Wat is het basispakket van de zorgverzekering?

Iedere Nederlander is verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering, het gaat dan specifiek om de basisverzekering. Deze basisverzekering wordt ook wel het basispakket genoemd en is een onderdeel van de Zorgverzekeringswet. De overheid is belast met het bepalen wat er wel of juist niet in het basispakket zit en de inhoud van dit pakket verandert dan ook jaarlijks.

basispakket zorgverzekering 2022

Welke zorg zit er in het basispakket?

Zoals gesteld kan de inhoud van het basispakket jaarlijks wijzigen, het doel van dit pakket blijft echter wel dat iedereen toegang heeft tot de essentiële onderdelen van de zorg. Je kunt hierbij denken aan operaties of behandelingen bij chronische ziektes.

Voor een uitgebreid overzicht van de behandelingen, behandelmethodes en overige zaken die in het basispakket zitten verwijzen wij je graag naar de website van de Belastingdienst.

Kan het basispakket tussentijds wijzigen?

Het basispakket wordt altijd vastgesteld door de overheid en bekend gemaakt op Prinsjesdag, het pakket blijft dan in principe gelden voor het komende zorgseizoen. In dit geval de zorgverzekering 2024. In de praktijk zien we dat gedurende het jaar soms wel behandelingen worden toegevoegd, maar bijna nooit geschrapt worden. Je kunt dan denken aan nieuwe behandelingen, vaak met nieuwe medicatie die hoge kosten met zich meebrengen maar wel essentieel zijn voor de meest actuele behandelingen. Dit hebben we ook het afgelopen jaar gezien toen corona gerelateerde zorg werd toegevoegd in de loop van het jaar.

Wat kost het basispakket?

Zoals beschreven is de inhoud van het basispakket bij alle zorgverzekeraars exact hetzelfde. Toch zien we grote verschillen in de zorgpremie. Tot wel 500 euro op jaarbasis, bij de zorgverzekeraars. Dit heeft te maken met de dekking, ofwel welke soort polis heeft een zorgverzekeraar. Binnen ons huidige stelsel hebben we te maken met vier verschillende soorten polissen:

  • Budgetpolis ( zeer beperkte keuzevrijheid)
  • Naturapolis ( beperkte keuzevrijheid)
  • Combinatiepolis ( ruime keuzevrijheid)
  • Restitutiepolis ( volledige keuzevrijheid)

Hoe beperkter de keuzevrijheid is, des te goedkoper de prijs van de zorgverzekering. De verzekeraars kunnen dan namelijk exact sturen op waar jij als consument gebruik maakt van zorg. Zij maken prijsafspraken met deze instellingen en bedingen hier vaak korting op.

Of een goedkope zorgverzekering het beste aansluit op jouw wensen, dat is uiteindelijk jouw eigen keuze. Wij raden het wel aan om de voorwaarden van de polis goed te lezen zodat je hier vooraf op de hoogte bent waar jij wel of geen gebruik kunt maken van zorg bij jou in de buurt. Wil je de prijzen van de zorgverzekeringen voor het komende jaar bekijken? Ga dan naar onze zorgvergelijker en vergelijk eenvoudig alle zorgverzekeringen.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Rijksoverheid
  • Belastingdienst 
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 2 november 2021
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 14 november 2023