PMA Zorgverzekering

★★★☆☆ 6.6/10 (29 reviews)

Logo verzekeraar PMA

PMA is de afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot de grootste aanbieder van kortingsproducten en collectieve verzekeringen. PMA heeft meer dan 600.000 tevreden relaties.

Zorgverzekering PMA 2024

Ben je op zoek naar de PMA zorgverzekering voor 2024? Het collectief van PMA is vanaf 2023 ondergebracht bij zorgverzekeraar Menzis. Op deze pagina lees je alles over deze verzekeraar en vind je beoordelingen en reviews. Zo weet je direct of PMA de beste zorgverzekering heeft voor jou. Omdat iedere verzekeraar een andere premie vraagt voor de zorgverzekering, is een zorgverzekering vergelijken heel verstandig.

Voordelen PMA zorgverzekeraar

 • Kies je eigen huisarts, tandarts en alle ziekenhuizen in Nederland
 • Ondergebracht bij een van de grootste verzekeraars van Nederland
 • Het grootste zorgcollectief van Nederland

Basisverzekering PMA (2024)

Bij PMA boden ze een aantal basisverzekeringen aan. Dit waren de Menzis Basis Voordelig, Menzis Basis en de Menzis Basis Vrij. De basisverzekering is verplicht en wat er wordt vergoed vanuit de basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Dit wordt bepaald door de overheid. Het verschil tussen de verschillende basisverzekeringen is hoeveel vrijheid je wilt qua zorgverlener. Bij de restitutiepolis heb je 100% keuzevrijheid en wordt de rekening voor je betaald. Hier betaal je wat meer premie voor. Bij de andere polissen moet je naar een gecontracteerde zorgverlener toe. Dit zijn er bij de naturapolis gelukkig erg veel.

Aanvullende zorgverzekering PMA

Wil je graag extra zekerheid? Dan kon je bij de PMA zorgverzekering een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je hebt de keuze uit de volgende pakketten:

 • ExtraVerzorgd 1
 • ExtraVerzorgd 2
 • ExtraVerzorgd 3
 • JongerenVerzorgd
 • Aanvullend
 • Extra Aanvullend

Je krijgt dan bijvoorbeeld een vergoeding voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en spoedeisende hulp in het buitenland.

Tandartsverzekering PMA

Je kon er ook voor kiezen om de kosten van de tandarts te verzekeren. Dit doe je met een PMA tandartsverzekering. PMA boodt hiervoor de volgende verzekeringen:

 • TandVerzorgd 250
 • TandVerzorgd 500
 • TandVerzorgd 750

Je kiest zelf het pakket dat bij jouw wensen past. Ieder pakket dekt een ander bedrag per jaar of percentage per rekening. Ga je alleen voor controle naar de tandarts? Dan is een tandartsverzekering vaak niet nodig. Het is dan voordeliger om de rekening zelf te betalen.

Premie PMA

Hieronder vind je de premie van PMA.

Jaar Restitutie Natura Budget
2022 € 136,56 € 126,59 € 119,00
2021 € 133,00 € 123,50 € 117,00
2020 € 126,35 € 116,85 € 111,00
2019 € 113,50 € 110,71 € 106,25
2018 € 110,71 € 107,92 € 100,25
2017 € 110,71 € 107,92 € 100,25
2016 € 99,32 € 96,76 € 88,00
2015 € 91,00 € 88,50 € 85,25

Eigen risico PMA

Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalde je een eigen risico van 385 euro. Dit geldt niet voor kinderen. Zij zijn tot 18 jaar gratis verzekerd. Je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen tot 885 euro. In ruil hiervoor krijg je een flinke korting op de premie. Doe dit echter alleen als je verwacht geen zorgkosten te maken.

