Kosten uitvaart

Een crematie of begrafenis kost veel geld. Dat wordt nog wel eens onderschat. Maar hoe hoog zijn de kosten van een uitvaart? Dat lees je op deze pagina. Ook kun je met behulp van onze tool zelf je uitvaart kosten berekenen.

Wat kost een uitvaart in 2022?

Hoeveel een begrafenis of crematie precies kost, dat verschilt per persoon. Het hangt sterk af van jouw eigen wensen. Een crematie in Nederland in 2022 kost tussen de 6.500 en 9.000 euro. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie. Dat komt door de grafkosten. Deze grafkosten verschillen sterk per gemeente en lopen uiteen van 800 tot 7.000 euro. Een begrafenis kost in 2022 tussen de 7.000 en 10.000 euro en is daarmee iets duurder dan een crematie. Veel mensen schatten de kosten van een uitvaart te laag in. Een groot deel van de mensen denkt dat een uitvaart ongeveer 5.000 euro kost. De uitvaart kosten liggen in de praktijk dus een stuk hoger. Heb je dit geld niet zomaar beschikbaar? Dan kun je hiervoor een uitvaartverzekering afsluiten.

Verschillende soorten kosten uitvaart

Elke uitvaart kost geld. Hoe hoog deze uitvaart kosten zijn, is voor iedereen anders. Bij een begrafenis betaal je kosten voor grafrechten en begraafkosten. En daarnaast de aanschaf en plaatsing van het grafmonument. Bij een crematie zijn er de kosten voor de crematie zelf en voor de asbestemming.

Daarnaast zijn er ook andere kosten voor een uitvaart. Zowel voor een begrafenis als een crematie. Deze kun je indelen in drie groepen:

 • Basiskosten
 • Plechtigheid
 • Persoonlijke wensen

Elke uitvaart heeft basiskosten. Of het nu een begrafenis of crematie is. Dit zijn de kosten voor een uitvaartverzorger, de laatste verzorging van de overledene, de opbaring en het rouwvervoer. Daarnaast komen er kosten voor de plechtigheid bij kijken. Denk hierbij aan de uitvaartdienst, bloemen, rouwkaarten en de catering. Vervolgens spelen de persoonlijke wensen een grote rol in de hoogte van de kosten voor de uitvaart. Wil je een standaard of luxe kist? Is de uitvaart in besloten kring of komt er een grote groep mensen? Komt er een rouwadvertentie in de krant? Dit bepaalt de kosten voor jouw uitvaart.

Kosten uitvaart 2022 op een rij

Wat kost een uitvaart? Dat vragen veel mensen zich af. Zoals je ziet komen er bij een uitvaart veel kosten kijken. Hieronder vind je de meest voorkomende uitvaart kosten in een overzicht.

Let op: Dit zijn de gemiddelde kosten. De kosten voor jouw uitvaart kunnen dus anders zijn. Zo lopen de grafrechten bijvoorbeeld sterk uiteen tussen gemeentes.

OnderdeelGemiddelde kosten
Uitvaartverzorger€1.800
Toeslag avond of weekend €200
Laatste verzorging €200
Opbaring thuis€650
Opbaring in uitvaartcentrum€675
Geen opbaring, maar gebruik koelruimte uitvaartcentrum€400
Standaard kist€500
Luxe kist€1.250
4 kistdragers€400
Vervoer naar uitvaartcentrum of woonhuis€250
Laatste vervoer overledene€265
Koffie en cake voor 50 personen€250
Uitgebreide catering (broodjes) voor 50 personen€750
Extra tijd condoleanceruimte per 30 minuten€200
Geluids- en/of beeldopname plechtigheid€65
Film- of fotorapportage€500
Rouwadvertentie regionale krant€500-€800
Rouwadvertentie landelijke krant€2.250
Rouwkaarten (100 stuks)€250
Standaard bloemstuk€110
Condoleanceregister€30
Eenvoudig natuurstenen grafmonument€1.000
Sierurn van natuursteen€500
Verstrooiing as bij crematorium€95
Sierurn bijzetten urnenmuur (5 jaar)€450
Crematorium kosten€1.000-€1.500
Grafrechten €3.200

Gemiddelde kosten uitvaart berekenen

Met onze tool kun je zelf berekenen hoe hoog de uitvaart kosten van jouw crematie of begrafenis zijn. Zo krijg je een indicatie van de prijs.

Kosten uitvaart vooraf bespreken

Als iemand overlijdt, breekt er een zware periode aan. Toch moet er in deze tijd veel geregeld worden. Gaat het om de kosten van de uitvaart? Dan is het van belang om zo scherp en zakelijk mogelijk te blijven. Dat lukt lang niet altijd. Het helpt daarbij als je met je nabestaanden van te voren vastlegt hoe jouw uitvaart eruit moet komen te zien. Hierbij kun je de volgende checklist gebruiken:

 • Wil je een begrafenis of crematie?
 • Wat voor kist wil je?
 • Wil je opgebaard worden? Zo ja, wil je dit thuis of in het uitvaartcentrum?
 • Wat zijn je specifieke wensen?
 • Heb je een uitvaart- of begrafenisverzekering? Zo ja, waar loopt deze en wordt er in natura of geld uitgekeerd?

Uitvaart kosten: handige tips

Niet veel mensen doen dit, maar je kunt bij verschillende uitvaartondernemers een offerte opvragen. Zo kun je vergelijken bij wie je het voordeligst uit bent. Let hierbij niet alleen op de prijs. Maar kijk ook goed naar welke diensten wel en niet bij de prijs zijn inbegrepen. Ook is het belangrijk om een klik met de uitvaartverzorger te hebben. Dit bepaal je bij de eerste ontmoeting, zodat je nog op zoek kunt gaan naar een ander. Het kan helpen om een lokale ondernemer te kiezen. Hij of zij kent alle lokale mogelijkheden. Je kunt veel zaken laten regelen door een uitvaartverzorger. Dat is fijn en neemt veel geregel uit handen. Toch kun je besluiten om een aantal dingen zelf te regelen. Dit scheelt in de kosten én sommige nabestaanden vinden het juist fijn om te doen.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

 • DELA 
 • Monuta
 • Consumentenbond
 • Uitvaartverzekeringwijzer.net
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 28 juli 2021
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 03 januari 2022