschapscursussen zoals zwangerschapsyoga en kosten voor kraamhulp. Wil je net als veel anderen graag bevallen in het ziekenhuis of net dat extra stukje zekerheid? Kies dan voor een aanvullende zorgverzekering zwangerschap.

Aanvullende zorgverzekering 2024 kind

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd op de polis van een van de ouders. Verstandig is om jouw kind(eren) bij te schrijven op de zorgverzekering van de ouders met de hoogste dekking. Voor kinderen hoef je dus geen aparte aanvullende zorgverzekering te kiezen. Ook goed om te weten; Je betaalt voor kinderen geen eigen risico. Dat geldt zowel voor de basis- als de aanvullende verzekering.

Eigen risico aanvullende zorgverzekering

Voor een aanvullende zorgverzekering geldt geen eigen risico. Eigen risico geldt namelijk alleen voor kosten vanuit de basisverzekering. Het eigen risico van 2024 is vastgesteld op 385 euro per persoon.

Aanvullende zorgverzekering geweigerd

Verzekeraars hoeven je niet te accepteren voor de aanvullende verzekering. Deze verplichting geldt wel voor de basisverzekering. Is jouw aanvraag voor een aanvullende zorgverzekering geweigerd? Dan is het risico om jou te verzekeren waarschijnlijk te hoog. Je kunt aan de zorgverzekeraar vragen waarom je bent geweigerd. Wellicht kun je een iets lagere dekking kiezen, zodat je wel wordt geaccepteerd. Of je kunt proberen om elders de verzekering af te sluiten.

Aanvullende zorgverzekering 2024 tussentijds wijzigen

Een zorgverzekering kies je voor het hele jaar, van 1 januari tot en met 31 december. Tussentijds wijzigen is daarom meestal niet mogelijk. Maar hier zijn bij een aantal verzekeraars uitzonderingen op. Deze gelden als je;

 • zwanger bent of een kindje adopteert
 • gaat verhuizen of samenwonen
 • met pensioen gaat of je baan verliest
 • gaat scheiden
 • kinderen het huis uit gaan

Je kunt het best even contact opnemen met jouw verzekeraar om te vragen naar de mogelijkheden.

Opzeggen aanvullende zorgverzekering

Wil je jouw aanvullende verzekering opzeggen? Dat kan aan het eind van het jaar. Een zorgverzekering heeft een looptijd van een jaar, tot 1 januari. Zeg je hem op, dan ben je vanaf 1 januari niet meer aanvullend verzekerd. Je kunt dan elders een nieuwe aanvullende verzekering afsluiten of alleen voor een basisverzekering gaan. Er gelden een paar uitzonderingen. Je kunt jouw zorgverzekering tussentijds opzeggen als je;

 • 18 jaar bent geworden
 • gaat scheiden
 • nu niet bent verzekerd
 • uit een militair dienstverband komt
 • uit het buitenland komt
 • zorgverzekeraar tussentijds haar voorwaarden heeft aangepast
 • collectief wordt beëindigd

Aanvullende zorgverzekering afsluiten 2024

Een aanvullende zorgverzekering sluit je af als de zorg die je nodig hebt niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende dekking richt zich op een specifiek deel. Bijvoorbeeld brillen of fysiotherapie. Hierdoor kun je heel gericht de dekking kiezen die jij nodig denkt te hebben. 

aanvullende zorgverzekering
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 12 november 2021
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 04 januari 2024