Wat is het eigen risico van de zorgverzekering?

Het eigen risico van de zorgverzekering is een door de overheid vastgestelde eigen bijdrage in de zorgkosten. Je verbruikt dit eigen risico indien je gebruik maakt van zorg vanuit het basispakket. Voor de zorgverzekering 2024 is dit bedrag vastgesteld op 385 euro op jaarbasis.

eigen risico zorgverzekering 2022

Moet ik altijd het eigen risico betalen?

Indien je gebruik maakt van zorg dat binnen het basispakket van de zorgverzekering valt, dan verbruik je ten alle tijden het verplichte eigen risico. Er gelden hiervoor geen uitzonderingen of tegemoetkomingen vanuit de overheid.

Wel zijn er een aantal uitzonderingen van zaken binnen het basispakket waar men geen aanspraak hoeft te maken op het eigen risico, dit geldt voor:

  • Huisartsenbezoek
  • Tandartskosten voor kinderen onder de 18 jaar
  • Kraamzorg (wel eigen bijdrage)
  • Vaccinaties
  • Nazorg bij orgaandonatie
  • Stoppen met roken programma’s

Verhogen van het eigen risico

Je kunt ervoor kiezen om het verplichte eigen risico van 385 euro te verhogen naar maximaal 885 euro per jaar. Gemiddeld gezien levert je dit een besparing op van 25 euro per maand op de zorgkosten. Let op want het verhogen van het eigen risico is niet geschikt voor iedereen, lees ons artikel over het vrijwillig verhogen van je eigen risico voor meer informatie.

Periodieke betaling van het eigen risico

Bij nagenoeg alle zorgverzekeraars kan men ervoor kiezen om het eigen risico gespreid te betalen. Bij de meeste verzekeraars kan dit al vooraf, wat handig is als je sowieso verwacht zorgkosten te maken in 2024.

Bij een aantal verzekeraars is het ook mogelijk om dit achteraf in termijnen te betalen. Is het voor jou een probleem om dit bedrag in een keer te betalen? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Zij denken graag met je mee.

Hebben kinderen een eigen risico?

Nee, kinderen tot 18 jaar zijn vrijgesteld van het eigen risico van de zorgverzekering.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Rijksoverheid 
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 4 november 2021
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 14 november 2023