Wat dekt de zorgverzekering bij corona?

Corona heeft grote impact op 2020 gehad en waarschijnlijk ook op 2021. Ook roept het veel vragen op voor de zorgverzekering. Wat wordt er nou wel en niet vergoed? En wat nou als je in het ziekenhuis terecht komt met corona? Ook is er angst om dit jaar over te stappen van zorgverzekering vanwege corona, maar is dat wel terecht? We leggen het hieronder uit.

Wat dekt de basisverzekering bij corona?

We starten met de basisverzekering. Hieruit wordt al veel zorg vergoed, ook als je corona hebt. Ga je langs de huisarts vanwege corona klachten of heb je een online consult? Dan dekt de basisverzekering dit en betaal je geen eigen risico. Zijn de klachten heftiger en moet je naar het ziekenhuis? Dan wordt dit ook vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaal je ook geen eigen risico. Ook als je wordt overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, ben je gewoon gedekt. Dat geldt ook als je een budget of natura basisverzekering hebt of als het ziekenhuis niet gecontracteerd is.

Extra zorg toegevoegd aan basisverzekering

In 2021 is extra corona herstel zorg opgenomen in de basisverzekering. Hiervan kun je gebruik maken als je vanwege corona ernstig ziek bent geweest of in het ziekenhuis hebt gelegen. Let op: Je hebt een indicatie nodig van de huisarts of medisch specialist. Je betaalt hiervoor wel je eigen risico. Dit is:

  • Dieetadvies: max 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)
  • Ergotherapie: max 8 behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
  • Fysiotherapie- en oefentherapie: max 50 behandelingen

Vergoeding coronatest

  • GGD; Een coronatest via de GGD wordt betaald door de zorgverzekeraar. Je betaalt geen eigen risico.
  • Huisarts; Een coronatest door de huisarts wordt ook betaald door de verzekeraar. Je betaalt geen eigen risico.
  • Ziekenhuis; Ook een coronatest door het ziekenhuis wordt betaald door de zorgverzekeraar. Je betaalt dan mogelijk wel eigen risico.

Vergoeding coronavaccin

In 2021 start het vaccinatieprogramma tegen corona. Naar alle waarschijnlijkheid worden de vaccinaties vergoed door de overheid.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn