Zorgverzekering opzeggen 2024

Je bent in Nederland verplicht een zorgverzekering te hebben als je 18 jaar of ouder bent. Goed om te weten is dat je ieder jaar je huidige zorgverzekering kunt opzeggen. Ieder jaar mag je namelijk wisselen van verzekeraar. En doe je dat voor 1 januari, dan wordt jouw oude zorgverzekering opgezegd door de nieuwe verzekeraar. 

Wanneer moet ik mijn zorgverzekering opzeggen?

Je kunt je zorgverzekering opzeggen tot 1 januari. Het is dan nog mogelijk om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten tot 1 februari. Toch kiezen de meeste Nederlanders ervoor om de nieuwe zorgverzekering ook voor 1 januari af te sluiten.

Moet ik zelf mijn zorgverzekering opzeggen?

Nee, wanneer je voor 1 januari wilt overstappen van zorgverzekering hoef je zelf je zorgverzekering niet op te zeggen. De nieuwe zorgverzekeraar zal de opzegging regelen. Dit wordt ook wel de overstapservice genoemd. Weet je nog niet naar welke nieuwe verzekeraar je wilt overstappen, dan kun je jouw oude zorgverzekering zelf voor 1 januari opzeggen en een nieuwe afsluiten voor 1 februari.

Zorgverzekering stopzetten, hoe werkt dat?

Je kunt je zorgverzekering op verschillende manieren opzeggen. Bij de meeste zorgverzekeraars kan dat op de volgende manieren:

  • Per e-mail
  • Via een opzegformulier op de website
  • Telefonisch
  • Via de app
  • Via de ‘mijn omgeving’ van de zorgverzekeraar
  • Per post

Opzeggen aanvullende zorgverzekering

Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen is dat niet het geval. Wil je een nieuwe zorgverzekering afsluiten met een aanvullende dekking en twijfel je of je geaccepteerd zult worden? Wacht dan nog met het opzeggen van je oude zorgverzekering. Wanneer je niet geaccepteerd wordt door de nieuwe zorgverzekeraar kun je altijd nog besluiten om over te stappen naar een andere.

Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 31 januari 2023
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 30 november 2023