Zorgverzekering 2023: wat verandert er?

Elk jaar verandert er wel iets aan onze zorgverzekering. De zorgpremie gaat bijvoorbeeld omhoog. En de inhoud van het basispakket verandert. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor komend jaar?

Zorgpremie en zorgtoeslag omhoog

Voor een zorgverzekering betaal je premie. In 2023 is de gemiddelde premie voor een basisverzekering € 1.657 per jaar. Per maand zijn we daarmee zo’n € 12 duurder uit dan in 2022. De hoogte van het eigen risico blijft wel hetzelfde: € 385. Ook verandert de eigen bijdrage voor geneesmiddelen niet. Dat bedrag blijft € 250.

Om tegemoet te komen aan de hogere zorgpremie, stijgt de zorgtoeslag ook. In 2023 krijg je maximaal € 154 zorgtoeslag per maand. In 2022 was dat € 111. Ook krijgen meer mensen zorgtoeslag. Op hoeveel zorgtoeslag heb jij recht? Dat hangt af van je inkomen. Hier vind je een overzicht.

Collectieve korting verdwijnt

Een grote groep Nederlanders is collectief verzekerd. Een collectieve zorgverzekering sluit je af met een groep mensen. Bijvoorbeeld via je werk. Dat heeft als voordeel dat je korting krijgt op je premie. Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt dit voordeel: de collectiviteitskorting wordt afgeschaft.

Nu mogen zorgverzekeraars nog maximaal 5% korting geven. Komend jaar blijven collectieve zorgverzekeringen wel gewoon bestaan, maar krijg je geen korting meer op de basisverzekering. Korting op een aanvullende verzekering mag nog wel.

Veranderingen in het basispakket

De dekking van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. De overheid bepaalt namelijk wat er in het basispakket zit. In 2023 wordt de inhoud op drie punten aangepast:

1. NIPT test wordt gratis

Alle zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 april 2023 een gratis niet-invasieve prenatale test (NIPT) laten doen. Hiervoor geldt geen eigen risico. Met dit bloedonderzoek wordt er gecontroleerd of het ongeboren kindje bijvoorbeeld het edwards-, patau- of downsyndroom ontwikkelt. Nu kost zo’n test nog € 175, en wordt dit bedrag alleen uit het basispakket vergoed bij een medische indicatie.

2. Geen vergoeding vitamine D

Per 1 januari 2023 is er geen vergoeding meer voor geneesmiddelen met vitamine D vanuit het basispakket. Iedereen die vitamine D gebruikt, moet dit vanaf komend jaar dus zelf betalen.

3. Combinatietest verdwijnt

De combinatietest voor zwangere vrouwen bestaat uit een bloedtest en nekplooimeting. Omdat weinig vrouwen hier gebruik van maken, is het moeilijk om de kwaliteit van het onderzoek te garanderen. Bovendien is de NIPT betrouwbaarder dan de combinatietest. Daarom verdwijnt de vergoeding uit het basispakket.

Extra coronazorg

Het herstel van corona kan soms lang duren. De vergoeding van paramedische herstelzorg voor corona patiënten wordt verlengd tot 1 augustus 2023. Deze herstelzorg bestaat uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Wel is er een belangrijke voorwaarde: Wil je een vergoeding krijgen, dan moet je bereid zijn om mee te doen aan een onderzoek naar het effect van de herstelzorg.  

Past jouw zorgverzekering nog bij je?

Een zorgverzekering moet goed aansluiten bij jouw wensen en zorgbehoefte. Ook voor jou kunnen er volgend jaar dingen veranderen. Misschien staat er een behandeling in het ziekenhuis op de planning. Of je stopt met het gebruik van medicijnen.

Daarom is het aan te raden om elk jaar je zorgverzekering te vergelijken. Met een vergelijking leg je de premies, voorwaarden en dekkingen van een aantal verzekeringen naast elkaar. En zo kijk je of je huidige verzekering nog bij je past. Of dat je beter kunt overstappen.

Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia schrijft voor de financiële markt en verzekeringsbranche. Dit doet zij onder andere voor Zeker.com.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mike Wagenaar
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mike Wagenaar op 21 december 2022
.
Lees meer over ons schrijfproces
Laatste update: 20 maart 2023