Wintersporten? Draag een helm!

18 februari 2010

De Europeesche en de Nederlandse Ski Vereniging brengen veiligheid en preventie tijdens de wintersport onder de aandacht met de ‘Helm op’-campagne.

Voorafgaand aan de krokusvakantie is er extra ruchtbaarheid aan de campagne gegeven door onder meer een uitdeelactie. Hierbij zijn in het centrum van Utrecht, waarvandaan de meeste internationale wintersportbussen vertrekken, kinderhelmen uitgedeeld.

De Europeesche is samen met de Nederlandse Ski Vereniging de ‘Helm op’ campagne gestart omdat de meeste Nederlanders zichzelf nog steeds onvoldoende beschermen tijdens de wintersport. Blijkbaar wordt behoorlijk onderschat hoeveel letselschade er voorkomen zou kunnen worden.

Uit recent ons recente wintersportonderzoek (december 2009) blijkt dat veel Nederlanders geen helm opdoen wanneer zij de piste opgaan. Maar liefst 78% zegt geen helm te dragen wanneer zij van de piste afrazen. Een derde vindt het niet comfortabel omdat hiermee het zicht en de bewegingsvrijheid zou worden beperkt. Een kwart (26%) daarvan vindt het niet nodig en is niet bang voor ongelukken tijdens de wintersport. Dus gaan Nederlanders massaal zonder helm de piste op.

Consument en Veiligheid onderstreept het belang van het dragen van een helm. Zij stelt dat het risico op hoofdletsel met 29% tot 56% wordt verkleind wanneer je als wintersporter een helm draagt! Op de site voorkomblessures.nl kun je meer vinden hoe je blessures kunt voorkomen.