Zorgverzekering opzeggen 2021

Je bent in Nederland verplicht een zorgverzekering te hebben als je 18 jaar of ouder bent. Je mag wel ieder jaar je huidige zorgverzekering opzeggen. Je zorgverzekering stopzetten kan elk jaar voor 1 januari. Dit is wel een strenge deadline, want jouw nieuwe zorgverzekeraar regelt dan gelijk het opzeggen van de zorgverzekering bij jouw oude zorgverzekeraar.

Wanneer moet ik mijn zorgverzekering opzeggen?

Je kunt je zorgverzekering opzeggen tot 1 januari. Het is dan zelfs nog mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten tot 1 februari. Toch kiezen de meeste Nederlanders ervoor om de nieuwe zorgverzekering ook voor 1 januari af te sluiten.

Moet ik zelf mijn zorgverzekering opzeggen?

Nee, wanneer je voor 1 januari overstapt van zorgverzekering hoef je zelf je zorgverzekering niet op te zeggen. De nieuwe zorgverzekeraar zal de opzegging regelen. Dit wordt ook wel de overstapservice genoemd. Wanneer je in de laatste dagen van het jaar overstapt is het verstandig om zelf je oude zorgverzekering op te zeggen. Zo weet je zeker dat het goed gaat. Zorgverzekeraars hebben het in de laatste dagen van het jaar namelijk enorm druk, waardoor er weleens iets fout kan gaan.

Zorgverzekering stopzetten, hoe werkt dat?

Je kunt je zorgverzekering op verschillende manieren opzeggen. Bij de meeste zorgverzekeraars kan dat op de volgende manieren:
  • Via e-mail
  • Via een opzegformulier op de website
  • Telefonisch
  • Via de app
  • Via de mijn omgeving van de zorgverzekeraar
  • Per post

Opzeggen aanvullende zorgverzekering

Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen is dat niet het geval. Wil je een nieuwe zorgverzekering afsluiten met een aanvullende dekking en twijfel je of je geaccepteerd zult worden? Wacht dan nog met het opzeggen van je oude zorgverzekering. Wanneer je niet geaccepteerd wordt door de nieuwe zorgverzekeraar kun je altijd nog besluiten om over te stappen naar een andere.

Zorgverzekering vergelijken