Vrije zorgkeuze langzaam ten einde?

Had jij de afgelopen jaren een restitutiepolis, dan is het raadzaam om de documentatie van je huidige zorgverzekeraar te controleren. Er zijn namelijk de afgelopen jaren steeds minder aanbieders van de vrije keuze zorgverzekering. In dit artikel vertellen wij waarom dit afneemt en wat de alternatieven zijn.

vrije zorgkeuze

Minder aanbieders restitutiepolissen

De afgelopen jaren zien wij over de gehele linie binnen alle labels een afname van het aantal restitutiepolissen. Dit heeft ermee te maken dat een restitutiepolis moet voldoen aan de eis: 100% vergoeding van alle zorgaanbieders, waar een zorgverlener gebruik van maakt. Daar hebben we ook gelijk het punt waardoor veel zorgverzekeraars hebben besloten om de polis te wijzigen naar een zogeheten “combinatiepolis”.

Dit komt voort uit de bedragen die door sommige bedrijven en / of  instellingen wordt berekend voor de zorg binnen de GGZ maar ook de thuiszorg. Juist in deze sector zien we dat er soms exorbitante bedragen worden gevraagd voor bepaalde behandelingen en daar gaan de zorgverzekeraars niet meer in mee.

Combinatiepolis het alternatief?

Ja, dat zou goed kunnen aansluiten op jouw wensen. Een combinatiepolis kenmerkt zich door een vrije zorgkeuze, en 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders. Kies jij ervoor om naar een niet gecontracteerde aanbieder te gaan? Dan krijg jij 100% van de marktconforme prijs ter vergoeding van de zorgverzekeraar. 

Welke polis heb jij?

Het is dus raadzaam om je huidige polis even goed onder de loep te nemen. Welke soort polis heb jij nu eigenlijk? Heb jij nog steeds een restitutiepolis? Dan kan het zijn dat jij veel geld betaalt voor zaken die je niet eens gebruikt. Want ga jij naar een gecontracteerde zorgaanbieder? Dan kan het je dus al tientallen euro’s per maand schelen als jij een switch maakt naar een combinatiepolis.

Wil jij weten welke polis het beste bij je past?

Begin met het vergelijken van de zorgpremies, en bekijk wat nou exact jouw wensen zijn voor de zorgverzekering van 2024. Wist je dat dit eenvoudig en snel via onze zorgvergelijker zo geregeld kan zijn? En stap je over? Dan zet je nieuwe zorgverzekeraar automatisch je huidige zorgverzekering op.

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 22 november 2021
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 15 november 2023