Persbericht: “Grote premieverschillen tussen autoverzekeringen”

Verschillen lopen op tot bijna € 1.300 per jaar

Alkmaar, september 2021

Sinds de coronapandemie werken veel mensen vanuit huis en worden er een stuk minder kilometers gereden. Een goed moment om de autoverzekering weer eens onder de loep te nemen. Zeker nu ook uit onderzoek van vergelijkingssite www.zeker.com blijkt dat de premieverschillen tussen dezelfde autoverzekeringen op kunnen lopen tot € 1.300 per jaar.

Premieverschil van bijna € 1.300

Zeker.com vergeleek honderden autoverzekeringen met elkaar en constateerde dat er flinke premieverschillen zijn tussen verzekeraars. Als voorbeeld; Een 35 jarige uit Amsterdam met een Mini Cooper en 1 schadevrij jaar, betaalt voor een allrisk autoverzekering zonder eigen risico bij Univé een maandpremie van € 137,38. Terwijl dit bij Centraal Beheer maar liefst € 245,36 per maand kost. Een verschil van € 1.295,76 per jaar voor een soortgelijke dekking. 

Exact dezelfde autoverzekering tot € 204 duurder bij de buren

Zeker.com onderzocht ook of er premieverschillen zijn tussen buren waarbij exact dezelfde auto gegevens werden gebruikt om de premie te berekenen. En daar kwamen grote verschillen uit. Zo betaalt een 35 jarige die woont aan de Lijnbaanstraat in Zaandam en zijn Renault Kadjar allrisk wil verzekeren bij verzekeraar Unigarant een maandpremie van € 183,56. Zou hij één huis verder wonen, dan betaalt hij € 166,51 per maand. Een verschil van maar liefst € 204 per jaar. “Onbegrijpelijk en lastig uit te leggen”, aldus Koning van Zeker.com.


Peildatum: 30-08-2021

Verlagen kilometrage scheelt honderden euro’s

Ook het verlagen van het kilometrage levert flinke verschillen op. Bij het afsluiten van een autoverzekering vraagt de verzekeraar vaak naar het aantal kilometers dat een nieuwe klant per jaar verwacht te gaan rijden. Dit wordt het kilometrage genoemd. Mede op basis daarvan wordt de premie van de autoverzekering bepaald. Nu veel mensen vanuit huis werken, en daarmee het woon-werkverkeer maar ook vakanties vervallen, rijden Nederlanders veel minder kilometers. Ook in de toekomst lijkt thuiswerken eerder norm dan uitzondering. “Wie zijn kilometrage aanpast bij zijn huidige verzekeraar kan soms wel € 200 per jaar besparen. Veel verzekeringen zijn per dag aan te passen, dus met één belletje kun je dit al regelen en veel geld besparen”, aldus Femke Koning van Zeker.com. Bekijk hier of jij kunt besparen als je het kilometrage aanpast. 

Rekenvoorbeeld

Een verzekerde uit Alkmaar met een Opel Corsa en 3 schadevrije jaren kan voor een allrisk dekking en een kilometrage van meer dan 25.000 voor € 88,92 terecht bij ABN AMRO. Rijdt de verzekerde door corona nu minder en past hij het kilometrage aan naar 7.500, dan betaalt hij € 72,29 per maand. Een besparing van zo’n € 200 per jaar. Ook bij andere verzekeraars ziet Zeker.com deze verschillen.


Peildatum: 30-08-2021

Overigens wordt het kilometrage niet bij alle verzekeraars gebruikt bij het bepalen van de premie. Zo betalen klanten van onder andere verzekeraars AEGON, Centraal Beheer en FBTO dezelfde premie bij een laag of hoog kilometrage. 

Voorkom oververzekering

Tot slot laat Koning weten dat het aanpassen van de dekking na verloop van jaren ook een flinke besparing kan opleveren. “Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken daar nooit meer naar om. Iedereen is natuurlijk vrij om een dekking te kiezen, maar een oudere auto allrisk verzekeren is vaak zonde van het geld. Deze dekking is met name geschikt voor auto’s tot 6 jaar. Daarna is een overstap naar een goedkopere WA beperkt casco dekking vaak interessanter. Is de auto ouder dan 10 jaar, dan is een WA dekking vaak al voldoende.” aldus Koning.

Vergelijken loont

Verzekeraars bepalen zelf de premies van hun verzekeringen. “Hierdoor ontstaan er grote verschillen. Je autoverzekering vergelijken loont daarom al snel en kan zomaar honderden euro’s opleveren”, aldus Koning.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn