Begrafenisverzekering vergelijken in 5 stappen

Een begrafenisverzekering, ook wel uitvaartverzekering genoemd, dekt de kosten van een crematie of begrafenis. Zodra iemand overlijdt, keert de verzekeraar een bedrag uit. Met dit bedrag wordt de uitvaart betaald. Op zoek naar een begrafenisverzekering? Dit zijn de punten waar je goed op moet letten bij het afsluiten van verzekering.

Vaak onvoldoende verzekerd

Volgens het Nibud heeft ruim tweederde van de Nederlanders een uitvaartverzekering. Van deze groep is een groot deel onvoldoende verzekerd. Zo blijkt uit onderzoek. Dit komt omdat veel mensen de kosten van een uitvaart te laag inschatten, en daardoor een te laag verzekerd bedrag kiezen.

Het gevolg? De begrafenis-verzekering dekt niet de hele uitvaart, waardoor de nabestaanden alsnog een deel van de kosten moeten betalen. Dit kunt u voorkomen door een begrafenisverzekering te kiezen die goed aansluit bij uw wensen. Door een vergelijking te maken wordt duidelijk welke verzekering het beste bij uw wensen, leefstijl en budget past.

Waarom een begrafenisverzekering vergelijken?

Een begrafenisverzekering sluit u niet elke dag af. Hoe maakt u een keuze? U begint met het vergelijken van begrafenisverzekeringen. Dit geeft inzicht in alle mogelijkheden. Er zijn verschillende verzekeringsvormen, zoals kapitaal en natura. Ook is er een verschil in premie, looptijd, voorwaarden en service tussen de uitvaartverzekeraars onderling.

Zodra u weet wat deze verschillen zijn, bepaalt u makkelijker welke begrafenisverzekering het beste bij u past. Zo bent u goed verzekerd en betaalt u niet onnodig veel premie.

Begrafenisverzekering vergelijken in 5 stappen

Bij het vergelijken is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Daarom hebben wij voor u 5 handige stappen op een rij gezet. Met behulp van deze stappen, vergelijkt en kiest u zelf een passende begrafenisverzekering.

Stap 1: Welke soort begrafenisverzekering?

Er zijn 3 soorten begrafenisverzekeringen: een kapitaal-, natura- en combinatieverzekering. 

  • Kapitaalverzekering: keert geld uit. Hiermee kunnen uw nabestaanden de uitvaart naar eigen wens regelen. Het bedrag staat vooraf vast. 
  • Naturaverzekering: keert uit in diensten. Uw nabestaanden hoeven weinig zelf te regelen. Er wordt vooraf een pakket aan uitvaartdiensten afgesproken. 
  • Combinatieverzekering: keert deels uit in geld en deels in diensten. 

Stap 2: Welke dekking kiest u?

U kiest een bedrag waarvoor u verzekerd wilt zijn. Bij een kapitaalverzekering is dit het bedrag dat de verzekeraar na uw overlijden uitkeert. Bij een naturaverzekering gaat het niet over een geldbedrag, maar over een vergoeding van vooraf bepaalde diensten. Het is belangrijk dat de dekking past bij uw wensen. 

Stap 3: Leg de premies naast elkaar

Voor een begrafenisverzekering betaalt u premie. De hoogte van de premie hangt af van:

  • Het soort verzekering
  • De hoogte van het verzekerd bedrag (dekking)
  • De looptijd van de verzekering
  • Uw leeftijd en gezondheid

Zodra u weet welke soort begrafenisverzekering en welke dekking u wilt, legt u de premies van de verzekeraars naast elkaar. Zo ziet u meteen wat het verschil in prijs is.  

Stap 4: Vergelijk de voorwaarden

Vergelijkt u de premies? Dan ziet u wat de goedkoopste begrafenisverzekering is. Toch is de prijs niet het enige wat telt. De polisvoorwaarden zijn net zo belangrijk. Hierin staan de regels van de verzekering. Hoe zit het bijvoorbeeld met de looptijd van de verzekering? Betaalt u premie tot uw overlijden of tot uw 65e? Zijn uw kinderen en/of partner meeverzekerd? En is er wel of geen sprake van indexatie van de verzekering?  

Door de algemene voorwaarden naast elkaar te leggen, ziet u wat u krijgt voor de premie die u moet betalen.

Stap 5: Beste begrafenisverzekering afsluiten

De beste verzekeringspolis gevonden? U sluit de verzekering zelf online af bij de verzekeraar. U vult uw gegevens in en beantwoordt een paar gezondheidsvragen. Uw gezondheid kan invloed hebben op uw premie. Is alles ingevuld? Dan verstuurt u uw aanvraag. De verzekeraar houdt u verder op de hoogte.  

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Nibud
  • Verbond van verzekeraars
  • Website van verzekeraars
Geschreven door
geschreven door RedactieZeker
Geschreven door groot
Geschreven door RedactieZeker
Redactie Zeker.com
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Aart Wallet
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Aart Wallet op 3 november 2022
Aart is sinds 2001 actief als online ondernemer en heeft in diverse segmenten waaronder ook de financiële branche ervaring opgedaan.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 30 september 2024