Een uitvaartverzekering voor je kind is dat nodig?

Je denkt er liever niet over na, de uitvaart voor je kind. Oftewel een uitvaartverzekering. Een ver van je bed show voor de meeste ouders, maar toch is het slim om je daarin te verdiepen en een aantal zaken te regelen. Ook als je zwanger bent is het goed om hierover na te denken. Een zwangerschap kan misgaan of je baby komt in de eerste weken te overlijden. In dit artikel geven wij je informatie over een uitvaartverzekering voor je kind.

Wat goed is om te weten dat tot 60 dagen na de geboorte je kind automatisch is verzekerd voor de basisdiensten van jouw uitvaartverzekering. Na deze periode is je kindje niet meer verzekerd. Je kindje kun je inschrijven of bijschrijven op jouw eigen uitvaartverzekering. Gelukkig is het bij de meeste uitvaartverzekeringen mogelijk om je kindje gratis mee te laten verzekeren. Soms kan dit wel tot het 18e of 21e levensjaar. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van het soort polis wat je hebt afgesloten.

uitvaartverzekering kind

Wat zijn de kosten voor een uitvaart van een kind?

De kosten voor een uitvaart van een kind zijn net zo duur als voor een volwassene. Een kind heeft net zo goed recht op een volwaardige uitvaart. En dat betekent helaas dat het een dure kostenpost kan worden. Als je kindje overlijdt ná een zwangerschapsduur van meer dan 24 weken, moet er volgens de wet een uitvaart plaatsvinden. Bij een miskraam vóór de 24e week van de zwangerschap is een uitvaart niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen om het kindje in de tuin of natuur te begraven. Al kiezen veel ouders wel voor een uitvaart. Een uitvaart voor een baby kost gemiddeld €1.000,-. Afhankelijk van de wensen van de ouders. Als je kindje iets ouder is kunnen de kosten oplopen van €4.000,- tot wel €10.000,-.

Individuele polis afsluiten voor je kind

Er is een mogelijkheid om een individuele polis voor je kind af te sluiten. De premie van deze verzekering is lager omdat de kans op overlijden van een kind een stuk lager is. Sluit je een speciale polis voor je kind af dan wordt er meteen waarde opgebouwd in de polis. Een individuele uitvaartverzekering is altijd overdraagbaar. Je kind kan op ieder gewenst moment de polis overnemen en de daarbij horende premie zelf gaan betalen. Als je besluit een individuele polis voor je kind af te sluiten dan zitten daar voor- en nadelen aan.

Voordelen eigen polis

 • De premie die je betaalt voor een pasgeboren baby is lager.
 • De premie blijft laag als je kind de verzekering na het 18e of 21e levensjaar overneemt.

Nadelen eigen polis

 • Sluit je een aparte uitvaartverzekering af voor je kind dan betekent het ook dat je extra premie moet betalen. Is je kind meeverzekerd dan betaal je in de meeste gevallen niets extra.

Kind meeverzekeren op eigen uitvaartpolis

Kies je ervoor om je kind mee te laten verzekeren op jouw polis? Dat kan maar heeft ook voor- en nadelen.

Voordelen kind meeverzekeren

 • Schrijf je je kind bij in jouw polis dan betaal je geen extra premie.
 • Bij een miskraam ben je ook verzekerd.

Nadelen kind meeverzekeren

 • Een kind dat staat bijgeschreven zal geen waarde opbouwen. Zodra hij of zij 18 of 21 jaar is moet je kind alsnog een eigen verzekering afsluiten en begint opnieuw met opbouwen.
 • Zodra de eerste periode van 30, 60 dagen, 6 maanden of een jaar is verstreken zal de dekking een stuk hoger worden.

Regeling voor kinderen per verzekeraar

In het volgende overzicht staat hoe het zit met de voorwaarden bij de verschillende verzekeraars;

UitvaartverzekeraarRegels voor kinderen
DELAKinderen niet gratis meeverzekerd. Een lage kinderpremie is mogelijk.
MonutaKinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Baby’s moeten binnen 30 dagen na de geboorte worden bijgeschreven.
ArdantaKinderen tot 21 jaar zijn meeverzekerd tot maximaal het hoogst verzekerde bedrag van de ouder.
NuvemaKinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd tegen maximaal 40 procent van de dekking van de polis van de ouder waar het kind is bijgeschreven.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

 • DELA
 • Monuta
 • Ardanta
 • Nuvema
 • Uitvaartverzekeringwijzer
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 9 december 2021
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 25 juli 2023