Biro verzekering

Wie een Biro koopt, moet deze verzekeren. Er is geen speciale Biro verzekering, je kunt hem gewoon verzekeren zoals een brommer of bromfiets. Hier lees je alles over een Biro verzekeren.

biro verzekering

Biro verzekering verplicht

Een Biro is een super handig vervoersmiddel. Je rijdt ermee door de stad en kunt hem makkelijk overal parkeren. Eigenlijk is het een hippe invalidewagen met kenteken. En daarom moet je je Biro verzekeren. Hij wordt namelijk gezien als een gemotoriseerd voertuig, net zoals een brommer of scooter, en die moet je verzekeren voordat je ermee de weg op mag. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. Door te vergelijken, zie je snel wat voor jou de voordeligste Biro verzekering.

Biro verzekeren, met welke dekking?

Een WA dekking is verplicht. Hiermee dek je de schade die jij toebrengt aan een ander. Dat kan schade aan andermans voertuig zijn, maar ook letselschade. Schade aan jouw eigen Biro is met een WA dekking niet gedekt.

Naast een WA dekking kun je ook kiezen voor een beperkt casco dekking en allrisk dekking. Daarmee ben je tevens gedekt tegen diefstal en voor schade aan jouw eigen Biro.

WA verzekering

Deze dekking is verplicht. Met een WA Biro verzekering ben je verzekerd tegen schade aan anderen. Bijvoorbeeld als je een ongeluk veroorzaakt of tegen een auto aan botst. Eigen schade is niet gedekt. De WA verzekering geeft de minste dekking, maar is wel de goedkoopste optie.

WA Beperkt Casco

De Beperkt Casco verzekering voor je Biro is hetzelfde als de WA-verzekering, maar biedt daar bovenop ook dekking bij schade door diefstal en joyriding. Daarom kost deze optie ook wat meer.

Allrisk verzekering

Dit is de meest uitgebreide Biro verzekering. De Allrisk verzekering dekt schade aan anderen, diefstal en joyriding en eigen schade door botsing, omvallen, vandalisme, brand, storm, hagel of je eigen schuld. In ruil voor deze brede dekking betaal je een hoge premie.

 

Biro als invalidenvoertuig verzekeren

Het is niet meer mogelijk om een Biro als invalidenvoertuig op te geven. Een Biro moet voorzien zijn van een kenteken en daarmee is een WA verzekering verplicht.

Kenteken aanvragen voor een Biro

Heeft uw Biro nog geen kenteken? Dan kunt u deze aanvragen bij de RDW. Uw Biro wordt dan tevens door de RDW gekeurd. Hierbij wordt onder andere gekeken of uw Biro op de openbare weg mag rijden.

Kosten Biro verzekering

Een Biro verzekering kun je al afsluiten voor zo’n 20 euro per maand. De kosten hangen af van:

  • het type Biro dat u rijdt
  • het aantal schadevrije jaren
  • uw leeftijd
  • of uw Biro technische aanpassingen heeft

Hoeveel premie je betaalt voor je Biro verzekering hangt af van het model, je leeftijd en de dekking die je kiest. Voor een standaard Biro betaal je een andere premie dan voor een Biro die technisch compleet is afgesteld op een handicap.

Een verzekering met alleen WA-dekking is het goedkoopste. Maar biedt ook de minste dekking; je bent alleen verzekerd tegen schade aan een ander. Eigen schade is niet gedekt. Een Biro verzekering met basisdekking is er al vanaf ongeveer €20 per maand. Kies je voor een meer uitgebreide dekking? Dan gaat de premie omhoog. Een Allrisk Biro verzekering is het duurste. Let bij het vergelijken niet alleen op de premie. De voorwaarden zijn net zo belangrijk. Soms betaal je net iets meer premie, maar krijg je wel een betere dekking. Waardoor je achteraf goedkoper uit bent.

Korting door schadevrije jaren

Met een Biro verzekering bouw je schadevrije jaren op. Dit houdt in dat je een lagere premie krijgt voor de jaren waarin je geen schade hebt geclaimd. Ieder jaar zonder schade telt als één schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • RDW
  • Totaalbesparen.com
  • Biro.nl
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 17 mei 2021
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 25 juli 2023