Wat als je de zorgverzekering niet meer kunt betalen?

Veel mensen vragen zich af wat er gebeurt als je de zorgverzekering niet op tijd betaald. Wees gerust, het is echt geen probleem als je een keer vergeten bent om de premie op tijd te betalen. Wordt het echter een structureel probleem, dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Blijf je namelijk structureel ondanks meerdere herinneringen en aanmaningen niet betalen, dan word je aangemerkt als wanbetaler.

Wat gebeurd er als je bent aangemerkt als wanbetaler?

Zoals eerder gezegd, een wanbetaler ben je niet als je de premie een keer te laat hebt overgeboekt. Dit gebeurt wel nadat je 6 maanden geen betaling heb voldaan voor je zorgverzekering. Je kunt dan een aanmelding verwachten van het CAK, de instantie die hier wettelijk mee is belast.

Het CAK gaat op dat moment de zorgpremie innen, dit doen zij via je uitkering of via je werkgever. Ook de zorgtoeslag, indien men hier recht op heeft, zal worden overgeboekt naar het CAK in plaats van jou als persoon. Indien je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten, zal deze ook per direct worden gestopt en kun je hier geen aanspraak meer op maken.

De kosten voor deze zorgverzekering zijn hoger dan de “normale” zorgpremie, men noemt dit dan ook de bestuursrechtelijke zorgpremie en bedraagt 142,08 euro per maand. Dit bedrag betaal je net zo lang totdat alle schulden bij de verzekeraar zijn ingelost.

Advies bij betalingsproblemen

Heb je een betalingsprobleem, neem dan direct contact op met jouw zorgverzekeraar. Zij staan vaak aan jouw zijde om jou te helpen met het oplossen van dit probleem. Laat het niet oplopen tot een uitzichtloze situatie, want vaak helpt het je alleen maar verder in de problemen met hogere premies en extra kosten.

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 5 november 2021
Leon Schouten is directeur van Zeker.com. Regelmatig is Leon te zien in de media naar aanleiding van onderzoeken. Hij werkt inmiddels meer dan 14 jaar in de verzekeringsbranche.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 08 november 2021