Door verhogen eigen risico besparen op je zorgpremie?

Iedereen is altijd op zoek naar besparingen, zo ook tijdens de overstapperiode van de zorgverzekeringen. Hierbij blijft vaak het eigen risico een onderbelicht stuk, Je kunt hiermee echter best een forse som geld besparen! Na het lezen van dit artikel ben jij volledig op de hoogte of je juist wel of niet het eigen risico moet verhogen om te besparen op de zorgpremie.

besparen zorgpremie verhoogd eigen risico

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een wettelijk verplichte bijdrage in de kosten indien je gebruik maakt van zorg die in het basispakket van de zorgverzekering zit. Dit bedrag is een vastgesteld bedrag door de overheid en gemaximaliseerd op 385,- euro.

Ga je naar het ziekenhuis of heb je andere medische kosten die binnen het basispakket van de zorgverzekering vallen. Dan gebruik je ten alle tijden eerst je eigen risico tot 385 euro of indien jij het eigen risico hebt verhoogd tot het maximale bedrag van 885 euro. 

Wanneer kun je het eigen risico verhogen?

Je kunt voordat je een zorgverzekering afsluit, tijdens het afsluiten aangeven wat jij wenst als eigen risico voor het volgende jaar. Je kunt dit niet tussentijds wijzigen en / of verhogen of verlagen. Denk hier dus goed over na voordat je de nieuwe zorgverzekering voor 2024 afsluit.

Moet ik het eigen risico verhogen?

Het blijft ten alle tijden je eigen keuze om het eigen risico te verhogen of er juist voor te kiezen dit niet te doen. Als je vooraf al weet dat je het komende jaar zorgkosten gaat maken, dan is het natuurlijk niet verstandig om dit bedrag te verhogen.

Verwacht je volgend jaar geen kosten en ben je helemaal gezond, dan is het wellicht interessant om hier juist wel voor te kiezen. Je kunt bij veel verzekeraars kiezen om het eigen risico te verhogen in stappen van 100,-. Bij andere zorgverzekeraars is dit vaak of 385 euro ( wettelijke eigen risico) of 885 euro ( de maximale verhoging van 500,- per jaar). Een verhoging van 500,- euro op jaarbasis kan al snel een voordeel opleveren van 30 euro per maand op je zorgpremie voor 2024!

Ben je samen met een partner, en verhoog je allebei het eigen risico, dan bespaar je in veel gevallen al 500,- euro per jaar. Mocht een van beide iets overkomen, dan speel je dus nog quitte op het bedrag dat je terugkrijgt als korting op de zorgpremie.

Let op, het is verstandig om ten alle tijden een financiële buffer aan te houden. Zodat als je deze kosten wel maakt door onvoorziene omstandigheden je niet in de problemen komt. Of dit dus voor jou geschikt is dien je ten alle tijden zelf te bepalen.

Zorgverzekering vergelijken met verhoogd eigen risico?

In onze zorgvergelijker kun je eenvoudig aangeven wat de hoogte van het eigen risico kan en mag zijn voor jouw situatie. Je krijgt dan automatisch de prijzen te zien van de verzekeraars inclusief de korting! Doe er je voordeel mee en start nu met jouw zorgverzekering te vergelijken!

Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 30 januari 2023
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 14 november 2023