Welke zorgpolissen zijn er voor de zorgverzekering van 2024?

Iedereen die woont of werkt in Nederland is verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering. Dit geldt enkel voor de basisverzekering, een aanvullende zorgverzekering is optioneel en afhankelijk van je eigen zorgwensen.

soorten zorgpolissen 2022

Vier soorten polissen, welke kies jij?

Op dit moment kent het Nederlandse zorgstelsel vier verschillende polissen waar de consument uit kan kiezen voor de zorgverzekering van 2024. Bij alle polissen geldt dat de inhoud van dit “basispakket” overal hetzelfde is. Dit wordt namelijk bepaald door de regering. Het verschil zit dan ook in de dekkingsgraad van de polis. In dit artikel zullen wij de verschillen toelichten waarna jij kunt bepalen welke het beste bij jou past. De polissen die er op dit moment beschikbaar zijn:

  1. Budgetpolis
  2. Naturapolis
  3. Combinatiepolis
  4. Restitutiepolis

Budgetpolis

Een budgetpolis kenmerkt zich door het feit dat de zorgkeuze (zeer) beperkt is. Ook is het zo dat indien er planbare zorg uitgevoerd moet worden, men vaak naar een ziekenhuis moet waar de zorgverzekeraars een contract mee hebben. Uiteraard staat het je vrij om een zorgverlener te kiezen die niet is aangesloten bij deze zorgverzekeraar. Echter dien je dan wel rekening te houden dat de zorgverzekeraar slechts 65% van het marktconforme tarief als vergoeding uitbetaald. Waarbij als voetnoot nog moet worden vermeld dat het marktconforme tarief vaak vele malen lager ligt dan de prijs die de zorgverlener rekent aan zijn consumenten. Verdiep je vooraf goed of jouw zorgverleners gecontracteerd zijn om achteraf niet financieel in de problemen te komen vanwege een dure rekening.

Naturapolis

De naturapolis kan worden vergeleken met de budgetpolis, echter is de keuze uit zorgverleners en ziekenhuizen veel ruimer. De kosten voor deze polis liggen vaak enkele euro’s hoger dan de budgetpolis. Dat komt mede doordat de vergoeding bij niet gecontracteerde zorg hoger ligt dan bij de budgetpolis, respectievelijk op 75 tot 80 procent van de marktconforme prijs. Let op, hier is het dan ook verstandig om vooraf te kijken of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met jouw zorgverlener. Dit zodat je achteraf geen kosten maakt voor je bezoek!

Restitutiepolis

Deze polis kenmerkt zich door een volledige vrije zorgkeuze, alles wordt vergoed door de zorgverzekeraar. En dat tot 100% van het marktconforme tarief. Dit zijn dan ook vaak de duurste polissen die men in de zorgvergelijker terug kan vinden. Daarentegen hoef je geen rekening te houden of je zorgverlener is gecontracteerd en kun je gaan en staan waar jij wenst. Wel zien wij de afgelopen jaren een dalende trend in de aanbieders van een restitutiepolis.

Combinatiepolis

De combinatiepolis, de naam zegt het al, is een combinatie tussen de natura en de restitutiepolis. Het grote verschil is dat alle zorg in principe voor een 100% vergoeding in aanmerking komt. De uitzondering op de regel is dat men bij niet gecontracteerde zorg een maximum gemiddeld tarief uitgekeerd krijgt. Dit is om te voorkomen dat er exorbitante bedragen van zorgverleners voor rekening komen van de zorgverzekeraars.

Feiten en fabels over de verschillende polissen

Zoals je kunt zien zitten de verschillen voornamelijk in de dekking van de gecontracteerde zorg en de zorgkeuze. Indien jouw zorgverzekeraar meer ziekenhuizen en / of zorgverleners heeft gecontracteerd, kun je dus vaak sneller terecht bij een aanbieder bij jou in de buurt.

Huisarts

Goed om te weten is dat een huisarts geheel los staat van de basisverzekering. Deze is vrij toegankelijk te kiezen voor iedereen ongeacht welke polis jij kiest.

Spoedeisende hulp

Heb je een ongeval gehad? Dan brengt de ambulance je gewoon naar het ziekenhuis waarvan zij denken dat jij het beste geholpen bent. Zij hoeven gelukkig geen rekening te houden met wel of niet gecontracteerde zorg daar dit niet geldt voor spoedeisende zorg. Wel kan het zo zijn dat indien jij na het ongeval een bepaalde behandeling of operatie nodig zou hebben, dit dan in een gecontracteerd ziekenhuis plaats moet vinden om gebruik te maken van een volledige vergoeding van jouw zorgverzekeraar.

Controleer of jouw zorgverlener is aangesloten

Wel is het verstandig dat als jij kiest voor een goedkope zorgpolis dat je vooraf controleert of jouw huidige zorgverleners hierbij zijn aangesloten. Het wordt namelijk vaak als vervelend ervaren indien jij overstapt naar een andere zorgverzekeraar en je kunt niet meer terecht bij jouw huidige zorgverlener zonder hiervoor extra kosten te maken.

Voor de budgetpolis geldt ook dat het verstandig is om te kijken welke ziekenhuizen gecontracteerd zijn. Het is mogelijk dat je best een stuk moet reizen om naar het gecontracteerde ziekenhuis toe te gaan. Als je niet beschikt over een vervoersmiddel om naar dit ziekenhuis toe te gaan, kan het soms best prijzig worden. In sommige gevallen kan ben je dan goedkoper uit om een naturapolis te kiezen dan hoge reiskosten te betalen.

Weet jij inmiddels welke polis het beste bij jou past? Vanaf 12 november kan jij weer je zorgverzekering vergelijken middels onze zorgvergelijker!

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 30 januari 2023
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 14 november 2023