Onna-onna eerste autoverzekering met leesbare voorwaarden

10 juni 2010

Onna-onna introduceert als eerste een autoverzekering met voorwaarden die door 95% van de Nederlanders te begrijpen zijn.

Het is een veelgehoorde klacht: voorwaarden van verzekeringen zijn onleesbaar en lang. De nieuwe voorwaarden zijn geschreven op het zogenaamde taalniveau B1; zijn deze eenvoudig te lezen en bevatten.

Voorwaarden vaak te lastig

Door recent onderzoek van hoyhoy.nl werd bevestigd wat iedereen al wist: verzekeringsvoorwaarden zijn vaak te lang en te moeilijk geformuleerd.
Gevolg is dat klanten niet goed begrijpen wat hun rechten en plichten zijn. Ook de AFM (Autoriteit Financiële Markten) hamert al jaren op helder geschreven voorwaarden.
Onna-onna heeft de handschoen opgepakt en korte, leesbare voorwaarden opgesteld.

“We hebben eerst gekeken wat eigenlijk noodzakelijk was om op te nemen in de voorwaarden. Dit hebben we vervolgens in eenvoudige zinnen opgeschreven. Resultaat is een kort document dat voor nagenoeg elke Nederlander te begrijpen is.”
– Lex Orie, directeur van Onna-onna

Vertrouwen als uitgangspunt

Uitgangspunt voor Onna-onna was de wens om klanten geen 60 pagina’s tellend boekwerk meer voor te leggen, maar een leesbaar overzicht van de belangrijkste afspraken tussen de klant en Onna-onna.
Samenwerking tussen specialisten De voorwaarden kwamen tot stand door een samenwerking met advocatenkantoor Stadermann Luiten, gespecialiseerd in verzekeringsrecht. Ook BureauTaal, gespecialiseerd in het eenvoudig formuleren van teksten, werkte mee. Zij legden de laatste hand aan de teksten, met als resultaat een document op taalniveau B1.
Onna-onna is op dit moment bezig met het herschrijven van de voorwaarden van haar andere verzekeringen.