Wat betekent een medische selectie bij je zorgverzekering?

Iedereen in Nederland dient verplicht een zorgverzekering in het bezit te hebben. Tenminste dit geldt voor de basisverzekering, ook wel het basispakket genoemd. Dit pakket bevat alle onderdelen die noodzakelijk zijn in het geval van een ongeval of bijvoorbeeld vervoer naar een ziekenhuis.

Maak jij daarna gebruik van een zorgverlener, denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen? Dan komen er aanvullende voorwaarden bij kijken. Zoals eerder gezegd is de inhoud van een basispakket exact hetzelfde. Alleen onderscheid deze zich in de dekking van de zorg, dit wil zeggen gecontracteerde zorg of juist niet. Dit heeft te maken met de soort polis die jij kiest

  • Budgetpolis: zeer beperkte keuzevrijheid
  • Naturapolis: beperkte keuzevrijheid
  • Combinatiepolis: ruime keuzevrijheid
  • Restitutiepolis: volledige keuzevrijheid

Het verschil zit dan ook in de prijs, zo heb je dit jaar een budgetpolis vanaf 108,25 euro per maand. En de duurste restitutiepolis is 152,90 euro per maand. Exact een verschil van meer dan 500 euro op jaarbasis.

medische selectie zorgverzekering

Medische selectie bij aanvullende zorgverzekeringen

Naast de basisverzekering, bestaat er de mogelijkheid om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit kun je doen om bijvoorbeeld een werelddekking te kiezen, een aanvullende tandartsverzekering of een aantal behandelingen fysiotherapie.

Het merendeel van de aanvullende verzekeringen is voor iedereen af te sluiten, echter als we naar de tandarstenpolissen kijken boven de 1.000 euro en de onbeperkte fysiotherapie behandelingen dan staat daar ineens medische selectie vereist.

Wat is dan een medische selectie?  Wat betekent dit nou precies?

Een medische selectie wil zeggen dat de zorgverzekeraar gaat controleren wat op dit moment jouw zorgverbruik is.  Kortom, eigenlijk best logisch je kunt ook geen autoverzekering afsluiten nadat je een ongeluk heb gehad met je auto.

De zorgverzekeraar wil graag vooraf weten waar hij aan toe is, en of het dus ook voor hen interessant is om jou een betreffende polis te geven. Zo kan het zijn dat er aanvullende vragen worden gesteld, waar jij naar waarheid op antwoord dient te geven. Ook kan het zijn in het geval van de tandartsendekking dat er een verklaring van de tandarts noodzakelijk is over de staat van jouw gebit op dit moment.

Help, wat kun je dan kiezen?

Heb jij behoefte aan een zorgverzekering met een aanvullende dekking voor een specifiek onderdeel? En is er voor dit onderdeel een medische selectie gewenst? Dan heb je twee mogelijkheden.

  1. Je maakt op dit moment nog geen gebruik van een zorgverlener, en bent in goede conditie en ziet geen reden tot afwijzing? Vul dan gewoon de aanvullende vragen naar waarheid in en sluit de verzekering af.
  2. Weet jij eigenlijk vooraf al dat je dit wel gebruikt? Dan kun je het beste een pakket kiezen wat er net onder zit, waardoor je zonder medische selectie toch gebruik kunt maken van een aantal van deze behandelingen zonder medische selectie.

Let op: De vragen van de zorgverzekeraar dienen altijd naar waarheid worden ingevuld. Doe je dit niet en blijkt achteraf dat jij niet de waarheid heb gesproken? Dan kun je worden aangemerkt als fraudeur en worden ontzet uit deze polis.

Bekijken welke polis bij jou past? Start met vergelijken

Dan kun je op een eenvoudige wijze de zorgvergelijker invullen, deze selecteert aan de hand van jouw specifieke wensen een zorgverzekering. De zorgverzekering die het beste aansluit op jouw wensen komt bovenaan te staan in de resultaten. Deze zijn gerangschikt op basis van prijs, zo heb je altijd de goedkoopste zorgverzekering die bij jou past!

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 9 december 2021
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 15 november 2023