Overstappen Zorgverzekering 2021

Zorgverzekering overstappen?

Wil jij van zorgverzekering overstappen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Via onze handige zorgverzekering vergelijker ben je binnen 5 minuten overgestapt van zorgverzekeraar.

Overstappen zorgverzekering hoe gaat dat?

Ieder jaar kun je overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Vanaf medio november zijn alle premies voor het komende jaar bekend en stappen jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen over. De reden is vaak simpel; elders vindt men een goedkopere zorgverzekering. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je geen goede ervaringen met de verzekeraar hebt of dat je elders betere voorwaarden vindt. Hoe dan ook is overstappen van zorgverzekering heel eenvoudig.

Zorgverzekering overstappen hoe gaat dat? Volg onderstaand stappenplan en je bent zo overgestapt.

 1. Vergelijk alle zorgverzekeringen door jouw wensen aan te geven in filters
 2. De goedkoopste zorgverzekering 2021 staat altijd bovenaan
 3. Controleer de voorwaarden
 4. Kies de verzekering die je wilt afsluiten
 5. De nieuwe verzekeraar zegt jouw oude verzekering voor je op

Door de zorgverzekering te vergelijken vind je snel de beste zorgverzekering voor jou. Je geeft immers jouw eigen wensen door. Wil je een vergoeding voor fysiotherapie of juist een tandartsverzekering? Dan neem je dit eenvoudig mee in de vergelijking.

Wanneer overstappen zorgverzekering 2021

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering? Dat is een vraag die wij dagelijks krijgen. Je kunt overstappen vanaf het moment dat de zorgverzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt. Wettelijk moeten ze dit uiterlijk 12 november gedaan hebben.

Een aantal belangrijke punten:

 • Voor 1 januari moet je huidige zorgverzekering opgezegd zijn.
 • Wanneer je voor 1 januari hebt opgezegd kun je zelfs tot 1 februari een nieuwe verzekering afsluiten. Deze verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari. Je bent dus nooit onderverzekerd.

overstappen zorgverzekering

Wanneer overstappen zorgverzekering via jullie vergelijker?

Vanaf 12 november proberen wij zo snel mogelijk onze zorgverzekering 2021 vergelijker te vullen met alle nieuwe premies. Binnen een paar dagen is onze vergelijker compleet. Je kunt dan met een gerust hart overstappen van zorgverzekering. Benieuwd tot wanneer je kunt overstappen? Lees het hieronder.

Tot wanneer overstappen zorgverzekering 2021

Tot 1 januari 2021 kun je overstappen van zorgverzekering. Wanneer je overstapt dan gaat de nieuwe verzekering altijd in per 1 januari van dat jaar. Je hoeft je zorgverzekering niet zelf op te zeggen. Dit doet de nieuwe zorgverzekeraar voor je.

Basisverzekering wordt altijd geaccepteerd

Stap je over van basisverzekering, dan word je automatisch bij iedere verzekeraar geaccepteerd. Dit zijn verzekeraars namelijk verplicht. Niemand mag geweigerd worden voor een basiszorgverzekering. Dit geldt niet voor aanvullende zorgverzekeringen. De verzekeraar mag je dan wel weigeren of een medische verklaring laten invullen.

Oude verzekering wordt automatisch opgezegd

Kies je voor 31 december een nieuwe zorgverzekering uit? Dan zegt de nieuwe verzekeraar jouw oude polis voor je op. Hier hoef je dus niets voor te regelen. Heb je voor die tijd nog geen nieuwe zorgverzekering gevonden, maar weet je wel zeker dat je wilt overstappen? Zeg dan zelf jouw oude verzekering op voor 31 december en vraag een nieuwe zorgverzekering aan voor 31 januari. Deze zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari.

Overstappen zorgverzekering na 1 januari 2021

Overstappen van zorgverzekering na 1 januari, kan dat? Ja, dat kan. Zelfs tot 1 februari wanneer je jouw oude zorgverzekering voor 1 januari hebt opgezegd.

Zorgverzekering na januari

Na 31 januari, dus tussen 1 februari en 31 december van het volgende jaar kun je alleen overstappen in de volgende situaties:

 • Je wilt als buitenlander in Nederland komen werken en/of wonen.
 • Als je 18 jaar bent geworden.
 • De collectieve zorgverzekering waarbij je zat is beëindigd.
 • Bij een scheiding waarbij je samen met je partner één zorgpolis had.
 • Wanneer je op dit moment onverzekerd bent.
 • De zorgverzekeraar past tussentijds de polisvoorwaarden aan.
 • Je stopt als militair.

Overstappen zorgverzekering tussentijds

Belangrijk om te weten is dat iedere zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december. Het is niet toegestaan om tussentijds over te stappen. Hier zijn uiteraard een aantal uitzonderingen voor. Bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt. Vanaf dat moment moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Word je in mei 18 jaar, dan verzeker je jezelf van mei tot 31 december. Ook als je net in Nederland komt wonen, emigreert naar het buitenland of uit militaire dienst komt, gelden er andere regels. Wil jij tussentijds overstappen van zorgverzekering? Vraag je huidige zorgverzekeraar dan even of dit kan.

Overstappen zorgverzekering met schuld in 2021

Wil je overstappen van zorgverzekeraar met een betalingsachterstand? Dat kan, maar dan zal je eerst je betalingsachterstand moeten voldoen. In sommige gevallen is de zorgverzekeraar coulant en willen ze een betalingsregeling voor je schuld treffen. Maar het is erg belangrijk om gewoon je zorgpremie 2021 te betalen. Zo voorkom je onnodige boetes.

Wil jij overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Wil je overstappen van zorgverzekering? Vergelijk hier jouw zorgverzekering 2021 en stap direct over.


Zorgverzekering vergelijken