Gemeentepolis of eigen zorgverzekering?

Een gemeentepolis is niets anders dan een basisverzekering met een aanvullende zorgverzekering. In sommige gevallen is deze polis voordeliger omdat de gemeente meebetaald aan de kosten van deze zorgverzekering. Ook zijn er zorgverzekeraars die een korting geven voor deze doelgroep maar is deze polis nog wel de goedkoopste zorgverzekering?

gemeentepolis zorgverzekering

Wanneer kom je in aanmerking voor een gemeentepolis?

Je kunt aanspraak maken als je voldoet aan een bepaald aantal criteria. Dit kan zijn dat je een laag inkomen hebt. De gemeentepolis is er ook voor mensen met een chronische aandoening. Daarnaast dient jouw gemeente een dergelijke polis aan te bieden, dat zijn er in Nederland meer dan 300 op dit moment.

Voordelen van een gemeentepolis

Bij een gemeentepolis zit een aanvullende zorgverzekering waar je gebruik van kunt maken indien je veel zorg nodig hebt. Meestal kent de gemeentepolis ook geen eigen risico, deze zit vaak al in de prijs van de polis verwerkt. Ook neemt de gemeente een deel van de kosten voor de zorgverzekering op zich. Dit zorgt ervoor dat de kosten in sommige gevallen voordeliger uit kan pakken.

Nadelen van een gemeentepolis

De gemeentepolis kent ook een aantal nadelen, de polis is namelijk niet op maat gemaakt. Het is een basisverzekering zoals een ieder deze heeft met een aanvullende zorgverzekering, die is vastgesteld door de gemeente en de zorgverzekeraar. Echter sluit deze in veel gevallen niet exact aan op jouw zorgwensen voor het komende jaar. Zo kan het dus zijn dat een eigen zorgverzekering goedkoper is vanwege de zorgbehoeftes dan een gemeentepolis.

Hoe kun je de gemeentepolis vergelijken?

Inmiddels heb je als het goed is, indien jij een dergelijke polis in bezit hebt, de polis ontvangen. Dit kan via email of per post door de zorgverzekeraar of de gemeente zijn toegestuurd.

  • Beschrijf de zorgbehoefte van dit moment, dus de zorg die jij op dit moment al gebruikt.
  • Bedenk of jij volgend jaar meer of minder zorg nodig hebt, dit kan zijn door een operatie die er nog aankomt of bijvoorbeeld een bevalling etc.
  • Vul de zorgvergelijker in via onze pagina: zorgverzekering vergelijken
  • Beschrijf zo nauwkeurig mogelijk al jouw zorgwensen en bekijk daarna de resultaten.
  • De zorgverzekeraars staan vervolgens gerangschikt op prijs, hier zitten de wensen in de jij hebt aangegeven in het filter.
  • Bekijk de prijzen van de zorgverzekering, bekijk hiermee ook de inhoud van de polis en vergelijk dit vervolgens met de prijs die jij hebt ontvangen voor de gemeentepolis.

Kun je hiermee een goedkopere polis hebben dan dat jij op dit moment hebt via de gemeentepolis? Dan is het verstandig om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering. Maar let op, vaak zit het eigen risico verwerkt in de prijs van de gemeentepolis. Is dit het geval, dan dien je deze kosten nog wel mee te rekenen in de prijs van de zorgpremie van de zorgverzekeraar in de vergelijker. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je ervoor kiezen om de kosten voor het eigen risico al vooraf en / of gespreid te betalen. Weet jij dat je deze kosten al gaat maken voor de zorgverzekering 2023? Dan is het raadzaam om dit direct bij het afsluiten te regelen.

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 29 december 2022
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 15 november 2023