ZZP-verzekeringen

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) regel je alles zelf: van je pensioen tot aan je verzekeringen. Welke verzekeringen zijn er voor zzp’ers? En welke heb je nodig? Op deze pagina vind je een overzicht van zzp verzekeringen. Vergeet niet te vergelijken. Dat kost je niets en loont al snel.

Nuttige verzekeringen voor zzp’ers

Zzp’ers zijn ondernemers. En als ondernemer loop je bepaalde risico’s. Je kunt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken. Of je raakt verwikkeld in een zakelijk conflict. Dit noemen we ondernemersrisico’s. 

Ondernemersrisico’s kun je verzekeren met zzp verzekeringen. Zo’n verzekering biedt een zakelijke dekking. Als zzp’er is dat nodig, omdat je met een particuliere (privé) verzekering onvoldoende verzekerd bent voor je bedrijf. 

Wij zetten de 12 belangrijkste zzp verzekeringen voor je op een rij:

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Word je als zzp’er ziek en kun je niet werken, dan valt je inkomen weg. Een paar dagen ziek zijn, is niet zo’n probleem. Maar als je langdurig ziek bent of arbeidsongeschikt wordt, kan dit grote gevolgen hebben. Want als zzp’er krijg je geen uitkering van de overheid. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vang je dit risico op. Een AOV zorgt voor een inkomen als jij als zzp’er niet meer kunt werken. 

Lees meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Bedrijfsaansprakelijkheid gaat over schade aan personen (letselschade) en andermans spullen (materiële schade). Bijvoorbeeld als je koffie morst over de laptop van een klant. Of als je een product levert dat niet in orde is. Word jij aansprakelijk gesteld? Dan betaal jij de rekening. 

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is dan niet genoeg. Want deze verzekering is bedoeld voor particulieren, en niet voor ondernemers. Om bedrijfsaansprakelijkheid te dekken, sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af. 

Lees meer over de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekaar (AVB) 

3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Maak je een fout tijdens het uitoefenen van je beroep? Dan kan je financiële schade veroorzaken. Bijvoorbeeld door een inschattingsfout, onjuiste berekening of verkeerd advies. Dan is beroepsaansprakelijkheid van toepassing. Dit is niet hetzelfde als bedrijfsaansprakelijkheid. 

Vermogensschade door een beroepsfout verzeker je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Voor sommige beroepen, zoals financieel, adviseurs, notarissen en advocaten, is een BAV zelfs verplicht.

Lees meer over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) 

4. Bedrijfsschadeverzekering

Het kan zijn dat je bedrijf tijdelijk stil komt te liggen. Bijvoorbeeld door brand of een inbraak. Daardoor loop je omzet en winst mis. Dat noemen we bedrijfsschade. Een bedrijfsschadeverzekering dekt de risico’s van zo’n bedrijfsstagnatie. 

5. CAR-verzekering (Construction Allrisk)

Werk je als zzp’er in de bouw? Bijvoorbeeld als aannemer of installateur? Dan heb je een CAR-verzekering (Construction Allrisk) nodig. Dit is een aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

Een CAR-verzekering dekt schade aan het bouwwerk waaraan jij werkt. Bijvoorbeeld door een brand, storm of diefstal. Ook bouwmaterialen, hulpmaterialen en eigendommen van je opdrachtgever zijn verzekerd.  

6. Cyberverzekering

Cybercrime komt steeds vaker voor. Ook als zzp’er kun je ermee te maken krijgen. Bijvoorbeeld als je website wordt gehackt. Met een cyberverzekering ben je verzekerd tegen de gevolgen van cybercriminaliteit, zoals hacking, gegevensdiefstal en systeeminbraak. Dit is een aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

7. Pensioen opbouwen en overlijdensrisicoverzekering

Ondernemers bouwen zelf hun pensioen op. Door elke maand te sparen of beleggen. Pensioen opbouwen kan ook via een verzekeraar. Bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering. 

Lees meer over de lijfrenteverzekering

Daarnaast kun je als zzp’er overwegen een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je partner en kinderen na je overlijden een bepaalde periode een uitkering krijgen. Want als ondernemer heb je geen echt op een nabestaandenpensioen.

