Menzis investeert in zorg van de toekomst

12 juni 2010

Meer plezier in het werk voor de zorgverlener en meer tijd en aandacht voor de patient. Dat is ZorgPunt, een nieuwe landelijke keten van gezondheidscentra.

De arts kan weer gaan doen waarvoor hij of zij ooit koos: mensen dichtbij, in de wijk, gezond houden of beter maken. Zonder bureaucratie, zonder tijd te verliezen aan zaken die niets te maken hebben met de patient. En met oog voor ‘de hele Menz’. Dankzij intensieve samenwerking in het centrum met de fysiotherapeut, apotheker, psycholoog en verpleegkundige – allemaal in loondienst maar medisch onafhankelijk – wordt de patient snel, gericht en in samenhang geholpen. Met een veel betere bereikbaarheid dan we in Nederland gewend zijn en volledige keuzevrijheid voor de patient.

ZorgPunt logische reactie op resultaten Nationale Zorgenquete

Onlangs onderzocht Menzis met de Nationale Zorgenquete het werkplezier onder mensen die in de zorg werken. Bijna de helft van hen overweegt om over te stappen naar een andere sector. De werkdruk is hoog en je komt steeds minder toe aan de zorg voor de patient. Met de vergrijzing en verwachte bezuinigingen zal de werkdruk in de zorg alleen maar toenemen.
ZorgPunt biedt daarop een van de antwoorden: investeren in betere zorg dichtbij de klant, onder verantwoordelijkheid van de huisarts. Door langere openingstijden, door meer preventie, door meer tijd te nemen om te ontdekken wat achter de klacht van de patient, en door meer kleine ingrepen in het centrum te doen.
Zo kan worden voorkomen dat mensen onnodig in duurdere specialistische zorginstellingen terechtkomen. Met doorverwijzing naar bijvoorbeeld een ziekenhuis wanneer dat moet.

Concept van ZorgPunt goed gewaardeerd door de patient

ZorgPunt heeft als doel mensen zo lang mogelijk zelf aan het stuur van hun gezondheid te houden en zo veel mogelijk in hun eigen omgeving te behandelen. Dat is beter voor het welbevinden en daarmee voor het herstel. De zorgverleners worden daarbij niet langer afgerekend op het aantal patienten dat zij zien, maar op de resultaten: hoe voelen patienten zich? Hoe worden zij geholpen? Welk cijfer geven ze het centrum?
In Groningen werkt Menzis in Gezondheidscentrum West al jaren met enkele van deze uitgangspunten, en uit onderzoek van het NIVEL bleek dat de zorg beter dan gemiddeld was, de zorgverleners zich prettiger voelen en de klanten tevredener zijn – zij gaven een dikke 8 voor het centrum.
Blijere artsen, betere zorg en hogere patienttevredenheid, tegen lagere totaalkosten – dat is wat de zorg in Nederland duurzaam solidair, voor iedereen dichtbij en toegankelijk zal houden.

Menzis start met een keten van 18 centra

Met 2 bestaande gezondheidscentra van Menzis en zestien van Vitea begint ZorgPunt met 18 locaties. Die gaan de komende jaren werken volgens bovenstaand principe. Over 5 jaar moeten dat er 25 meer zijn. Daarvoor werkt Menzis samen met investeringsmaatschappij Reggeborgh, dat verstand heeft van opbouw van een bedrijf en visie heeft op duurzame zorg.
Daarbij staat de onafhankelijkheid van de artsen bovenaan. Zij zijn vertegenwoordigd in een Medische Raad, waarvan de voorzitter deel uitmaakt van de directie van ZorgPunt.
Zo zijn en blijven zij verantwoordelijk voor de zorgkwaliteit, terwijl alle rompslomp daaromheen voor ze wordt geregeld.