Persbericht: Zorgpremies voor veel Nederlanders onbetaalbaar

De zorgpremies zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Ook dit jaar stijgt de zorgpremie flink. Veel Nederlanders hebben moeite om de premie voor de zorgverzekering te betalen blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Zeker.com

Zorgpremie niet meer op te brengen

Zeker.com voerde een onderzoek uit onder 1.781 respondenten. Hieruit bleek dat 47 procent moeite heeft met het betalen van de zorgpremie. Nog eens 22 procent geeft aan de premie helemaal niet meer op te kunnen brengen. Het overige deel, 31 procent, heeft geen moeite met het betalen van de premie.

192.000 Nederlanders wanbetaler zorgpremie

Uit gegevens van het CAK blijkt bovendien dat er ruim 192.000 mensen zijn aangemeld als wanbetaler. Zij hebben een betalingsachterstand van zes maanden of langer voor de zorgverzekeringspremie. “En dat zijn alleen nog maar de mensen met een betalingsachterstand van meer dan 6 maanden. Moet je nagaan als je ook iedereen met een kortere betalingsachterstand zou meenemen”, aldus Leon Schouten van Zeker.com. Hij verwacht dat dit aantal het aankomende jaar alleen maar toeneemt. Niet alleen door de stijging van de zorgpremie, maar ook doordat veel mensen hun baan zullen verliezen als gevolg van de corona crisis. Zeker als straks de financiële steunpakketten vanuit de overheid minder worden of stoppen, zullen meer mensen moeite hebben met het betalen van de zorgpremie.

Hoofdpijndossier

Ondanks dat zorgverzekeraars actief bezig zijn met het treffen van betalingsregelingen en vroegsignalering, blijft het een hoofdpijndossier. Veel om mee te slaan hebben ze immers niet. Als iemand bloedend op straat ligt, wordt diegene alsnog met de ambulance opgehaald. Of deze persoon zijn zorgpremie nu wel of niet betaalt. 

Zorgverzekeraars en gemeenten werken ook steeds beter samen op het gebied van vroegsignalering en hebben hiervoor recent het convenant Vroegsignalering schulden getekend. Alsnog verwacht Schouten dat dit niet genoeg is. “Natuurlijk is het goed dat er sneller ingegrepen wordt door gemeenten en verzekeraars, maar de hoge zorgpremie blijft en zal de komende jaren alleen maar verder stijgen.”

Zorgkosten soms wel 20 procent van het salaris

De zorgpremie stijgt komend jaar bij een aantal verzekeraars tot bijna 9 procent. Uit een berekening van Zeker.com blijkt dat een gezin met twee volwassen kinderen in 2021 al snel zo’n 6.800 euro per jaar aan zorgpremie betaalt. En dat voor slechts de basisverzekering met vrije zorgkeuze en een tandartsdekking tot 250 euro. 

Met de huidige zorgtoeslag regels zou het gezin met een gezamenlijk inkomen van 40.000 euro geen zorgtoeslag ontvangen. De jaarlijkse premie die ze alleen al voor de zorgverzekering betalen komt in dit geval op 17 procent van het salaris uit. Naast de kosten van de zorgpremie kunnen de kosten nog verder oplopen vanwege onder andere het eigen risico van 385 euro per persoon, hulpmiddelen, fysiotherapie en de eigen bijdrage voor medicijnen. Hierdoor kan het al snel gebeuren dat de zorgkosten voor dit gezin stijgen naar meer dan 20 procent van het jaarsalaris.

Financiële problemen 

De steeds hogere premie van de zorgverzekering en de stijgende zorgkosten zorgen voor financiële problemen bij veel Nederlanders. Dit ziet ook Carly Sieval, eigenaar van Heerhugowaard Bewindvoering. “Ook bij ons in de praktijk zien we dat veel mensen door de hoge zorgpremie en zorgkosten in financiële problemen komen. Deze kosten kunnen zij niet meer voldoen waardoor zij het ene gat met het andere gat vullen. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk een algehele problematische schuldensituatie. Ik verwacht dat er volgend jaar nog meer mensen onder bewind worden gesteld door de stijgende kosten en de financiële problemen die dit met zich meebrengt.”, aldus Sieval.

Zorgverzekering kan vaak honderden euro’s goedkoper

Voor aankomend jaar zitten we al vast aan de recent bekendgemaakte zorgpremies. Toch weet Schouten dat veel Nederlanders onnodig veel betalen voor de zorgverzekering. In de afgelopen 6 jaar is 69 procent niet overgestapt van zorgverzekeraar. Dit terwijl de premies in de tussentijd enorm zijn gestegen. Het vergelijken van zorgverzekeringen kan daarom veel geld opleveren. Een gezin dat al een aantal jaar bij dezelfde zorgverzekeraar zit kan al snel honderden euro’s goedkoper uit zijn.

10 December is dit bericht verschenen bij Hart van Nederland. Bekijk hier het filmpje.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn