Arbeidsongeschiktheidsverzekering loondienst November 2024

Ook als je in loondienst werkt, kan het verstandig zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. De AOV wordt veelal alleen voor ondernemers benoemd, maar ook voor mensen in loondienst is een AOV een handige verzekering. Hieronder lees je onder andere over de voor- en nadelen en kun je een vergelijking maken.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering loondienst​

Arbeidsongeschiktheids-verzekering werknemers

Iedereen kan arbeidsongeschikt raken. Zowel als ondernemer als een werknemer in loondienst. Het voordeel voor werknemers is dat zij terug kunnen vallen op de voorzieningen van de werkgever, zodra zij tijdelijk niet meer kunnen werken. Een ondernemer moet dit zelf regelen en vaak wordt hier een AOV voor afgesloten. Maar weet jij eigenlijk wel wat jouw werkgever heeft geregeld? En biedt dat voor jou persoonlijk voldoende dekking als je (tijdelijk) niet meer kunt werken? Het is verstandig om bij jouw werkgever na te gaan welke verzekeringen er zijn in geval van arbeidsongeschiktheid. Je kunt dan als aanvulling hierop een arbeidsongeschiktheidsverzekering in loondienst afsluiten.

Voordelen AOV loondienst

  • Aanvulling bovenop werkgevers verzekering
  • Uitkering zodra je tijdelijk niet kunt werken, zodat je rekeningen kunt blijven betalen

Nadelen

  • Je betaalt vaak een hoge premie
  • Door de wachttijd krijg je niet direct een uitkering

Wanneer gebruik ik de AOV?

Zodra je arbeidsongeschikt raakt en dus niet meer kunt werken, kun je gebruik maken van de AOV. Deze keert uit tijdens de periode dat je niet in staat bent om te werken. Bijvoorbeeld na een ongeluk of een langdurige ziekte. Let op, want er geldt meestal een wachttijd. Dit is de periode dat je niet kunt werken en de verzekering nog niet uitkeert. Vaak is dit een periode van 30 dagen. Maar je kunt ervoor kiezen om deze periode te verlengen. In ruil daarvoor betaal je een lagere premie.

Ziek of arbeidsongeschikt?

Iemand in loondienst kan zichzelf ziekmelden bij de baas. Bijvoorbeeld bij koorts of migraine. In dat geval spreken we van ziekteverzuim. Jouw werkgever betaalt je salaris door. Bij arbeidsongeschiktheid gelden andere regels. Je bent pas arbeidsongeschikt als je door een ziekte of ongeluk (lange tijd) niet in staat bent om te werken. Ook kun je jezelf niet arbeidsongeschikt verklaren. Dit moet een arts doen. Pas zodra je arbeidsongeschikt bent verklaard, kun je de AOV uitkering in laten gaan.

arbeidsongeschiktheidsverzekering loondienst

AOV voor mijn werknemers afsluiten?

Ben je werkgever, dan kun je voor jouw werknemers in loondienst een AOV afsluiten. Raakt een van jouw medewerkers arbeidsongeschikt, dan wordt het loon doorbetaald aan hem of haar. Dit biedt veel zekerheid. Zeker als het gezin afhankelijk is van dat inkomen.

Kosten van een AOV

Een belangrijk punt is uiteraard de premie. Want voor een AOV betaal je vaak flink wat premie. Wat de AOV precies kost, kun je het best hieronder zelf berekenen. De premie is namelijk voor iedereen anders. Het is afhankelijk van jouw beroep, hoeveel geld er uitgekeerd moet worden en hoe lang de wachttijd geld. De premie loopt uiteen van een paar tientjes tot honderden euro’s per maand. Geheel afhankelijk van jouw wensen.

AOV in loondienst verplicht?

Niemand is verplicht tot het afsluiten van een AOV. Niet als ondernemer, ZZP’er of iemand in loondienst. Voor ondernemers wordt de AOV mogelijk verplicht gesteld per 2024, maar dat is nog niet zeker. Voor iemand in loondienst geldt dit niet.

Bronnen

Voor deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • TAF
  • Centraal Beheer
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist. Sinds 2018 werkt zij in de verzekeringsbranche en schrijft zij over verzekeringen en financiële onderwerpen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door RedactieZeker
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door RedactieZeker op 17 mei 2021
Redactie Zeker.com
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 25 juli 2023