500 euro besparen op je zorgverzekering?

Ieder jaar laten duizenden Nederlanders honderden euro’s aan besparingen liggen. De reden hiertoe is dat ze de afgelopen jaren nog nooit zijn geswitcht van zorgverzekering. Maar juist voor die groep kan er een flinke besparing in het vooruitzicht liggen, heb jij al bekeken wat jij dit jaar kunt besparen?

besparen zorgverzekering

Premieverschillen zijn enorm!

De prijsverschillen tussen de basisverzekeringen zijn jaar enorm in 2024, met een polis van 122,75 euro van Menzis en de ASR polis voor 170,95 euro. Dan spreken we jaarlijks over een bedrag van 578,40 euro voor hetzelfde basispakket!

De inhoud van het basispakket is overal hetzelfde. Alleen de keuze en vergoeding van gecontracteerde zorgverleners is anders. Maakt het jou niet uit naar welke zorgverlener je gaat? Dan kun je flink besparen door een goedkope zorgverzekering te nemen.

Nu hebben wij de meest uiteenlopende voorbeelden gebruikt die er mogelijk zijn, maar door te switchen kun je al snel honderden euro’s besparen. Dan hebben we het nog niet eens over de aanvullende zorgverzekering gehad maar enkel de basisverzekering!

Voor wie is overstappen interessant?

Zittenblijvers: de mensen die nog nooit een overstap hebben gemaakt, die kunnen het meeste geld besparen door te switchen. Vaak hebben ze een polis al tientallen jaren waar ze nooit actief naar hebben gekeken. Zo kan het zijn dat je nog verzekerd bent voor extra kraamzorg terwijl je 70 jaar bent. De zorgverzekeraar zelf zal je hier niet op wijzen.

Verzekerd via de werkgever: het is nog steeds bij veel consumenten een gedachte dat zij via hun werkgever een goedkopere zorgverzekering hebben dan een ander. Echter zijn de collectiviteitskortingen vanaf 2023 afgeschaft. Ga dan nu eens bekijken welke zorg jij nodig hebt in 2024 en wat er op de markt is, wij zijn ervan overtuigd dat je goedkoper uitkomt.

Gemeentepolishouders: Sinds jaar en dag zien wij polissen voorbij komen waarbij de gemeente de bijstandgerechtigen en lage inkomens voorziet van een zorgverzekering. Dit kan heel interessant zijn voor mensen die veel gebruik maken van gezondheidszorg. Echter zijn er ook veel mensen die geen zorg gebruiken! Dan ben je dus eigenlijk een paar tientjes per maand teveel aan het betalen voor iets wat jij niet nodig hebt!

Wat kun je nu het beste doen?

Het advies is eigenlijk heel simpel, bekijk goed welke soort polis je op dit moment bezit. Wat je betaalt voor deze zorgverzekering en wat je hiervoor terug krijgt. Als je hier een goed inzicht heb in deze gegevens, bekijk dan de zorgvergelijker, hier kun je stap voor stap doorlopen wat je wensen zijn voor de zorgverzekering van 2024. Uiteindelijk krijg je een advies die aansluit op jouw wensen, en bekijk dan de prijs, zit jij in een van bovenstaande groepen? Gefeliciteerd, dan kun je vast een hoop besparen! Start met jouw zorgverzekering te vergelijken.

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 22 november 2021
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 15 november 2023