Overstappen zorgverzekering 2024

Van zorgverzekering overstappen?

Wil jij van zorgverzekering overstappen? Dan helpen wij jou daar graag bij. Overstappen van zorgverzekering zorgt vaak voor een lagere premie. Wie wil dat nou niet? Via onze zorgverzekering vergelijker ben je binnen 5 minuten overgestapt van zorgverzekeraar.

Overstappen zorgverzekering, hoe werkt dat?

Misschien weet je het al, maar ieder jaar kun je overstappen van zorgverzekering. Dan kan jaarlijks vanaf medio november tot het eind van het jaar. Medio november worden alle premies voor het komende jaar bekend gemaakt. Wist je trouwens dat er jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen overstappen van zorgverzekering? De reden is vaak simpel; een goedkopere zorgverzekering. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je geen goede ervaringen met de verzekeraar hebt of dat je elders betere voorwaarden vindt. Hoe dan ook is overstappen van zorgverzekering heel eenvoudig.

Stappenplan overstappen van zorgverzekering

Volg deze stappen en je bent zo overgestapt.

 1. Start de vergelijker op en geef jouw wensen aan via de filters
 2. Vergelijk de zorgverzekeringen
 3. De goedkoopste zorgverzekering staat altijd bovenaan
 4. Controleer de voorwaarden
 5. Sluit de zorgverzekering naar wens af

Let op: De nieuwe verzekeraar zegt jouw oude verzekering voor je op. Handig toch!

Zorgverzekering vergelijken

Wanneer overstappen zorgverzekering 2024

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering? Dat is een vraag die wij dagelijks krijgen. Je kunt overstappen vanaf het moment dat de zorgverzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt. Wettelijk moeten ze dit uiterlijk 12 november gedaan hebben.

Een aantal belangrijke punten:

 • Voor 1 januari moet je huidige zorgverzekering opgezegd zijn.
 • Wanneer je voor 1 januari hebt opgezegd kun je tot 1 februari een nieuwe verzekering afsluiten. Deze verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari. Je bent dus nooit onderverzekerd.

Waarom overstappen van zorgpolis?

Door de zorgverzekering te vergelijken vind je snel de beste zorgverzekering voor jou persoonlijk. Je geeft immers jouw eigen wensen door. Wil je een vergoeding voor fysiotherapie of juist een tandartsverzekering? Dan neem je dit eenvoudig mee in de vergelijking. Door over te stappen bespaar je niet alleen vaak op de premie, maar zorg je er ook voor dat de zorg die jij nodig hebt wordt vergoed.

overstappen zorgverzekering

Wanneer overstappen zorgverzekering via jullie vergelijker?

Vanaf 12 november proberen wij zo snel mogelijk onze zorgverzekering 2024vergelijker te vullen met alle nieuwe premies. Binnen een paar dagen is onze vergelijker compleet. Je kunt dan met een gerust hart overstappen van zorgverzekering. 

Tot wanneer overstappen zorgverzekering 2024

Tot 1 januari 2024kun je overstappen van zorgverzekering. De nieuwe verzekering gaat altijd in per 1 januari. Je hoeft je zorgverzekering niet zelf op te zeggen. Dit doet de nieuwe zorgverzekeraar voor je.

Oude verzekering wordt automatisch opgezegd

Kies je voor 31 december een nieuwe zorgverzekering uit? Dan zegt de nieuwe verzekeraar jouw oude polis voor je op. Hier hoef je dus niets voor te regelen. Heb je voor die tijd nog geen nieuwe zorgverzekering gevonden, maar weet je wel zeker dat je wilt overstappen? Zeg dan zelf jouw oude verzekering op voor 31 december en vraag een nieuwe zorgverzekering aan voor 31 januari. Deze zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari.

Basisverzekering wordt altijd geaccepteerd

Stap je over van basisverzekering, dan word je automatisch bij iedere verzekeraar geaccepteerd. Dit zijn verzekeraars namelijk verplicht. Niemand mag geweigerd worden voor een basiszorgverzekering. Dit geldt niet voor aanvullende zorgverzekeringen. De verzekeraar mag je dan wel weigeren of een medische verklaring laten invullen.

Overstappen zorgverzekering na 1 januari 2024

Overstappen van zorgverzekering na 1 januari, kan dat? Ja, dat kan. Zelfs tot 1 februari wanneer je jouw oude zorgverzekering voor 1 januari hebt opgezegd.

Zorgverzekering na januari

Na 31 januari, dus tussen 1 februari en 31 december van het volgende jaar kun je alleen overstappen in de volgende situaties:

 • Je wilt als buitenlander in Nederland komen werken en/of wonen.
 • Als je 18 jaar bent geworden.
 • De collectieve zorgverzekering waarbij je zat is beëindigd.
 • Bij een scheiding waarbij je samen met je partner één zorgpolis had.
 • Wanneer je op dit moment onverzekerd bent.
 • De zorgverzekeraar past tussentijds de voorwaarden aan.
 • Je stopt als militair.

Overstappen zorgverzekering tussentijds

Belangrijk om te weten is dat iedere zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december. Het is niet toegestaan om tussentijds over te stappen. Hier zijn uiteraard een aantal uitzonderingen voor. Bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt. Vanaf dat moment moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Word je in mei 18 jaar, dan verzeker je jezelf van mei tot 31 december. Ook als je net in Nederland komt wonen, emigreert naar het buitenland of uit militaire dienst komt, gelden er andere regels. Wil jij tussentijds overstappen van zorgverzekering? Vraag je huidige zorgverzekeraar dan even of dit kan.

Overstappen zorgverzekering met schuld in 2024

Wil je overstappen van zorgverzekeraar met een betalingsachterstand? Dat kan, maar dan zal je eerst je betalingsachterstand moeten voldoen. In sommige gevallen is de zorgverzekeraar coulant en willen ze een betalingsregeling voor je schuld treffen. Maar het is erg belangrijk om gewoon je zorgpremie te betalen. Zo voorkom je onnodige boetes.

Wil jij overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Wil je overstappen van zorgverzekering? Vergelijk hier jouw zorgverzekering en stap direct over.

Geschreven door
geschreven door Leon Schouten
Geschreven door groot
Geschreven door Leon Schouten
Leon Schouten is voormalig directeur van Zeker.com. Regelmatig is Leon te zien in de media naar aanleiding van onderzoeken. Hij werkt inmiddels meer dan 14 jaar in de verzekeringsbranche.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 30 januari 2023
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 04 januari 2024