Lees meer over de overlijdensrisicoverzekering

8. Voorraad- en inventarisverzekering

Een voorraad- en inventarisverzekering is een zakelijke inboedelverzekering. Hiermee verzeker je je bedrijfsmiddelen, zoals gereedschap, machines en computers, en je opgeslagen voorraad. 

Raakt je inventaris of voorraad beschadigd, bijvoorbeeld door brand, storm of diefstal? Dan keert de verzekeraar een vergoeding uit. Mits het bedrijfspand goed beveiligd is. Neem je spullen of voorraad mee naar buiten? Bijvoorbeeld naar een klant? Dan is schade niet standaard gedekt. Hiervoor sluit je een aanvullende module af. 

Niet alle verzekeraars maken een onderscheid tussen je privé- en zakelijke inboedel. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van je particuliere inboedelverzekering. Bijvoorbeeld als je een kantoor aan huis hebt. 

9. Zakelijke autoverzekering

Een autoverzekering is in Nederland verplicht. Staat de auto op naam van je bedrijf? Dan sluit je een zakelijke autoverzekering af. Staat de auto op je eigen naam? Dan mag je de auto ook particulier verzekeren. Wel geldt bij de meeste verzekeraars een limiet voor zakelijk gebruik. Ook als de auto privé is gekocht. Controleer dit goed. 

Een zakelijke autoverzekering dekt autoschade. Bijvoorbeeld als je betrokken bent bij een auto-ongeluk. Of als je bestelauto wordt gestolen. Wat wel en niet is verzekerd, hangt af van het type verzekering. 

10. Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Als zzp’er kun je verwikkeld raken in een juridisch conflict. Bijvoorbeeld als een klant niet betaalt. Of omdat een leverancier je bestelling niet levert. Mocht dat zo zijn, dan kun je te maken krijgen met hoge kosten, zoals advocaat- gerechts- en proceskosten.

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering zijn deze kosten gedekt. Ook ben je verzekerd van juridische hulp en advies. Een particuliere rechtsbijstandverzekering dekt geen zakelijke kwesties. 

11. Zakelijke reisverzekering

Misschien ga je voor je werk veel op reis. Bijvoorbeeld naar beurzen of congressen. Dan kun je je reisverzekering aanvullen met een zakelijke dekking. Op een zakelijke reis loop je immers andere risico’s dan op een gewone vakantie. Zo kan je laptop met daarop belangrijke documenten gestolen worden. Of je krijgt een ongeluk waardoor je (tijdelijk) niet kunt werken.

12. Zakelijke opstalverzekering

Een kantoor, winkel of bedrijfspand kan beschadigd raken. Bijvoorbeeld door brand, storm of inbraak. Het herstellen van zulke schade kost behoorlijk wat. Met een zakelijke opstalverzekering, ook wel gebouwenverzekering genoemd, ben je hiervoor verzekerd. De verzekeraar vergoedt (een deel van) de herstelkosten, zodat jij zo snel mogelijk weer in bedrijf kan zijn. 

Verzeker wat je nodig hebt

Zoals je ziet, zijn er tal van verzekeringen voor zzp’ers. Misschien heb je ze niet allemaal nodig. Dat ligt er maar net aan. Breng daarom eerst voor jezelf in kaart welke ondernemersrisico’s je loopt. En welke je wilt dekken. Een zzp’er die werkt als freelance copywriter krijgt bijvoorbeeld met andere risico’s te maken dan een zzp’er in de bouw. 

Bovendien zijn zzp verzekeringen niet verplicht. Alleen de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor bepaalde beroepen. Je bent vrij om bepaalde risico’s wel of niet te verzekeren. Ook bepaal je zelf bij welke verzekeraar je een zakelijke polis afsluit. 

Weet je wat je wilt? Sluit dan niet zomaar de eerste de beste zzp verzekeringen af. Maar vergelijk een paar opties. Omdat er veel verzekeraars zijn, is er een verschil in premie en voorwaarden. Hoe sluit je als zzp’er een verzekering af? Dat kan gewoon online, makkelijk toch!

Bronnen

Voor het schrijven van deze pagina hebben we de volgende bronnen gebruikt:

  • Rijksoverheid
  • Kamer van Koophandel
  • Websites van verzekeraars
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door RedactieZeker
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door RedactieZeker op 16 november 2022
Redactie Zeker.com
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 30 september 2024