HEMA winnaar bij Thuiswinkel Awards 2008

27 maart 2008

De vak- en publieksprijzen voor de beste webwinkels van Nederland zijn gisteren bekend gemaakt tijdens de Nationale Thuiswinkel Awards 2008.

Winnaars vakprijzen

Een 15-koppige vakjury, onder voorzitterschap van Roel Pieper, bestaande uit vakgenoten en (hoofd-) redacteuren van mediapartners, beoordeelden de 177 inzendingen voor de vakprijzen aan de hand van vooraf opgestelde criteria en de ingezonden motivaties.

“De drie winaars van de vakprijzen laten de enorme sprong voorwaarts zien die webwinkels doormaken, zowel op het gebied van innovatie, starters of grote webwinkels.”
– Wijnand Jongen, secretaris Thuiswinkel Awards

Per vakprijs bleven 3 genomineerden over die op 13 maart een presentatie gaven aan de vakjury. Op basis daarvan zijn de volgende winnaars uit de bus gekomen:

  1. Zoover, Innovatie Award
  2. AnyMobile, Starter Award
  3. HEMA, Thuiswinkel Award

Over de Thuiswinkel Award voor HEMA

HEMA werkt vanuit een heldere visie: de winkelorganisatie wil een gemakkelijker en leuker bestaan bereikbaar maken voor alle bevolkingsgroepen. HEMA doet dat met ‘onverslaanbare basisartikelen’ voor het dagelijks leven. ‘Bijzondere eenvoud’ is de essentie van het merk HEMA. De webwinkel HEMA.nl betekent een belangrijke stap in het doorontwikkelen van de onderneming. Met de nieuwe site – die augustus 2007 live ging – creëerde HEMA een online variant van de vertrouwde winkels die in vrijwel elke Nederlandse winkelstraat zijn te vinden.

Het bedrijf won de vakprijs Thuiswinkel Award, omdat het in 2008 de meest opzienbarende prestatie heeft geleverd op het gebied van thuiswinkelen. De vakjury: “HEMA.nl is een zeer volledige site die prettig navigeert en naadloos aansluit bij wat HEMA is en wil zijn. Als bezoeker krijg je meteen het HEMA-gevoel. Dat is een unieke prestatie. Het team achter HEMA.nl heeft niet de zoveelste webwinkel gerealiseerd, de site is écht HEMA. Dit getuigt van inventiviteit, originaliteit en creativiteit.”

Twee overall winnaars

De publieksprijzen zijn vergeven in 10 categorieën die zijn onderverdeeld in de subcategorieën ‘Groot’ en ‘Klein’. Daaruit zijn twee overall winnaars voortgevloeid:

  • Bol.com: bleek de absolute favoriet in de subcategorie ‘Groot’ en is daarmee de ‘overall winnaar’: de webshop kreeg de allerhoogste cijfers en het meeste aantal stemmen van het publiek en mag zich daarom vol trots de ‘Beste Webwinkel van Nederland – Groot’ noemen.
  • ToolsXL: scoorde in de subcategorie ‘Klein’ het meeste aantal stemmen en kreeg de hoogste rapportcijfers toebedeelt door de consumenten. ToolsXL is daarmee de ‘Beste Webwinkel van Nederland – Klein’.

Winnaars publieksprijzen per categorie

Uit het onafhankelijke consumentenonderzoek, dat Q&A Research & Consultancy in opdracht van de Stichting Nationale Thuiswinkel Awards uitvoerde, kwamen nog 18 webwinkels, uit 10 categorieën als winnaars uit de bus. Een overzicht van de winnaars per categorie:

Winnaars categorieën Groot

Categorie Winnaar
Computer hard- & software 123inkt.nl
Cd’s, dvd’s, boeken, tijdschriften & games bol.com
Consumentenelektronica, huishoudelijke apparatuur & telefonie bol.com
Financiële diensten Rabobank
Handelsites Marktplaats.nl
Persoonlijke verzorging & levensmiddelen Yves Rocher
Mode Wehkamp
Reizen & vrije tijd Landal Greenparks
Sport, speelgoed, hobby & cadeau Conrad Electronic
Warenhuizen Wehkamp

Winnaars categorieën Klein:

Categorie Winnaar
Cd’s, dvd’s, boeken, tijdschriften & games Luisterrijk
Consumentenelektronica, huishoudelijke apparatuur & telefonie ToolsXL
Handelsites Poster.nl
Persoonlijke verzorging & levensmiddelen H2O Plus
Mode Pandorashop.nl
Reizen & vrije tijd Tickets & Events
Sport, speelgoed, hobby & cadeau EXPO
Warenhuizen Winkelvoorkinderen.nl

Record aantal deelnemende webwinkels bij publieksprijzen

Dit jaar meldden zich meer webwinkels dan ooit voor deelname aan de publieksprijzen. Van de 190 aanmeldingen zijn uiteindelijk 54 genomineerden overgebleven, waarop tussen 1 januari en 1 maart het meest is gestemd door de consumenten. Zij konden vervolgens tot 26 maart blijven stemmen, maar nu alleen nog op de genomineerden. Tegelijkertijd zijn de genomineerden vanaf 1 maart met rapportcijfers beoordeeld. In totaal is er maar liefst 928.422 keer gestemd door 265.001 consumenten en zijn er 90.000 valide enquêtes met rapportcijfers ingevuld.