Waarom vergelijken via Zeker.com

Al meer dan 10 jaar vind je via Zeker.com de beste deals voor al jouw vaste lasten! Want te veel betalen wil natuurlijk niemand. Via Zeker.com vind je naast de goedkoopste verzekeringen, ook de beste deals voor jouw energiecontract of sim only abonnement. Alle vaste lasten kun je via ons vergelijken. In een paar stappen vergelijk je eenvoudig meerdere aanbieders. Zo ben je altijd verzekerd van de beste deal! 

> Meer over Zeker.com

Vast lasten vergelijken

Ervaringen met de PMA Zorgverzekering

Vanwege een goede gezondheid weinig mee van doen. De premie is natuurlijk schandalig omhoog gegaan, plus 10 euro, terwijl de maatschappij zeer veel geld in kas heeft. Volgens de directie noodzakelijk maar wist dit niet goed uit te leggen bij Witteman op zondag. Minister Schippers praat toch met deze afzetters of toch niet??? Enige plus is de jaarlijkse bonus ad. 33,- euro. Niet vergeten aan te vragen in nov. of dec.! Kan ook met terugwerkende kracht indien u het al jaren niet gedaan heeft.

Het gaat om PMA/Menzis.Prima passend pakket.Al jaren goede ervaringen met Menzis.Vergoedingen worden duidelijk afgehandeld en uitbetaald.Via Menzis kun je meedoen met "Samen Gezond";door diverse aktiviteiten (fietsen,puzzelen,automatisch betalen) kun je punten verzamelen en in totaal € 240,= per jaar cash terug ontvangen (op je aanvullende verzekering).In nov/dec zelf even de bonus bij PMA aanvragen:dit jaar €33,=cash van hen terug gekregen.Vergoeding voor fysio en osteopathie is prima geregeld (veel verzekeraars vergoeden maar €35,= tot €45,= max. per dag bij osteopaat;valt onder alternatieve geneeswijze).Vragen en/of klachten worden duidelijk afgehandeld!

direct overzicht via mijn Menzis, goede vergoedingen

Zorgverzekering in 2015 afgesloten. Met grote getallen kon ik kiezen uit 2 bedragen voor het eigen risico. 0 en 500 euro. Nu blijkt het een jaar later te gaan over 500 euro vrijwillig eigen risico (bovenop het verplichtte ). Pma geeft niet thuis. Dit is onduidelijk op de website weergegeven

De gekozen score is vrij gevoelsmatig. Inzicht in kwaliteit van andere is minimaal.

Met grote letters geven ze korting aan, en later betaal je meer. Het blijkt om een bonus te gaan. Pas op als je bij deze verzekering gaat ze zetten je op het verkeerde been. Ondertussen vangen ze daardoor extra rente. In januari ben ik zeker weg.

Op advies van mijn huisarts per 19 januari 2015 werd ik doorverwezen naar de basisggz (psycholgenpraktijk) Daar vertelde men mij dat helaas het omzetplafond – c.q. volumeafspraken – met met de verzekeraar al medio januari bereikt was. Kon er dus niet meer terecht. Ik vind ben zeer verbaasd en vind het een zeer slechte zaak dat PMA/Menzis zulke kleine volumes inkoopt dat het na 6 weken al niet meer mogelijk is om bij een door de huisarts geadviseerde en behandeld te worden. Menzis gaf telefonisch als reden aan dat er weinig klanten zitten in mijn regio (Nijmegen e.o.).

Wij zijn al langer via PMA verzekerd en waren eigenlijk vergeten onze bonus aan te vragen. Even gebeld en advies gekregen een bericht te sturen en al vrij snel keurige reactie terug en inmiddels ook gewoon alles uitgekeerd gekregen. De informatie op de website is duidelijk maar als je het pas achteraf gaat lezen dan krijg je inderdaad zure reacties. Aan de andere kant, je krijgt uiteindelijk gewoon de bonus (wij zijn het bewijs en nee we hebben geen belang bij of met PMA). Wij hebben verder ook nooit problemen gehad. Declareren gaat makkelijk en het geld staat vaak al binnen een paar dagen op de rekening.

Voel me opgelicht door deze aanbieder met misleidende informatie op website. Helaas zit hier aan vast. Maar hebben al volop getwittert en gefacebooked dat deze maatschappij niet te vertrouwen is.

De website van PMA is misleidend met betrekking tot de prijs. De factuur die PMA stuurt is veel hoger dan wat op de site vermeld staat. Het blijkt om een 'cashback aktie' te gaan waarbij je zelf in november 2015 actie moet ondernemen om een deel van het geld terug te krijgen. Veel mensen zullen dit vergeten of te laat zijn. De klantenservice is ook vrij onbeleefd en laat mij niet uitpraten. Voor annuleren verwijzen ze door naar Menzis die vervolgens van niets weet. De klantenservice Menzis zelf is overgens correct. De vergelijker van de consumentenbond is ook niet duidelijk: uit niets blijkt het om een cashback actie gaat. Een vergelijkingssite geeft wel je juiste (gefactureerde) prijs.

De website van PMA is zeer misleidend. In de premie berekening wordt uitgegaan van de zgn. PMA bonussen. Er wordt echter niet bij verteld dat je deze bonussen pas vanaf 1 november 2015 kunt aanvragen (ik ga er van uit dat je geen bonussen krijgt als dit per ongeluk zou vergeten). De premie die je maandelijks betaalt valt daardoor 25 euro hoger uit dan dat in de premie berekening voorgespiegeld wordt. Een telefoontje hierover met PMA leverde mij het commentaar op dat ik ook eerst de hele website had moeten doorlezen voordat ik de polis afsloot. Lijkt me niet echt klantvriendelijk, PMA zou dit mi beter moeten vermelden. Ook vraag ik me af of er vwb de uitbetaling van de bonus nog andere voorwaarden gelden, waardoor je al dan niet in aanmerking komt voor de bonussen? De website is hier mi niet echt duidelijk in.

Misleiding. Er is sprake van een instapbonus. Als je in 2014 al verzekerd was via pma, krijg je deze in 2015 niet meer. In het berekeningsscherm wordt echter niet gesproken over een instapbonus maar over 'pma bonussen'. Dan bedenk je niet dat daar een instapbonus bij hoort die je maar één keer krijgt. Aan de telefoon wordt door pma domweg ontkend dat dit geen duidelijke informatie is.

De lage PMA-premie die de consumentenbond vermeldt in de zorgvergelijker is alleen voor nieuwe klanten. Voor bestaande klanten van PMA is de premie een stuk hoger hoger; kan wel 10 euro per maand schelen. Daar kom je pas achter na gezoek in alle voorwaarden. Jammer, het zet je op het verkeerde been als je aan het vergelijken bent.

PMA is de ultieme low budget zorgverzekeraar, maar verwacht niet altijd 100% vergoeding over je declaraties, vergoedingen etc.

Na ontvangst van een mailing van mijn zorgverzekering bleken de premiebedragen veel lager te liggen dan welke op mijn nieuwe polis 2015 staan. Bij navraag bleek dat deze bedragen gelden voor nieuwe klanten. Erg misleidend en ik krijg er als trouwe,reeds bestaande klant, een wrange smaak van.

Ik ben ooit eerder verzekerd geweest via pma. Nu hebben ze waarschijnlijk bezuinigd op de klantenservice want bij vragen wijzen ze je alleen nog maar door i.p.v het antwoord zelf uit te zoeken voor je. Heel klant onvriendelijk vind ik. Zoek een andere.

