Drone verzekering

Het is druk in de lucht! Steeds vaker zie je drones voorbij vliegen. Schade is dan zo gemaakt. Heb jij een drone? Dan wil je vast dat deze goed verzekerd is. Een drone verzekeren doe je met een drone verzekering. Want hoe zit het eigenlijk als je met de drone in huis iets stuk maakt of juist als je buiten met de drone vliegt. Je leest dit en meer op deze pagina.

Hoe verzeker je een drone voor recreatief gebruik?

Gebruik in huis

Een drone valt onder je inboedel. Dit zijn al je losse spullen in je huis. Zoals de meubels, boeken en tv. Veroorzaakt de drone schade in je huis? Of wordt deze uit je huis gestolen? Dan valt deze schade of inbraak onder de inboedelverzekering. Check wel even hoe het zit met de elektronica en/of drone dekking. Soms moet je een extra module aanvinken of geldt er een hoger eigen risico.

Gebruik buiten huis

Grote kans dat jij je drone niet binnen, maar buiten gebruikt. Zodra je je drone mee naar buiten neemt, valt deze niet standaard onder de inboedelverzekering. Hiervoor is een extra dekking of een Allrisk inboedelverzekering nodig. Heb je al een inboedelverzekering? Controleer goed of je verzekeraar wel of niet uitkeert als je je drone buiten gebruikt.

Schade aan een ander

Als je drone crasht, is dat natuurlijk niet leuk. Maar je kunt ook schade veroorzaken aan een ander. Je vliegt tegen een auto aan, je raakt een voorbijganger of je crasht op het dak van je buren. Schade aan de spullen van een ander of letselschade valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Dit wordt ook wel een AVP genoemd. Kijk goed of je drone voldoet aan de eisen, zoals maximum gewicht.

Wat dekt een drone verzekering?

Vlieg je alleen voor eigen plezier met je drone? Je gebruikt je drone dan recreatief. Dit betekent dat je je drone verzekerd met je inboedelverzekering en/of aansprakelijkheidsverzekering. Een inboedelverzekering dekt schade en diefstal. Een basisdekking vergoedt alleen schade binnenshuis. Neem je je drone mee naar buiten? Dan is een extra dekking nodig. De aansprakelijkheidsverzekering voor je drone dekt schade aan een ander.

Als zakelijk gebruiker sluit je een speciale drone verzekering af. Deze werkt net zoals een autoverzekering. De verplichte WA-verzekering dekt alleen schade aan een ander. Eigen schade wordt niet vergoedt. Tenzij je kiest voor een aanvullende dekking.

Waarom een drone verzekering?

Met een drone vliegen is zo makkelijk nog niet. Zeker als je het nog nooit hebt gedaan, zit een ongeluk in een klein hoekje. De landing gaat niet zo soepel. Je vliegt tegen een boom aan. Of je raakt per ongeluk een persoon. Schade aan je drone is dan zo gemaakt. Maar dat is niet het enige. Je kunt met je drone ook aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders schade toebrengen. In dat geval kun je aansprakelijk worden gesteld. Dit houdt in dat jij opdraait voor de kosten. Met een drone verzekering ben je hiertegen verzekerd. Je hoeft dan niet alles zelf te betalen als je drone crasht of schade veroorzaakt. Zakelijke drone gebruikers zijn altijd verplicht om een drone verzekering af te sluiten.

Gebruik: recreatief of zakelijk

Wil je een drone verzekering afsluiten? Welke verzekering je kiest, hangt af van je gebruik. Verzekeraars maken een onderscheid tussen recreatief en zakelijk gebruik. Schade aan een ander valt onder een AVP als je je drone recreatief gebruikt. Dit houdt in dat je je drone alleen gebruikt voor je eigen plezier en er geen geld mee verdient. Verdien je wel geld je drone, zoals filmmakers? Dit is beroepsmatig gebruik. En hiervoor gelden andere regels. Je moet dan een speciale drone verzekering afsluiten.

Zakelijke drone verzekering

Gebruik je je drone beroepsmatig? Dan krijg je te maken met strengere eisen. Als particulier ben je niet verplicht om je drone te verzekeren. Maar bij zakelijk gebruik wel. Dit staat in de luchtvaartwetgeving.  Als piloot ben je namelijk altijd verantwoordelijk voor schade die jouw drone kan maken. Een drone verzekering voor zakelijk gebruik kun je vergelijken met de WA-verzekering voor auto’s.

drone verzekering

Drone verzekering vergelijken en afsluiten

Niet alle verzekeraars hebben een drone dekking. Controleer dit goed. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Door een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering te vergelijken, kom je erachter welke verzekeraar het beste bij jouw situatie past. Hierbij let je op zowel de premie als de voorwaarden. Een lage premie is fijn, maar een goede dekking is net zo belangrijk. Een drone verzekering vergelijken doe je zo:

  1. Kies de dekking naar wens
  2. Vul je gegevens in
  3. Leg de premies en voorwaarden naast elkaar
  4. Bepaal welke drone verzekering het beste bij je past
  5. Sluit direct online je verzekering af

Houd de regels in de gaten

Heb jij een drone gekocht? Dan wil je het liefst zo snel mogelijk vliegen. Maar ren niet zomaar met je drone naar buiten. Er gelden strenge regels voor het vliegen met een drone. Houd je je niet aan de regels? En veroorzaak je schade? Je verzekeraar zal in dat geval niet uitkeren. En hierdoor draai je zelf voor de kosten op. Voordat je je drone laat opstijgen, is het van belang om op de hoogte te zijn van alle regels. Zo mag je bijvoorbeeld niet overal vliegen. Hier lees je daar meer over.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Rijksoverheid
  • Veiligvliegen.nl
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 24 september 2021
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 16 november 2022