Hoe werken schadevrije jaren? Een gids voor uw autoverzekering

Schadevrije jaren zijn een belangrijk begrip in de wereld van autoverzekeringen. Het aantal schadevrije jaren dat u heeft, kan namelijk een aanzienlijke invloed hebben op de hoogte van uw verzekeringspremie. In dit artikel leggen we uit wat schadevrije jaren precies zijn, hoe ze worden berekend, en welke impact ze hebben op uw autoverzekering.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat u aaneengesloten verzekerd bent geweest zonder dat er een schadeclaim op uw autoverzekering is ingediend. Het idee achter schadevrije jaren is dat verzekeraars een beloning bieden voor het rijden zonder schade. Hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe lager uw verzekeringspremie zal zijn. Dit komt doordat verzekeraars u als een minder risicovolle bestuurder beschouwen wanneer u een langere periode zonder schade heeft gereden.

Ben je op zoek naar een autoverzekering? Vergelijk nu! 

Hoe worden schadevrije jaren berekend?

Het aantal schadevrije jaren wordt berekend vanaf het moment dat u een autoverzekering afsluit. Voor elk jaar dat u zonder schade rijdt, krijgt u er een schadevrij jaar bij. Indien u schade claimt bij uw verzekeraar, verliest u een deel van uw opgebouwde schadevrije jaren. De hoeveelheid jaren die u verliest na een schadeclaim, is afhankelijk van de regels van uw verzekeraar en het type schade.

Het is belangrijk om te weten dat schadevrije jaren persoonsgebonden zijn en niet aan de auto zelf zijn gekoppeld. Als u overstapt naar een andere verzekeraar, worden uw schadevrije jaren dus meegenomen.

De impact van schadevrije jaren op uw autoverzekering

Verzekeraars hanteren een bonus-malusladder om de hoogte van uw verzekeringspremie te bepalen op basis van uw schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe hoger u op deze ladder staat en hoe meer korting u krijgt op uw premie. Deze korting kan oplopen tot wel 75% of meer.

Schade claimen of niet?

Wanneer u betrokken bent bij een ongeval of schade heeft aan uw auto, moet u overwegen of het claimen van de schade voordelig is. Door het claimen van schade verliest u een deel van uw schadevrije jaren, wat kan leiden tot een hogere verzekeringspremie in de komende jaren. Het kan in sommige gevallen voordeliger zijn om kleine schades zelf te betalen in plaats van deze te claimen bij uw verzekeraar om de goedkoopste autoverzekering te behouden.

Conclusie

Schadevrije jaren zijn een belangrijk aspect binnen autoverzekeringen. Het opbouwen van schadevrije jaren kan leiden tot een aanzienlijke korting op uw verzekeringspremie. Zorgvuldig en verantwoord rijgedrag wordt op deze manier beloond door verzekeraars. Houd bij het claimen van schade altijd rekening met de mogelijke gevolgen voor uw schadevrije jaren en de hoogte van uw verzekeringspremie. Overweeg in geval van kleine schades of het voordeliger is om deze zelf te betalen, in plaats van ze te claimen bij uw verzekeraar.

Het is raadzaam om uw polisvoorwaarden zorgvuldig door te nemen en op de hoogte te blijven van de regels rondom schadevrije jaren bij uw verzekeraar. Als u overstapt naar een andere verzekeraar, zorg er dan voor dat uw opgebouwde schadevrije jaren worden meegenomen. Op deze manier kunt u profiteren van de opgebouwde korting en besparen op uw autoverzekering.

In het kort zijn schadevrije jaren een belangrijke factor die bijdraagt aan een lagere premie voor uw autoverzekering. Door veilig te rijden en bewust te zijn van de gevolgen van het claimen van schade, kunt u uw voordeel doen met het systeem van schadevrije jaren en uiteindelijk besparen op uw autoverzekering en tot de beste autoverzekering komen

Kosten auto verzekeren

Juni 2024

VerzekeraarWAWA Beperkt CascoWA Allrisk
Univé33,4943,7180,62
OHRA37,9950,0379,31
ABN AMRO38,8640,9067,11
FBTO39,5946,2387,84
Centraal beheer41,6053,7889,91
AEGON50,2061,2585,30
Allianz Direct50,5957,3988,17
Berekend op 15-05-2024, Kia Niro uit 2017, Nieuwprijs, €33.190 geboren op 01-01-1985, 10.000 km per jaar, 6 schadevrije jaren, Alkmaar.