Uiteraard blijft het goed opletten met het afsluiten van een zorgverzekeraar middels collectief etc. Maar dat het bonussen verhaal erg misleidend is, vind ik wat overdreven omdat het er wel duidelijk bij vermeld staat. Alles is tegenwoordig goed opletten! Ik moet zeggen dat ik via PMA een prima Menzis verzekering heb. Veel met kind en zelf in het ziekenhuis doorgebracht en nergens echte verrassingen gehad. Ik heb veel extra kosten die o.a. bij andere verzekeraars heel wat duurder uitvallen. Wat mij betreft een prima collectief voor mensen die dat bij Menzis willen blijven en zelf geen werkgeverscollectief hebben. Ook dit jaar ga ik weer na welke aanvulling er voor ons belangrijk wordt, kraamzorg, steunzolen, schoeisel, fysio etc. Kijk goed naar je eigen behoefte aankomend jaar en lees de voorwaarden goed. Dan is Menzis vaak zo gek nog niet. En via PMA prima qua kosten. Helaas ben ik in 2015 wellicht wel 10 euro duurder uit per maand voor hetzelfde pakket…..Dat is niet aan PMA te wijten. Dat is de Europese politiek. En nee, totaal geen belang in de aandelen van beide partijen die ik benoemd heb!

Premie berekening is MISLEIDEND ! De premie wordt berekend INCLUSIEF de z.g. "eenmalige" bonuskorting die echter pas eind van het jaar is op te vragen:( Wij kregen een polis van Menzis waaruit bleek dat de premie dik 10 Euro per maand MEER was. Bellen met PMA 0180 320264 en dan krijg je het antwoord dat er pas EIND van het jaar een bedrag van € 128,– als bonus terugbetaald zal gaan worden. U begrijpt zeker wel waarom PMA bij praktisch alle vergelijkingssites bovenaan staat? Pure MISLEIDING want in geval dat dit duidelijk aangegeven was geweest had ik nooit voor deze verzekering gekozen. Is dus weer terug naar de oude zorgverzekering met alle narigheden (opzeggen en weer aanmelden) van dien:( Mensen kijk uit voor deze bedriegers en stap (eventueel na het ontvangen van de bonus) over naar een andere zorgaanbieder ! Zal ook zeker een klacht indienen bij de consumentenbond.

Zit al jaren bij PMA / Menzis, nooit klachten gehad en altijd snel mijn declaraties terugbetaald! Klantenservice reageert erg snel. Een aanrader dus!

Zeer tevreden over de gratis klantenservice. Ik heb mijn probleem voorgelegd en zij hebben mij zeer goed geadviseerd. Ik ben telefonisch overgestapt.

klantenservice heeft alle tijd voor je vragen op alle onderdelen van PMA. Geen gehaast en afraffelen, duidelijkheid en service voorop!

Ben al een paar jaar via PMA verzekerd bij Menzis. Niks mis mee, een stuk goedkoper en gewoon alles direct met de verzekeraar af te handelen. Declaraties echt super snel uitgekeerd! Krijg nu via PMA ook nog eens korting op de sauna!

Ik ben erg tevreden over PMA. Scherpe premie en ook leuke andere kortingen.

Prima verzekering voor een goede prijs! Ik ben zelf al jaren via PMA bij Menzis verzekerd. Je kunt bij heel veel ziekenhuizen terecht. Nooit problemen gehad met declaraties.

Premietarieven zijn misleidend want daar zit de "Bonuskorting" al bij inbegrepen Hun vanaf tarief is geldt dus alleen voor het eerste jaar, want alleen dan ontvang je (na een jaar!) een instapbonus van €46 p.p. Lijkt wel een telefoonabonnement, daar zijn ze ook zo goed in dat soort lokkertjes. Overstappen dus na 1 jaar! Tenzij je kind orthodontie nodig heeft, want dat mag je het eerste jaar helemaal zelf betalen (wachttijd 1 jaar). Ook de vergoedingen van de aanvullende tandartsverzekering zijn karig en erg onduidelijk en cryptisch omschreven.

al jaren een tevreden klant van Menzis via PMA al diverse keren in verschillende ziekenhuizen gelegen en nooit problemen met de verzekering…TOP

Kijk eens naar dat gedoe van die bonussen……op de forumsite van RADAR. Ik stap niet over. Wat een flauwe kul zeg……

Jouw mening telt ook. Deel je beoordeling met anderen!

Beoordelen