Zorgverzekering 18 jaar

Zodra je 18 jaar wordt, ben je verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Je kiest zelf welke zorgverzekering je wilt. De basisverzekering is verplicht en dekt de meest voorkomende zorg. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Omdat je als 18 jarige waarschijnlijk niet te veel premie wilt betalen, is het verstandig om jouw zorgverzekering 18 jaar te vergelijken. Dat kan eenvoudig hieronder.

Let op: Normaal gesproken kun je een nieuwe zorgverzekering alleen aan het eind van het jaar afsluiten. Dit geldt niet voor 18 jarigen. Een zorgverzekering voor een 18 jarige dien je voor de laatste dag van de maand waarin je 18 jaar wordt, afgesloten te hebben. Dus ben je op 8 maart jarig, dan dien je voor 31 maart een zorgverzekering te hebben afgesloten.

Zorgverzekering 18 jaar vergelijken

Als je 18 jaar bent, wil je niet teveel geld kwijt zijn aan jouw zorgverzekering. Dat kun je beter aan leuke dingen uitgeven! Toch moet je een zorgverzekering 18 jaar afsluiten. Via onze tool kun je er snel eentje kiezen die niet teveel geld kost. Klik bijvoorbeeld “Goedkoopste” en zie direct welke zorgverzekering 18 jaar de goedkoopste is.
 
Als 18 jarige heb je 2 opties;
  1. Je kiest zelf een zorgverzekering
  2. Je laat de zorgverzekering bij jouw ouders doorlopen

Zelf een zorgverzekering kiezen

Zelf een zorgverzekering afsluiten heeft een paar voordelen. Ten eerste betaal je hiervoor vaak een lagere premie. Jij hebt tenslotte andere zorg nodig dan jouw ouders. Ten tweede kun je als jongeren/student korting krijgen op de zorgverzekering, bijvoorbeeld via het Studenten Goed Verzekerd collectief van Zilveren Kruis. Je krijgt dan extra kortingen.

Zorgverzekering bij ouders 

Je kunt jouw zorgverzekering ook bij jouw ouders laten doorlopen. Je hoeft dan niets te doen. Alleen betaal je hiervoor vaak wel meer premie.

Basisverzekering vanaf 18 jaar verplicht

Zoals gezegd moet je verplicht een basisverzekering afsluiten zodra je 18 jaar wordt. Het kiezen van alleen de basisverzekering is het goedkoopste. Maar hou er rekening mee dat je dan bijvoorbeeld geen vergoeding krijgt voor de tandarts of fysiotherapie. Vanuit de basisverzekering wordt zorg vergoed die het meest voorkomend is. Hier vind je een overzicht van alle zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Aanvullende zorgverzekering 18 jaar vergelijken

Biedt de basis zorgverzekering voor jou onvoldoende zorg, dan kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering 18 jaar. Misschien wil je de tandartskosten verzekeren, anticonceptie, reisvaccinaties of fysiotherapie. Door de aanvullende zorgverzekering voor 18 jaar te vergelijken kom je erachter welke dekking het best bij jou past. Een zorgverzekering vergelijken is gelukkig niet moeilijk. Je vult jouw gegevens en wensen in en de tool berekend zelf wat de beste dekking voor jou is. Het is verstandig om zelf na te gaan of je een aanvullende verzekering nodig hebt. Nederlanders hebben de neiging om alles te verzekeren “voor het geval dat”. Onbewust betalen ze daarvoor veel premie, ook voor zorg die ze niet nodig hebben.

Bespaartips zorgverzekering 18 jaar

  • Vraag zorgtoeslag aan. Je ontvangt dan iedere maand een toeslag waarmee je de zorgpremie kunt betalen. Let op; dit hangt af van jouw inkomen. Alleen mensen met een laag inkomen hebben recht op zorgtoeslag.
  • Vergelijk zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Er zit € 504 verschil tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering, terwijl de dekking gelijk is.
  • Verzeker alleen wat je echt nodig hebt.
  • Stap ieder jaar over, zodat je nooit teveel betaalt.
  • In ruil voor een verhoogd eigen risico krijg je een flink korting op de premie. Dit kan je € 300 per jaar schelen.

Eigen risico zorgverzekering

Vanaf je 18e heb je een eigen zorgverzekering en moet je ook eigen risico betalen voor zorg. In 2021 is het eigen risico € 385 per jaar per persoon. Heb je zorg nodig, dan betaal je dit bedrag eerst en zodra dit is voldaan, betaalt de verzekeraar jouw kosten.

Rekenvoorbeeld
Dus krijg je een rekening van € 500. Dan betaal je zelf € 385 en de verzekeraar € 115. Heb je later in het jaar nog een keer zorg nodig en ontvang je een rekening van € 175, dan betaalt de verzekeraar alles. 

Verhoogd eigen risico voor premiekorting

Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. In ruil daarvoor krijg je korting op de premie. Het maximale eigen risico is € 885. Kies je daarvoor, dan ontvang je zo’n € 300 korting op de premie bij de zorgverzekering van Jaaah.

Zorgverzekering 18 jaar thuiswonend

Grote kans dat je nog thuis woont, maar voor de zorgverzekering maakt dat niet uit. Voor zowel thuiswonende 18 jarigen als uitwonende geldt de zorgverzekeringsplicht. In de maand dat je 18 jaar wordt, moet je een zorgverzekering afsluiten.

Wanneer zorgverzekering 18 jaar afsluiten

Je moet jouw zorgverzekering afsluiten in de maand dat je 18 jaar wordt. Dus ben je 8 juni jarig, dan dien je jouw zorgverzekering af te sluiten voor 30 juni. De zorgverzekering 18 jaar gaat dan in per 1 juli. Ben je 23 oktober jarig, dan moet je hem voor 31 oktober afsluiten en deze gaat in per 1 november.