Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een vanuit de overheid geregelde financiële bijdrage voor de kosten van de zorgverzekering. Deze toeslag is een tegemoetkoming voor de kosten van de zorgverzekering bij mensen zonder of met een laag inkomen. De Belastingdienst draagt zorg voor de aanvragen en de verstrekking van deze toeslag mits je hiervoor in aanmerking komt.

zorgtoeslag

Wanneer krijg je zorgtoeslag?

De Belastingdienst bepaalt aan de hand van een aantal factoren of jij recht hebt op het krijgen van een toeslag. Zij kijken dan onder meer naar je inkomen, je huidige financiële situatie maar ook bijvoorbeeld je spaargeld.

Enkele punten waar zij voor de zorgverzekering rekening mee houden:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je bent in het bezit van een Nederlandse nationaliteit
  • Je bent in het bezit van een Nederlandse zorgverzekering
  • Je inkomen is niet hoger dan 38.520 euro of met een (toeslag)partner 48.224 euro (2024)
  • Je vermogen is niet hoger dan 127.582 euro

Hoe kan je zorgtoeslag aanvragen?

Voldoe jij aan bovenstaande punten en denk jij recht te hebben op deze tegemoetkoming in je zorgkosten? Dan kun je eenvoudig op de website van de Belastingdienst een proefberekening maken.

Zorgtoeslag wijzigen of stoppen?

Zijn er veranderingen in je financiële situatie? Dan is het ten zeerste aan te raden om je inkomsten te veranderen op de website van de Belastingdienst. Zij bepalen dan of je zorgtoeslag stopt of wijzigt, doe je dit niet of te laat, dan dien je dit ten alle tijden terug te betalen aan het einde van het jaar.

Wanneer wordt de zorgtoeslag uitbetaald?

Iedere maand ontvang je rond de 20e de zorgtoeslag van de daaropvolgende maand. Voorbeeld op 20 januari ontvangt men de toeslag voor de zorgverzekering van februari.

Hoe kan je de zorgkosten verder verlagen?

Kom je niet in aanmerking voor de zorgtoeslag maar wil je wel graag een goedkope zorgverzekering in 2024? Dan kan het rendabel zijn om te starten met je zorgverzekering vergelijken.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Belastingdienst
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 3 november 2021
Leon Schouten is voormalig directeur van Zeker.com. Regelmatig is Leon te zien in de media naar aanleiding van onderzoeken. Hij werkt inmiddels meer dan 14 jaar in de verzekeringsbranche.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 14 november 2023